«Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος», τόνισε ο πρωθυπουργός μία ημέρα πριν την μεγάλη αγροτική συγκέντρωση στην Αθήνα.
Ταυτόχρονα δεν έκρυψε την κυβερνητική προσδοκία ότι το αυριανό συλλαλητήριο θα έχει το χαρακτήρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και «πιστεύω μετά ότι τα πράγματα θα ξαναμπούν στον ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς», όπως είπε.
Αναφερόμενος στην κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα ανέφερε ότι το συζήτησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη- ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν θα επιτραπεί να έρθουν στην Αθήνα- και καταλαβαίνει απόλυτα «γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας».
«Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προϋπόθεση «να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα», ενώ χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις «σχετικά λελογισμένες» .
Όσον αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης επανέλαβε την δέσμευση για μόνιμη λύση από το 2025 σε συνεννόηση με τους αγρότες εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει μόνιμη επιστροφή με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος.
Τέλος επισήμανε ότι το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα μας είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μας προς τις Βρυξέλλες για τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Αναφορικά με την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιορίσουμε, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, τις επιπτώσεις του πληθωρισμού» και πρόσθεσε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο έτσι ώστε να πιέσουμε περισσότερο την αγορά και τον ανταγωνισμό, για να μειωθούν οι τιμές μέσα από ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων.
Εκτίμησε πάντως ότι «είμαστε πια σε ένα σημείο όπου τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζω, όμως, ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού», όπως είπε.
Επανέλαβε ότι η δομική αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Ειδικά για τον κατώτατο μισθό τόνισε και από την δική του πλευρά ότι «θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ.»
Ερωτηθείς εάν θα δοθεί κάποιο επίδομα στους ευάλωτους συμπολίτες μας την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία την οποία μπορώ να κάνω».
«Διότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου στον δεύτερο μήνα του έτους να μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτά που λέω», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία, από εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο».
Επισήμανε ότι «σε καμία περίπτωση δεν κουνάω το δάχτυλο σε αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα, την ακούω, τη λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν μου» και πρόσθεσε ότι «πετύχαμε και στη ΝΔ να ακουστούν διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε ως κόμμα».
«Για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων. Σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν.
Θέλω να θυμίσω ότι και εγώ στο παρελθόν έχω βρεθεί σε περιπτώσεις να διαφοροποιούμαι από την επίσημη γραμμή της ΝΔ. Δεν υπέστην καμία απολύτως συνέπεια, σήμερα είμαι Πρόεδρος της ΝΔ. Κατά συνέπεια, όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη ΝΔ, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού", ανέφερε.
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια υπογράμμισε ότι αποτελούσε κορυφαία προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και επανέλαβε ότι τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ενίσχυσή του.
Όπως είπε, « θα επιτρέψουμε υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Με όρους και προϋποθέσεις, όμως, που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο».
Διαμήνυσε παράλληλα πως «αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με την βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει».
Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές τόνισε ότι είναι μία εθνική κάλπη, με τη δική της ξεχωριστή σημασία, υπογράμμισε πως η ΝΔ θα καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό, έτσι ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τάξεις και το οποίο δεν θα είναι «ψηφοδέλτιο celebrity».
Σχετικά με τον πήχη για το κόμμα του τόνισε ότι επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ εξέπεμψε μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ας φροντίσουμε ως ΝΔ, να μην την κάνουμε χαλαρή. Καμία εθνική κάλπη δεν είναι χαλαρή και δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη.
Σκοπεύω και να περιοδεύσω και να εξηγήσω στους πολίτες γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές και γιατί σε αυτές τις συνθήκες που χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ευρώπη, το να υπάρχει μία ισχυρή ΝΔ, πρωταγωνίστρια στο ΕΛΚ».
Σε ότι αφορά τέλος το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «όταν διαβάζει κανείς αυτό το ψήφισμα νομίζει ότι μιλάει για μία άλλη χώρα».
Επισήμανε ότι ο ίδιος καταλαβαίνει «γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει το ΕΛΚ και γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει εμένα πολιτικά».
«Είμαστε ένα πολύ ισχυρό κόμμα εντός του ΕΛΚ, και ίσως το πιο ισχυρό κόμμα. Βολεύει τρεις μήνες πριν τις εκλογές να βγάλουμε και ένα ψήφισμα το οποίο να «πυροβολεί» τη ΝΔ. Αυτό το οποίο είναι ασυγχώρητο όμως είναι το γεγονός ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν, έβαλαν την υπογραφή τους δηλαδή κάτω από ένα ψήφισμα το οποίο ζητάει ουσιαστικά να κοπούν χρήματα από την Ελλάδα», υποστήριξε και πρόσθεσε:
«Και γι’ αυτό είναι υπόλογοι αυτοί οι οποίοι το προξένησαν και οι αρχηγοί τους -και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να ψηφίζουν κατά των συμφερόντων της χώρας μόνο και μόνο γιατί θέλεις να χτυπήσεις τον Μητσοτάκη. Εκεί νομίζω ότι ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή και καλό είναι αυτό να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους».