Πολιτική

Από την «αιμορραγία» με τις 51 διαρροές, στο «μανιφέστο» Σαμαρά και την «καυτή πατάτα» με αγρότες και πανεπιστήμια

Από την «αιμορραγία» με τις 51 διαρροές, στο «μανιφέστο» Σαμαρά και την «καυτή πατάτα» με αγρότες και πανεπιστήμια
Σημαντικό πολιτικό πλήγμα για την κυβερνητική πλειοψηφία συνιστά το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας, καθώς οι διαφοροποιήσεις στην ΚΟ της ΝΔ έφθασαν τελικά τις 51, με 20 γαλάζιους βουλευτές να μην ακολουθούν μάλιστα ούτε την προτροπή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για αποχή και να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Παράλληλα όμως επιβεβαιώθηκε και το ρήγμα που έχει επέλθει μεταξύ της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος και του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ένα συντηρητικό «μανιφέστο» το οποίο χαρακτηρίστηκε όχι μόνο από υψηλούς τόνους απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και από επικρίσεις για κυβερνητικούς χειρισμούς σε τομείς όπως τα ελληνοτουρκικά και το αγροτικό.

Αμφισβήτησε μάλιστα και το περιεχόμενο που δίνεται από την κυβέρνηση σε έννοιες όπως το «κέντρο», ο «εκσυγχρονισμός» και ο «προοδευτισμός».

Την αποχή επέλεξαν τελικά και τέσσερα μέλη της κυβέρνησης, καθώς τον δρόμο στον οποίο με την συγκατάθεση του Μεγάρου Μαξίμου κινήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης ακολούθησαν τελικά και οι υφυπουργοί Μαρία Κεφάλα, Γιάννης Μπούγας και Σταύρος Κελέτσης, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την ίδια επιλογή έκαναν και οι δύο προηγούμενοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι (Στ. Πέτσας, Γ. Οικονόμου).

Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εξέπεμψε μετά την ψηφοφορία μήνυμα… φυγής προς τα εμπρός λέγοντας ότι «στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω», είναι όμως σαφές ότι οι διαρροές στους κολπους της ΚΟ της ΝΔ χτύπησαν... οροφή, ενώ σίγουρα δεν υπάρχει προηγούμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο να μην υπερψηφίζεται από ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου- το οποίο μάλιστα έχει δηλώσει ότι το θεωρεί και αντισυνταγματικό- και από τρεις υφυπουργούς.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν τελικά 107 γαλάζιοι βουλευτές, λιγότεροι από τους 110 που ήταν ο πήχης τον οποίο ευελπιστούσε να υπερβεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά και από μία μακρά περίοδο εσωκομματικών «φροντιστηρίων» και έντονων ζυμώσεων οι οποίες είχαν πάρει και την μορφή πιέσεων προς βουλευτές για να μετακινηθούν είτε από την αποχή προς το «ναι», είτε από το «όχι» προς την αποχή.

Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το σχόλιο του κ. Σαμαρά από το βήμα της Βουλής ότι «σε αυτά τα φροντιστήρια, μπερδεύτηκαν οι «ζυμώσεις» με τις... πιέσεις και κάποιες φορές, με ανεπίτρεπτες πιέσεις».

Οι ευθείες βολές του πρώην πρωθυπουργού προς την ηγεσία του κόμματος δεν σταμάτησαν μάλιστα εκεί καθώς ο ίδιος σχολίασε πως «δεν είδα να γίνονται αντίστοιχα κομματικά φροντιστήρια για το δημογραφικό, για την Παιδεία, για την ασφάλεια, για το αγροτικό, για την εξωτερική πολιτική, για την ακρίβεια».

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε από την πλευρά του να μην σηκώσει το γάντι που έριξε ο πρώην πρωθυπουργός, αντιδρώντας από την πρώτη στιγμή με την φράση «ουδέν σχόλιο», ενώ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε μετά την ψηφοφορία για την ομιλία Σαμαρά, σχολίασε πως «είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του».

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αφήσει πίσω την εσωκομματική αυτή δοκιμασία και να μείνει στο τελικό αποτέλεσμα της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, έστω και αν αυτό κατέστη δυνατό μόνο επειδή στηρίχθηκε από τα κόμματα της κεντροαριστερής και αριστερής αντιπολίτευσης. Κάτι που κλείνοντας την συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναγνώρισε με...αστερίσκους για όλους τους άλλους πλην της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η επόμενη ημέρα δεν προοιωνίζεται πάντως πολιτικά ευκολότερη για την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς από τα δύσκολα της εσωκομματικής δοκιμασίας στην Βουλή με τις 51 διαρροές και τις ευθείες βολές Σαμαρά, περνά εκ νέου στα…πιο δύσκολα των αντιδράσεων στην κοινωνία απέναντι στην πολιτική της.

Την προσεχή Τρίτη θα δει να κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τα τρακτέρ να φθάνουν πλέον και στην ίδια την Αθήνα, παράλληλα με κινητοποιήσεις σε λιμάνια, τελωνεία.

Την ίδια ώρα θα εντείνονται και οι φοιτητικές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που ενώ προβάλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως μεταρρυθμιστικό ορόσημο για την κυβέρνηση, στην πράξη αμφισβητείται από σημαντικό τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας και αποδομείται πλέον όχι μόνο πολιτικά από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά και από σημαντικό τμήμα της επιστημονικής κοινότητας που το θεωρεί αντισυνταγματικό.