Πολιτική

Μητσοτάκης: Η οικονομία μας πρέπει να συνεχίσει να τρέχει ταχύτερα από την ευρωπαϊκή

Μητσοτάκης: Η οικονομία μας πρέπει να συνεχίσει να τρέχει ταχύτερα από την ευρωπαϊκή
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η οικονομία, αλλά και οι επικείμενες ευρωεκλογές και το υπόμνημα της ΝΔ στο Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει, με αφορμή τη νέα αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poors, την «δυναμική πορεία» της ελληνικής οικονομίας και «την καλύτερη απόδοσή της από την υπόλοιπη Ευρώπη», αναγνωρίζει ωστόσο ότι «ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων και αυτή η καλή πορεία της οικονομίας δεν γίνεται αισθητή σε όλους».

Επισημαίνει πάντως ότι «ακριβώς χάρη σε αυτήν μπορούμε να κάνουμε τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά» και τονίζει ότι «πρέπει να συνεχίσει να τρέχει ταχύτερα από την ευρωπαϊκή οικονομία διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε την απόσταση που χωρίζει τα ελληνικά εισοδήματα από τα ευρωπαϊκά».

Παράλληλα αναδεικνύει την υποβολή στην ΕΕ του 4ου αιτήματος πληρωμής, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι έως το τέλος Μαρτίου είχαν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ και από αυτά περίπου τα μισά, 136, είναι δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως λέει, «χάρη στο νέο αίτημα εκταμίευσης η Ελλάδα πλέον βρίσκεται κοντά στην απορρόφηση σχεδόν του 50% των πόρων του Ταμείου (17,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 36), και είναι πρώτη σε όλη την ΕΕ, όπου ο ρυθμός απορρόφησης είναι κοντά στο 30%».

Γνωστοποιεί επίσης ότι «άμεσα θα προχωρήσουμε στην κατάθεση και του ανάλογου αιτήματος πληρωμής από το σκέλος των επιχορηγήσεων, ώστε να πετύχουμε τα απαιτούμενα ορόσημα και τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των σημαντικών υποδομών, για την Υγεία, την Παιδεία, την Πολιτική Προστασία, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την καθημερινότητα όλων».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται και στα δύο εορταστικά καλάθια που τίθενται σε ισχύ ενόψει του Πάσχα, από αύριο έως τις 4 Μαΐου το «Καλάθι των Νονών» με 12 κατηγορίες προϊόντων, λαμπάδες και παιχνίδια και από την προσεχή Τετάρτη έως και το Μεγάλο Σάββατο το «Καλάθι του Πάσχα», που ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» στο οποίο προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, τα παραδοσιακά της Ανάστασης αρνί, κατσίκι, τσουρέκια και πασχαλινά σοκολατένια αυγά.

Προαναγγέλλει επίσης ένταση των ελέγχων στην αγορά και πρόστιμα όπου εντοπίζονται παραβάσεις, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη επιβολή από τη ΔΙΜΕΑ συνολικά 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές και για μη ορθή τήρηση της καταναλωτικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές επισημαίνει την χθεσινή κατάθεση από την ΝΔ υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του κόμματος των Σπαρτιατών.

«Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις δικαιώνουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, πριν από ένα χρόνο, βάσει της οποίας ο Άρειος Πάγος έκρινε πανηγυρικά ότι εγκληματικές οργανώσεις περιβαλόμενες τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην εκλογική διαδικασία. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύουμε τη Δημοκρατία διαρκώς και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι σαν σήμερα συμπληρώνονται 57 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών που έφερε την επταετή χούντα στη χώρα μας», τονίζει ο κ Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το ευρωψηφοδέλτιο που παρουσίασε η ΝΔ κάνει λόγο για «ψηφοδέλτιο εμπειρίας, αλλά και ανανέωσης, πολυσυλλεκτικό, βαθιά εθνικό αλλά και γνήσια ευρωπαϊκό».

Όπως αναφέρει, «το μήνυμα που εκπέμπει είναι «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», που είναι για μένα και το ζητούμενο της αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου. Ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες, σταθερότητα και συνέχεια στο εσωτερικό».

Γνωστοποιεί επίσης ότι ξεπέρασαν τις 100.000 οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, έχουν εγγραφεί εκλογείς από 115 χώρες, σε 80 από τις οποίες δεν είχαν λειτουργήσει κατά το παρελθόν εκλογικά τμήματα, επειδή δεν συμπληρωνόταν ο ελάχιστος αριθμός εκλογέων και υπενθυμίζει ότι η προθεσμία λήγει στις 29 Απριλίου, τη Μεγάλη Δευτέρα.

Στην ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται εκ νέου και στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες, η οποία «έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή το δικαιούνται και όσες γυναίκες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν τη λήξη του 2023, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να το λάβουν και ειδικές κατηγορίες όπως μητέρες που υιοθέτησαν παιδιά, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι πατέρες ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι».

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι η κυβέρνηση το 2022 επέκτεινε το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, ώστε να είναι ανάλογο με αυτό των μισθωτών του δημοσίου τομέα και τον Οκτώβριο του 2023 συμπεριλάβαμε και τις μη μισθωτές και προσθέτει: «Χάρη στις πολιτικές αυτές η Ελλάδα βρίσκεται στην 2η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α σε παροχές στήριξης της μητρότητας. Έτσι στηρίζουμε την οικογένεια. Όχι με μεγάλες λέξεις – αλλά με πράξεις!».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στην έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» που έχει στόχο να «βγουν στην αγορά» περίπου 12.500 κενές οικίες και διαμερίσματα ιδιωτών μετά την ανακαίνιση ή την επισκευή τους.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 702 αιτήσεις, εγκρίθηκαν ήδη 419, απορρίφθηκαν οι 230 και εξετάζονται 52 ενστάσεις.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει επίσης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο χαρακτηρίζει ένα από τα εμβληματικά έργα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Τέλος, αναφέρεται και στις δεσμεύσεις της χώρας μας για την θαλάσσια προστασία στο πλαίσιο της 9ης διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς, σημειώνοντας ότι «η περιβαλλοντική πολιτική για μια θαλασσινή χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι η 11η στον κόσμο σε μήκος ακτογραμμών, πρέπει εκτός από «πράσινη» να είναι και «γαλάζια» και ακριβώς γι’ αυτό δίνουμε το καλό παράδειγμα, με 21 δράσεις για τις οποίες θα διαθέσουμε 780 εκ. ευρώ, επενδύοντας σημαντικά στη μελλοντική υγεία των θαλασσών μας».

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία 2 πρόσθετων θαλάσσιων εθνικών πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο, την ίδρυση ειδικού Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα νησιά μας με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών που μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, και την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες βυθού στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει επίσης ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα πρωτοπόρος όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην ΕΕ στη διείσδυση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα», είναι «η πρώτη χώρα της ΕΕ που αναγνώρισε στην εθνική της νομοθεσία τις «Βασικές Περιοχές Βιοποικιλότητας», η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90% και έχει θεσπίσει «ειδικό καθεστώς προστασίας για εννέα εμβληματικές ορεινές περιοχές, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά» ενώ μόλις προχθές προσδιορίσαμε ονομαστικά 198 «Απάτητες Παραλίες» σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000"