Πολιτική

Με «σημαία» την δημοσιονομική πειθαρχία η κυβέρνηση την επόμενη τριετία

eurokinissi eurokinissi
Η αδιαπραγμάτευτη, όπως όλα δείχνουν, απόφαση της κυβέρνησης να πορευθεί την επόμενη τριετία με «σημαία» την δημοσιονομική πειθαρχία, επιβεβαιώθηκε από μία ακόμη προεκλογική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν υπάρχει περίπτωση, για όσο καιρό με εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες ως πρωθυπουργό αυτής της χώρας, να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα, έστω και αν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα πολιτικό κόστος», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης στο protothema.gr, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την απόλυτα κατηγορηματική τοποθέτηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά διότι «δεν αντέχει η ελληνική οικονομία».

Από την ίδια συνέντευξη προέκυψε όμως και ότι η κυβέρνηση επί της ουσίας… σηκώνει τα χέρια σε ότι αφορά την αυξημένη τιμή στα καύσιμα, για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε», εξηγώντας ότι «πρέπει να είμαστε δίκαιοι, διότι οι τιμές καθορίζονται από τις διεθνείς εξελίξεις».

Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης να μην χορηγήσει, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, έκτακτο βοήθημα για το Πάσχα στους οικονομικά ευάλωτους, αλλά και της ουσιαστικής προαναγγελίας από τον κ. Μητσοτάκη- μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξης που είχε παραχωρήσει πριν από το Πάσχα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι- του τέλους της πολιτικής των έκτακτων βοηθημάτων που είχε ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια αξιοποιώντας την ελέω Covid, δημοσιονομική χαλάρωση στους κόλπους της ΕΕ.

Αν και αναγνώρισε για μία ακόμη φορά πως η ακρίβεια αποτελεί «τον ελέφαντα στο δωμάτιο» για κάθε νοικοκυριό, ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου με απόλυτο τρόπο την προοπτική μείωσης του ΦΠΑ, επικαλούμενος δύο επιχειρήματα:

Πρώτον, ότι και σε ευρωπαϊκές χώρες που το δοκίμασαν «δεν είχε αποτέλεσμα τελικά στις τιμές ή δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα στις τιμές», όπως είπε.

Δεύτερον, ότι «δεν αντέχει η ελληνική οικονομία αυτή τη μείωση», καθώς «μόνο η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά την οποία εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ και είναι 1% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% πάει περίπατο».

«Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να θέτουμε εν αμφιβόλω τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει στην Ευρώπη, θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι διότι οι αναμνήσεις της κρίσης είναι ακόμα νωπές στις αγορές.
Δεν υπάρχει περίπτωση, για όσο καιρό με εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες ως πρωθυπουργό αυτής της χώρας, να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα, έστω και αν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά την αντιπολίτευση για «ακατάσχετη παροχολογία και τα λεφτόδεντρα».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πάντως ότι «η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνιστής στην ακρίβεια», καθώς και ότι η μόνη απάντηση στην ακρίβεια σε βάθος χρόνου είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος με την μείωση των φόρων και την αύξηση των ονομαστικών μισθών.

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει «εξαντλήσει ακόμα όλη την φαρέτρα των μέτρων» για τον έλεγχο στην αγορά, λέγοντας ότι το επόμενο μεγάλο μέτωπο για τον ίδιο είναι η σύγκριση ίδιων προϊόντων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Όπως ανέφερε, «εκεί που υπάρχουν αποκλίσεις, θα ζητούμε εξηγήσεις».

Στον απόηχο και αυτών των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Βουλή για την ακρίβεια που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να λάβει χαρακτήρα εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.