Πολιτική

«Ναι» στο διάλογο με τους αγρότες αλλά με... προϋποθέσεις

«Ναι» στο διάλογο με τους αγρότες αλλά με... προϋποθέσεις Φωτογραφία: Intime
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών μίλησε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, διευκρινίζοντας τις δύο προϋποθέσεις για συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε πως «η κυβέρνηση αυτή εξακολουθεί να είναι η πιο φιλο-αγροτική κυβέρνηση, η οποία έχει υπάρξει», ενώ «ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον και ενημερώνεται διαρκώς για τα ζητήματα αυτά».

Μεταξύ των διαφόρων αιτημάτων των αγροτών, ο υπουργός Επικρατείας στάθηκε σε αυτό που αφορά την ΚΑΠ, παρατηρώντα πως ζητούν στην πραγματικότητα τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και όχι κατάργησή της - γιατί αυτό θα σήμαινε απώλεια 2,5 δισεκ.

«Αυτοί οι οποίοι πίεζαν για μείωση της βασικής ενίσχυσης και για υποκατάσταση των ενισχύσεων με τα οικολογικά σχήματα... ήταν τα κόμματα της Αριστεράς και οι Σοσιαλιστές. Όταν πάει την επόμενη φορά ο κ. Κασσελάκης (σ.σ. στους αγρότες) να πει αν συμφωνεί ότι πρέπει να περιορισθούν περαιτέρω οι χρηματοδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες μας», σημείωσε στη συνέχεια.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι κυβερνήσεις της Δεξιάς στην Ευρώπη στήριζαν τους αγρότες... δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν οι αριστεροί στην Ελλάδα», συμπέρανε.

Ως προς το διάλογο κυβέρνησης – αγροτών, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει τα αιτήματά τους και «θα επανέλθει»

Έκανε μάλιστα και ένα διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτά που είναι εξαρχής μη υλοποιήσιμα και σε αυτά που «απαιτούν δουλειά, αλλά είμαστε στρατηγικά στο ίδιο μήκος κύματος». Με την παρατήρηση εξ άλλου, ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά», επεσήμανε ότι υπάρχουν και «ζητήματα που δεν είναι σκληρά δημοσιονομικά, έχουν οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τα οποία μπορούμε να δούμε».

Ειδικότερα για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες, τόνισε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό «πρέπει να είναι παραγωγική» και όχι απλά να γίνει... για να γίνει. «Εργαζόμαστε όλοι στην κατεύθυνση αυτή», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη θέση του πρωθυπουργού περί «ανοιχτών δρόμων, ανοιχτού διαλόγου».

«Προφανώς κάποιοι αγρότες έχουν κομματική ταυτότητα», ανέφερε στη συνέχεια. «Αυτό δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συζητήσουμε».

«Ποτέ ο πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί μια συνάντηση επί της αρχής. Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση: ανοιχτοί δρόμοι. Κλειστοί δρόμοι, ίσον όχι συζήτηση».