Πολιτική

Στους υπουργούς τα ρίχνει για την εκλογική του ήττα ο Μητσοτάκης - Μικρή παράταση για τον ανασχηματισμό

Στους υπουργούς τα ρίχνει για την εκλογική του ήττα ο Μητσοτάκης - Μικρή παράταση για τον ανασχηματισμό
«Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά- το 41% είναι πολύ ψηλά- είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά» είπε μεταξύ ά΄λλων ο Κ.Μητσοτάκης.

Το 41% ήταν ένα ποσοστό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός σε μία χρονική στιγμή και αυτό «δεν υπάρχει πια σήμερα», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, όπου έβαλε το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα μετά το αρνητικό για τη ΝΔ, αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Δεν επιβεβαίωσε πάντως ότι είναι στις άμεσες προθέσεις του ο ανασχηματισμός και τόνισε ότι την προσεχή Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με την σημερινή του σύνθεση.

Στον απόηχο της απώλειας του 41% έστειλε και ενδοκυβερνητικό μήνυμα κατά της αλαζονείας λέγοντας ότι «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά- το 41% είναι πολύ ψηλά- είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά, δεν είναι κακό αυτό». Υπογράμμισε επίσης ότι ο ίδιος έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ότι αξιολογεί αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά.

Τόνισε μάλιστα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να είναι «και λυτρωτικό και απελευθερωτικό» και σημείωσε ότι θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές, δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν θα κατέβει ο πήχης των προσδοκιών αυτής της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε «παράθυρο» μόνο για σημειακές αλλαγές και επιμέρους διορθώσεις σε ότι αφορά την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτή την μεταρρύθμιση και ο πυρήνας δεν θα αλλάξει.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι καταλαβαίνει γιατί οι πολίτες επέλεξαν, μέσα από την φωνή ή από την σιωπή τους, μέσω της αποχής, να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, υποστήριξε ωστόσο ότι αποδοκιμάστηκε και η αντιπολίτευση των «λεφτόδεντρων» και χαρακτήρισε ένδειξη ωριμότητας ότι οι πολίτες αποκήρυξαν τις εύκολες λύσεις.

Όσον αφορά την ακρίβεια τόνισε ότι οι πολίτες ζητούν περισσότερα και γρηγορότερα, επέμεινε ωστόσο στην πολιτική απόρριψης της μείωσης του ΦΠΑ λέγοντας ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι θα κάνουμε κινήσεις πανικού, θα μειώσουμε το ΦΠΑ όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε περισσότερες παρεμβάσεις στην λειτουργία της αγοράς, εστίαση εκεί που έχουν εντοπιστεί ολιγοπωλιακές συμπεριφορές και ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στο διαθέσιμο εισόδημα

Όσον αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο αναγνώρισε ότι η ΝΔ υπέστη ζημιά από αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ήταν ένα βήμα πιο μπροστά από εκεί που αντέχει το κόμμα.

Κάναμε κάτι που πιστεύω ότι ήταν το σωστό και το δίκαιο, αλλά αναγνωρίζω ότι στενοχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους, πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν το συζητάμε να το πάρουμε πίσω, ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη αλλαγή

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τελείως λάθος και παντελώς αποπροσανατολιστική την συζήτηση περί δήθεν δεξιάς στροφής της ΝΔ, λέγοντας ότι δεν με αφορά, ενώ υπογράμμισε ότι οι πολιτικές υπέρ του υπεύθυνου πατριωτισμού θα συνεχιστούν γιατί είναι σωστές πολιτικές.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Επισήμανε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή τετραετίας και οι εκλογές θα γίνουν το 2027

Όσον αφορά τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα προσδιόρισε όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας την ακρίβεια, το στεγαστικό, την επιτάχυνση των ρυθμών του ΑΣΕΠ, την Υγεία, την ασφάλεια, ενώ επανέλαβε τους στόχους για αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας, επενδύσεις και συνέχιση της μείωσης φόρων.

Δείτε τα βίντεο