Πολιτική

Κόκκαλης: Ο Μάκης Βορίδης δεν αγάπησε ποτέ την τσάπα του αγρότη

Κόκκαλης: Ο Μάκης Βορίδης δεν αγάπησε ποτέ την τσάπα του αγρότη
Ο Πέτρος Κόκκαλης, συνιδρυτής του νέου πολιτικού φορέα “ΚΟΣΜΟΣ” και ευρωβουλευτής των Πρασίνων σε δήλωσή του, ψέγει την στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη ως προς τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των αγροτών.

Όπως ανέφερει στη δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης: "Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει η χώρα που παράγει την καλύτερη τροφή στον κόσμο. Χωρίς αγρότες δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και χωρίς φύση δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Μόλις μία μέρα πριν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, η σημερινή παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, αποδεικνύει όχι μόνον τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο, αλλά και την εργαλειοποίηση του αγροτικού προβλήματος από την Ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Ο κ. Βορίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ανερυθρίαστα δήλωσε ότι η αυριανή κινητοποίηση των αγροτών δήθεν εξυπηρετεί την κυβέρνηση, γιατί τάχα θα την χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια για αλλαγή σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αν ο κ. Βορίδης όταν υπήρξε υπουργός Ανάπτυξης δεν αντιμετώπιζε το χαρτοφυλάκιό του ως αγγαρεία, ίσως οι αγρότες σήμερα να μην χρειάζονταν να διαδηλώνουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει κακοδιαχείριση των πόρων της ΚΑΠ, αλλάζει σαν τα πουκάμισα τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, και σχεδίασε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 χωρίς να μιλήσει με τους αγρότες, παρότι είχε την ευκαιρία και την υποχρέωση να καταρτίσει ένα Ελληνικό οδικό χάρτη για την ανάπτυξη του αγροτικού κόσμου. Είναι προκλητικό και ανεπίτρεπτο οι ζωές των αγροτών και των οικογενειών τους να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο από την κυβέρνηση.

Οι αγρότες αποτελούν τα κατεξοχήν θύματα της κλιματικής κρίσης, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Το δικό τους βιός, τα δικά τους παραγωγικά μέσα, είναι τα άμεσα εκτεθειμένα στην αλλαγή του κλίματος και τις κλιματικές καταστροφές και είναι αυτός ο κλάδος που έχει την μεγαλύτερη και αμεσότερη ανάγκη σχεδιασμού και επενδύσεων κλιματικής προσαρμογής.

Το ζήτημα είναι λοιπόν η προστασία του αγροτικού εισοδήματος από τις άδικες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου, από την άδικη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, από την ανεπάρκεια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και κυρίως προστασία από την αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων, τόσο στις τιμές των αγροτικών εισροών (ενέργεια, λιπάσματα, εδαφοπροστατευτικά, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κλπ), όσο και εκείνες των εκροών, δηλαδή στην εγγύηση της τιμής πώλησης στο χωράφι πάνω τουλάχιστον από το κόστος παραγωγής.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ανίερη συμμαχία Μητσοτάκη, Μελόνι, Λεπέν χτίστηκε πάνω στην από κοινού καταψήφιση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης με το αντιεπιστημονικό επιχείρημα ότι θα απειλούσε την επισιτιστική επάρκεια. Λίγες εβδομάδες αργότερα η χώρα μας έχασε για άγνωστο χρόνο την καρδιά της παραγωγής τροφίμων, την Θεσσαλία από προφανή ανεπάρκεια κλιματικών πολιτικών και όχι εξαιτίας τους. Αυτή η συμμαχία πλέον ορθώνεται απέναντι μας στις Ευρωεκλογές.

Η ΝΔ του Αντώνη Σαμάρα που εκφράζει τις απόψεις της Μελόνι, η ΝΔ του Μηταράκη που παρασημοφόρησε τον υποψήφιο της Λεπέν, η ΝΔ του Βορίδη που αποκήρυξε το τσεκούρι, αλλά δεν αγάπησε ποτέ την τσάπα του αγρότη.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, το αγροτικό κίνημα γνωρίζουν καλά το πρόσωπο του φασισμού και έχουν το θάρρος να τους δώσουν την απάντηση που τους αξίζει."

NETWORK