Πολιτική

Τα παραστρατήματα Κασσελάκη που έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην παραδοσιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Τα παραστρατήματα Κασσελάκη που έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην παραδοσιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ
Οι δημόσιες παρεμβάσεις του Στέφανου Κασσελάκη που ακούγονται παράφωνα στα αυτιά των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί, προς το παρόν, η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές ή ακόμη και τις μοντέρνες φόρμες της Αριστεράς στα λεγομενα του Στέφανου Κασσελάκη να έχει θετική απήχηση σε μερίδα των ψηφοφόρων που δεν είχαν σχέση έως τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ταυτόχρονα αυτή η αποιδεολογικοποιημένη ρητορική του επικεφαλής της Κουμουνδούρου έχει δημιουργήσει δυσφορία, έως νευρικό κλονισμό, σε μεγάλο μέρος της παλαιότερης βάσης και της στελέχωσης του κόμματος.

Η προσεκτική, αλλά πολύπλευρη, ακόμη και από κασσελακικά στελέχη, κριτική που δέχθηκε στο τελευταίο Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη μοιάζει να απηχούσε αυτή η δυσφορία, ενώ αντίστοιχες ενδείξεις καταγράφονται και στα social media υποστηρικτών του κόμματος. Άλλωστε, η αποστασιοποίηση μέρους της βάσης των παλιών συριζαίων, που δεν είχαν αποχωρήσει έως τώρα από την Κουμουνδούρου, φάνηκε να εκφράζεται και στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου. Μολονότι οι 63.000 συμμετεχόντων μελών και φίλων δεν ήταν ούτως ή άλλως ένα υψηλό νούμερο, πληροφορίες από πολλές πλευρές αναφέρουν ότι η πραγματική συμμετοχή ήταν περίπου 20.000 πολίτες χαμηλότερα.

Από το ένα χτύπημα στο άλλο…

Ποιες ήταν όμως οι δημόσιες παρεμβάσεις του Στέφανου Κασσελάκη που ακούγονται παράφωνα στα αυτιά των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ; Το «Dnews» συγκέντρωσε πολλές δηλώσεις, ατάκες ή πρακτικές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να δημιούργησαν αμηχανία στο κοινό των αριστερών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Μάλιστα, πρόκειται μόνο για τις παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος, χωρίς να ληφθούν υπόψη παλαιότερες, όπως για το «κρατίδιο της βόρειας Κύπρου», τις πληρωμές εργαζομένων μέσω stock options, την πιο μνημονιακή πολιτική, δηλαδή το μαξιλάρι Τσίπρα-Τσακαλώτου κτλ.

Μια ντουζίνα ηλεκτροσόκ στην παραδοσιακή βάση

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ειπωθεί ή γίνει από τον Στέφανο Κασσελάκη τα εξής:

- «Το ΝΑΤΟ είναι μια ιερή αμυντική συμμαχία».

- Ο προγραμματισμός της συνάντησης με την οργάνωση AIPAC, η οποία είναι προμετωπίδα του σκληρού Ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

- Η ανάρτηση του στην οποία εξήγησε γιατί οι αριστεροί είναι πιο φανατικοί θιασώτες της Πατρίδας, της Θρησκείας και της Οικογένειας, μολονότι χαρακτήρισε το σύνθημα που υπενθύμισε ο Γιώργος Αυτιάς είναι χουντικό.

- Η ιστορία για τον σταυρό που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της βάπτισης του και η ερμηνεία του πατήρ Τσαλίκη.

- Η επιλογή να διαβάσει δημόσια το πιστεύω σε εκκλησία ομογενών στη Νέα Υόρκη και να προχωρήσει σε σχετική ανάρτηση στα social media.

- Η επιχειρηματολογία υπέρ των τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων της κυβέρνησης.

- Η επίσης θετική επιχειρηματολογία για τον φράχτη του Έβρου.

- Οι υπερφίαλες δηλώσεις σχετικά με το πήχη των ευρωεκλογών, ο οποίος έφτασε για κάποιες μέρες να ανεβαίνει στο ύψος της πρώτης θέσης. «Υπάρχει ρεύμα στην κοινωνία, το κάστρο της δεξιάς προπαγάνδας καταρρέει. Πηγαίνουμε για πρώτο κόμμα».

- Οι πολύ συχνές εμφανίσεις σε lifestyle τηλεοπτικές εκπομπές, ιδίως στον γνωστό αντισύριζα (έως τώρα) δημοσιογράφο Γιώργο Λιάγκα, καθώς και η συνέντευξη με τον Νίκο Ευαγγελάτο από το εσωτερικό του νέου σπιτιού των 1,8 εκατομμυρίων.

- Η επιλογή celebrities για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, η οποία, όχι μόνο δεν πήγε σε αρκετές περιπτώσεις καλά στη σταυροδοσία του δημοψηφίσματος (όπως έχει διαρρεύσει), αλλά οδήγησε και στην αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα.

- Η δήλωση στην Ιταλική «la Stampa»: «Αν ήμουν υπουργός του Μητσοτάκη θα είχα δημοτικότητα 70%».

- Όλα τα παραπάνω, αν και είναι αρκετά για να προκαλέσουν απανοτά ηλεκτροσόκ σε ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει για δεκαετίες κάτι διαφορετικό από κόμματα της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς, δημιουργούν στην παραδοσιακή βάση του κόμματος ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια δεδομένου του ερωτηματολογίου για την αλλαγή φυσιογνωμίας του κόμματος, το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος από τα social media, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αντιπρόταση, λίγο πριν το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.