Πολιτική

Ο φόβος των τρακτέρ φέρνει ανακοινώσεις Μητσοτάκη για αγρότες - Σε άγνωστα νερά αν αποδειχθούν ανεπαρκή

eurokinissi eurokinissi
Η σημερινή «Ώρα του πρωθυπουργού» κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ της «Νέας Αριστεράς» , Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την «ώρα της αλήθειας» για την κυβέρνηση.

Από τα μέτρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και χθες, από τις Βρυξέλλες, ότι θα ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής, θα εξαρτηθεί εάν θα κλιμακωθούν ή όχι οι αγροτικές κινητοποιήσεις, την ώρα που τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους και οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ως δίκαια.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την στήριξη των αγροτών σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος, με πρόσβαση σε φθηνές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και αξιοποίηση του προγράμματος "Απόλλων", ενώ βάσει δηλώσεων του πρωθυπουργού στο τραπέζι βρίσκεται και η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, όπως συνέβη τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Είναι πιθανό πάντως να μην ανακοινωθεί κάτι τέτοιο σήμερα, καθώς η διασφάλιση του σχετικού κονδυλίου- το οποίο για το 2023 είχε φθάσει τα 76 εκατομμύρια ευρώ- είναι σε συνάρτηση με την πορεία του προϋπολογισμού του 2024 και το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο που μπορεί για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε μάλιστα χθες βράδυ ότι «δεν μπορούμε σε αυτή την φάση να προχωρήσουμε σε μία εξαγγελία σε αυτό γιατί δεν είναι ένα μέτρο το οποίο έχει προϋπολογιστεί και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους στόχους που έχουμε θέσει για το πρωτογενές πλεόνασμα».

Τα μέτρα στήριξης στο αγροτικό κόστος θα συμπληρώσουν την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση κατά 5.000 έως 10.000 ευρώ της πρώτης αρωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς και την τροπολογία για την επταετή ρύθμιση οφειλών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη από το 2019 ότι στέκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και θα διαβεβαιώσει ότι κατανοεί τις αγωνίες του μπροστά στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Αναμένεται να αναφερθεί και στο μακροπρόθεσμο πλάνο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας που προγραμματίζεται να παραδοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου από την ολλανδική εταιρεία και θα αποτελέσει την βάση ενός θεσμικού διαλόγου πριν την εφαρμογή του από την κυβέρνηση.

Η ολοκληρωμένη πρόταση θα αφορά σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών όσο και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Αναμένεται εξάλλου να αναφερθεί και σε αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ με στόχο την προσαρμογή του στα νέα κλιματολογικά δεδομένα, με τον κ. Μητσοτάκη πάντως να υπεραμύνεται της στήριξης που έδωσε τα προηγούμενα χώρα στους αγρότες διαθέτοντας ενισχύσεις ύψους 1 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια ήταν επιπλέον των εισφορών των αγροτών.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει και τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, προβάλλοντας τον ενεργό ρόλο που, όπως τονίζει, διαδραματίζει η χώρα μας στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ευρωπαϊκών πολιτικών.

Μεταξύ αυτών οι τροποποιήσεις για το 2024 στο καθεστώς αγρανάπαυσης, στις οποίες αναφέρθηκε χθες από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την στήριξη της χώρας μας στην συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν για την οποία- όπως είπε- «η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά».

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η πρόταση υποβλήθηκε από την Γαλλία και είχε εξαρχής την στήριξη της Ελλάδας ενώ σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, σημαίνει πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα για τους Έλληνες αγρότες που θα φέρουν πρόσθετο εισόδημα αλλά και συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Αναμένεται επίσης να αναφερθεί στην επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση της χρήσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ για την ανακατασκευή υποδομών στη Θεσσαλία, ενώ αναφορικά με το αίτημα όχι μόνο των Ελλήνων αγροτών για τροποποίηση της ΚΑΠ, εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί στους κόλπους της ΕΕ.

Ο ίδιος τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες ότι η ΚΑΠ είχε συμφωνηθεί πριν την πανδημία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πρέπει τώρα να συζητηθούν κάποιες προσαρμογές στις νέες πραγματικότητες χωρίς να αμφισβητηθεί πάντως ο πυρήνας της.

Εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι πρόκειται για ζήτημα που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα και στο ανώτατο επίπεδο. "Δεν νομίζω ότι είναι απλά μία "φωτοβολίδα" η οποία θα σβήσει τόσο γρήγορα και νομίζω ότι θα μας απασχολήσει και πάλι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", τόνισε μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.