Πολιτική

Το IRIS έφερε άγρια κόντρα στη Βουλή Χατζηδάκη - Γερουλάνου

Το IRIS έφερε άγρια κόντρα στη Βουλή Χατζηδάκη - Γερουλάνου
Νέο γύρο αντιπαράθεσης στη Βουλή πυροδότησε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου, στον υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκης, σχετικά με το σύστημα υπηρεσίας πληρωμών Iris.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι σε αντίθεση με συγκεκριμένες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών που παρουσίαζαν το IRIS ως ένα σύστημα συναλλαγών «χωρίς καμία χρέωση», οι τράπεζες προχώρησαν σε επιβολή χρεώσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, απάντησε λέγοντας πως η κυβέρνησης ήταν ακριβής σε όσα είχε εξαγγείλει, πως οι πολίτες δηλαδή, δεν πληρώνουν προμήθεια χρησιμοποιώντας το σύστημα ούτε για συναλλαγές μεταξύ τους, ούτε για συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες.

«Εσείς αμφισβητείτε και λέτε ότι δύο πολίτες όταν κάνουν συναλλαγή πληρώνουν;», ρώτησε τον κ. Γερουλάνο ο Κωστής Χατζηδάκης και εξήγησε πως μόνο οι ελέυθεροι επαγγελματίες πληρώνουν μια μικρή προμήθεια, μικρότερη από τα άλλα συστήματα πληρωμών.

«Τι δεν καταλαβαίνετε λοιπόν; Οι πολίτες δεν πληρώνουν προμήθειες και ο επαγγελματίας πληρώνει στην τράπεζα μια κάποια προμήθεια και αυτό είναι όλο. Δεν παραπλανήσαμε κανέναν», τόνισε.

Ο κ. Γερουλάνος επανήλθε, αναφέροντας πως «στείλατε χιλιάδες επαγγελματίες υποχρεωτικά ως πελάτες στις τράπεζες», ζητώντας από την κυβέρνηση να τους ρυθμίσουν τουλάχιστον ένα όριο στις προμήθειες που θα πληρλώνουν «για να μην εκμεταλλευτούν οι τράπεζες την υποχρεωτικότητα που τους χαρίζεται».

«Είναι τυχαίο ότι ο κ. Στουρνάρας έχει βάλει στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού στις τράπεζες; Και για ποιες τράπεζες μιλούμε; Αυτές που έχουν, ένα από τα μεγαλύτερα spread επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ευρώπη; Αν όχι ακόμα το μεγαλύτερο; Και τι έκαναν οι τράπεζες μόλις εσείς κάνατε το IRIS υποχρεωτικό; Βάλανε χρεώσεις. Που; Στον επαγγελματία», συμπλήρωσε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, απάντησε λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνω που σας πειράζει πως υπάρχει αν σύστημα που οι πολίτες δεν πληρώνουν προμήθειες. Να ενοχληθούν όσοι έχουν τα άλλα μέσα συναλλαγών, αλλά εσείς και το ΠΑΣΟΚ με ξεπερνάει».
«Και ο πιο κακόπιστος δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι καλό σύστημα για τον πολίτη και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς. Οι χρήστες του IRIS έφτασαν τον Δεκέμβριο τα 2,2 εκατομμύρια, ενώ οι συναλλαγές σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν αύξηση 300%», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.