Πολιτική

Ζητά διάλογο, ετοιμάζεται για σύγκρουση με αγρότες σε μπλόκα στις εθνικές η κυβέρνηση

Ζητά διάλογο, ετοιμάζεται για σύγκρουση με αγρότες σε μπλόκα στις εθνικές η κυβέρνηση Φωτογραφία: intime
Ανοιχτές πόρτες διαλόγου με τους αγρότες αλλά και ανοιχτοί δρόμοι συνθέτουν το πλαίσιο της κυβερνητικής τοποθέτησης απέναντι στις κλιμακούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις οι οποίες εξελίσσονται σε μία από τις σοβαρότερες πολιτικές δοκιμασίες στην διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ.

Η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις χθεσινές πανελλαδικές αποφάσεις των αγροτών εξακολουθεί να μην υποδηλώνει συγκρουσιακή διάθεση, είναι όμως σαφές ότι "κόκκινη γραμμή" για την κυβέρνηση αποτελεί η "αδιατάρακτη κοινωνική, οικονομική και εμπορική ζωή της χώρας" γι΄αυτό και το μήνυμα όσον αφορά τα μπλόκα ήταν χθες ξεκάθαρο: " Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες".

Όλα αυτά σημαίνουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει έτοιμη για διάλογο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης με θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, δεν φαίνεται όμως διατεθειμένη να αποδεχθεί κλείσιμο των εθνικών δρόμων και αναβίωση σκηνών του παρελθόντος, με την Ελλάδα κομμένη στα δύο λόγω των αγροτικών μπλόκων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι σαφές πάντως ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αφήνει περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις που θα έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, κάτι που έγινε σαφές τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όσο και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη. Μοναδική δυνατότητα που φαίνεται να εξετάζεται είναι να γίνει νωρίτερα η εξαγγελθείσα επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην άποψη ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει σημαντικά τους αγρότες από το 2019 και μάλιστα, για πολλοστή φορά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και χθες βράδυ από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, στα 500 εκατομμύρια επιπλέον των αγροτικών εισφορών στον ΕΛΓΑ τα οποία δόθηκαν από τον προϋπολογισμό για αποζημιώσεις αγροτών ακριβώς επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά.

Είναι όμως βέβαιο πως με το βλέμμα και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε χθες αφενός πως για να μπορέσει να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης προϋπόθεση είναι και η συνέχιση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής" και αφετέρου ότι "η κυβέρνηση διαχειριζεται με δίκαιο τρόπο τα διαφορετικά αιτήματα". Όπως ανέφερε μάλιστα, "δεν μπορεί να πει κάποιος ότι τα δίνει όλα σε κάποιους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ισχύ, αλλά μπορεί να ξεχνά κάποιους άλλους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν είτε γιατί είναι πολλοί περισσότεροι ή γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης".

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η πρώτη απάντηση που δόθηκε στα αιτήματα που εξέφρασαν χθες εκπρόσωποι των αγροτών εστιάστηκε σε έναν εκτενή απολογισμό μέτρων στήριξης των αγροτών από το 2019 ( μείωση φόρων, μείωση ΦΠΑ για ζωοτροφές, λιπάσματα και αγορά αγροτικών μηχανημάτων κ.ο.κ), και παράλληλα στον αντίκτυπο της δέσμης 8 μέτρων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην κυβέρνηση δείχνουν να πιστεύουν ότι αυτή η δέσμη μέτρων δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς από τους αγρότες ούτε σε σχέση με το ύψος των παρεμβάσεων, ούτε όμως και την αμεσότητα της θετικής επίδρασης που θα έχουν για κάθε αγρότη.

Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ξεκάθαρα ότι συμμερίζεται πλήρως το αίτημα των αγροτών για αναθεώρηση της ΚΑΠ, επιχειρηματολογώντας μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα για τον ρόλο που διαδραματίζει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Τονίζει πως η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εκείνη που κατάφερε με διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες να διατηρήσει για την Ελλάδα τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ ενώ για άλλες χώρες μειώθηκαν και αφετέρου πως ήταν οι σοσιαλιστές και οι Πράσινοι που επέμειναν σε υπερβολές όσον αφορά την «πράσινη μετάβαση», οι οποίες συνιστούν αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι αγρότες, ενώ το ΕΛΚ ήταν εκείνο που έβαλε φραγμούς σε τέτοιου είδους απαιτήσεις.

Παραλληλα υποστηρίζει ότι έχουν γίνει αποδεκτά τα 6 σημεία τροποποιήσεων του πλαισίου που διέπει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο, αλλά και ότι έχει αναπτυχθεί, με ελληνική πρωτοβουλία, συμμαχία με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, με στόχο ουσιαστικές αλλαγές στην ΚΑΠ που εκ του κανονισμού μπορούν να υποβληθούν μετά το 2025.