Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: «Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα ώρα» - Στο τραπέζι οι διαγραφές

Νίκος Ανδρουλάκης: «Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα ώρα» - Στο τραπέζι οι διαγραφές Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Για «προσχεδιασμένη» αμφισβήτηση του προσώπου του έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης - Τι απάντησε στον Χάρη Δούκα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε έτοιμος να αξιολογηθεί από τη βάση του ΠΑΣΟΚ ανά πάσα στιγμή, υπογράμμισε ότι όλες οι εσωκομματικές διεργασίες θα γίνουν θεσμικά, ενώ έστειλε μηνύματα προς τους συντρόφους του, μεταξύ άλλων και για διαγραφές.

«Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα ώρα και στιγμή, από τη βάση της δημοκρατικής παράταξης, για τα αποτελέσματά μου, το ήθος μου, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και την αξιοπιστία μου», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΡΤNews.

Απάντησε ότι θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά δεν απάντησε ευθέως πότε θα γίνουν αυτές. «Όταν έρθει θεσμικά η ώρα», αποκρίθηκε σε σχετική ερώτηση. «Θεσμικά θα τα πω όλα. Έχουμε Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά πάνω από όλα στην Κεντρική Επιτροπή. Κάποια στιγμή θα γίνουν (οι εκλογές)», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα για διαγραφές. «Θα τα κάνουμε όλα θεσμικά. Μόλις κλείσει ο θεσμικός διάλογος, όποιος βγει με τοξικό λόγο, διχόνοια, θα μείνει εκτός του ΠΑΣΟΚ. Θα πάρουμε αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή, όποιος συνεχίσει το παιχνίδι της διχόνοιας και της τοξικότητας θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ. Δεν δέχομαι επιστροφή σε νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο 4%», υπογράμμισε.

«Δεν θα δεχθώ ούτε ρεσάλτα, ούτε τυχοδιωκτισμούς. Όλα θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες», υπογράμμισε. «Έχουμε θεσμικές λειτουργίες με όργανα, καταστατικό, θα τα σεβαστούμε όλα. Δεν είμαστε ζούγκλα, ούτε θα γίνουμε. Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές της διχόνοιας, της απαξίωσης, του δηλητηρίου στα σωθικά του ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

Η απάντηση Ανδρουλάκη σε Δούκα

Όποιος έχει φιλοδοξίες, ας δηλώσει παρών αλλά θεσμικά, υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση του Χάρη Δούκα.

«Μίλησε για συνεχιζόμενες ήττες. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεχιζόμενες ήττες. Ξεκίνησε από το 4%, με αγώνα και θυσία της Φώφης Γεννηματά, από εμένα καιχιλιάδες ανθρώπους στα δύσκολα, ανεβαίνει σταθερά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Χτίσαμε πολλά με πολύ μεγάλο κόπο, δεν θα επιτρέψω να γκρεμιστούν. Όποιος έχει φιλοδοξίες, ας δηλώσει παρών, αλλά θεσμικά. Πρώτα θα βάλουμε την πολιτική και μετά τα πρόσωπα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια διεμήνυσε στους συντρόφους του ότι «αυτονομία στην πολιτική σημαίνει όταν παίρνουμε αποφάσεις να συγκρουστούμε, να συγκρουόμαστε όλοι μαζί. Η πολιτική ότι κάποιοι θα συγκρουόμαστε για την αυτονομία της δημοκρατικής παράταξης και κάποιοι άλλοι θα κάνουν τους πανελίστες και θα κάνουν δημόσιες σχέσεις, δεν βοηθά».

«Προσχεδιασμένη» η αμφισβήτηση

Το ΠΑΣΟΚ μπορούσε σίγουρα να πάει καλύτερα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαντική πτώση, ενώ η μεγάλη εικόνα είναι η ήττα της ΝΔ, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024.

Όταν ρωτήθηκε γιατί άνοιξε θέμα ηγεσίας στον κόμμα μετά τις ευρωεκλογές, απάντησε ότι ήταν προσχεδιασμένο.

«Πολλές φορές έχουν συμβεί αυτά στο ΠΑΣΟΚ. Προσπάθησα αυτά τα χρόνια νοοτροπίες που έπληξαν την ενότητα, την εικόνα, τον κοινό αγώνα, να τις παραμερίσω, τείνοντας χέρι ενότητας, διαφάνειας, αξιοκρατίας προς όλες κατευθύνσεις», δήλωσε αρχικά.

«Με θλίβει πάρα πολύ ότι κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της διαδικασίας. Ενώ μετρούσαν ψηφοδέλτια στα εκλογικά κέντρα, να εμφανίζεται κάτι προσχεδιασμένο στα ΜΜΕ», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι θα έπρεπε αυτά τα στελέχη να πούνε την άποψή τους στα εσωκομματικά όργανα.

«Όχι την ώρα που βυθίζεται η ΝΔ να κάνεις ό,τι μπορείς να πάρεις τον προβολέα από τον μεγάλο ηττημένο και να τον φέρεις στο κόμμα σου», τόνισε.

«Αν δεν τους αρέσει η ηγεσία μου, να το πούνε ευθαρσώς»

«Αν σε κάποιους δεν αρέσει το υπόδειγμα ηγεσίας μου, ας το πούνε ευθαρσώς, μην το κλώθουν γύρω γύρω. Εγώ δεν είμαι παράγοντας διαφθοράς, ούτε παιχνιδιών με ισχυρά συμφέροντα, ούτε παράγοντας αποσταθεροποίησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι σε 2,5 χρόνια το ΠΑΣΟΚ έγινε «δεύτερο σε όλη την Ελλάδα, αν αθροίσεις τα αποτελέσματα πλην του λεκανοπεδίου της Αττικής». Απάντησε σε όσους σχολιάζουν ότι οι πολιτικές επιλογές του απομακρύνουν το κόμμα από το κέντρο, επικαλούμενος τα ευρήματα του exit poll, σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ πήρε 30,9% στον συγκεκριμένο χώρο.

«Δεν υπάρχει κάποιοι πολιτικό ζήτημα επιλογών. Έπρεπε να έρθουμε στα όργανα, να πούμε τι λάθος κάναμε στα αστικά κέντρα και να το διορθώσουμε», συνέχισε.

Ερωτηθείς αν ρίχνει ευθύνες σε κάποιους, απάντησε: «Δεν ρίχνω σε κανέναν τις ευθύνες. Λάθη έγιναν, αναλαμβάνω εγώ τις ευθύνες. Όπως καρπώνομαι αυτό το αποτέλεσμα, έτσι αναλαμβάνω και τις ευθύνες».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν θα πάει στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, επειδή «έχουμε να λύσουμε τα δικά μας θέματα». Στη συνέχεια σημείωσε κάτι που «αφορά τον ευρύτερο χώρο. Μπορεί να αναταχθεί, το πιστεύω. Όχι όμως με γυρολόγους και ανθρώπους που όταν χάνουν την καρέκλα θυμούνται ξαφνικά τη δημοκρατική παράταξη».

{https://www.youtube.com/live/bpfbjymdgE8}