Πολιτική

Μαξίμου: «Καρότο» σε αγρότες και «μαστίγιο» σε φοιτητές με φόντο τις κινητοποιήσεις

Μαξίμου: «Καρότο» σε αγρότες και «μαστίγιο» σε φοιτητές με φόντο τις κινητοποιήσεις Φωτογραφία: intime
Με επίδειξη πολιτικής πυγμής απέναντι στους φοιτητές που αντιδρούν στο επικείμενο νομοσχέδιο για την λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων και με μηνύματα διαλόγου προς τους αγρότες οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με πρώτο ορόσημο την έκθεση Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου, αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τα δύο «καυτά» μέτωπα που αναπτύσσονται στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής «μαστιγίου και καρότου» είναι η σκληρή γλώσσα, από την μία, για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει σε «μειοψηφίες» και από την άλλη η διάθεση συνεννόησης με τους αγρότες σε μία προσπάθεια να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Θεσσαλία και όχι μόνο, καθώς τα τρακτέρ "ζεσταίνουν" τις μηχανές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις εκδηλώνονται ήδη με πορεία τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας, με το πρώτο αποκλεισμό δρόμου στα Νέα Μουδανιά, αλλά και με συλλαλητήρια, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ενταθούν οι συζητήσεις εκπροσώπων των αγροτών με την κυβέρνηση από την οποία ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους, ενόψει και της Agrotica στην οποία έχει δοθεί το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών.

Το κοντράστ της κυβερνητικής τακτικής έγινε σαφές μέσα στο σαββατοκύριακο από τα μηνύματα που εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές διαμήνυσαν πως «η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή» και τόνισαν ότι «δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα".

Μία ημέρα νωρίτερα, το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη προς την εκπαιδευτική κοινότητα που αντιδρά στην κυβερνητική πρωτοβουλία για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ήταν πως " αν κάποιοι νομίζουν ως μειοψηφίες στα δημόσια πανεπιστήμια, που πολλοί εξ αυτών δεν είναι φοιτητές, ότι θα εμποδίσουν τους Έλληνες πολίτες, τους νέους ανθρώπους, αν θέλουν να σπουδάσουν σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, είναι γελασμένοι. Ο νόμος θα περάσει, οι εξεταστικές θα εξασφαλιστούν".

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η ψήφιση του νόμου, τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει «εμβληματική μεταρρύθμιση», θα γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ είναι σαφές ότι αναμένει και από την σημερινή έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων να στηρίξουν την πολιτική της, αλλά και να εφαρμόσουν το «νομικό οπλοστάσιο», μεταξύ των οποίων και την ψηφιακή εξεταστική, που δίνει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως η δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ για το οποίο ψηφίστηκε στις εκλογές, επιμένει να αποδίδει το κύμα αντίδρασης σε «μειοψηφίες που κρατούν κλειστά τα πανεπιστήμια», μιλά για «παρωχημένα αιτήματα», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε επίθεση και στην Αριστερά υποστηρίζοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη (Αντ1) πως «είναι γνωστό ότι διαχρονικά ο χώρος της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς, στα πανεπιστήμια κυρίως προσπαθεί να προκαλέσει "προβοκάτσιες".

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στους αγρότες, δεν υιοθετεί τα περί "κομματικής υποκίνησης", εντείνει όμως την προσπάθεια να προβάλει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και παράλληλα υποστηρίζει- όπως εκτιμήθηκε και κατά την χθεσινή σύσκεψη- πως η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έχει τονίσει ότι το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατομμύρια και έχουν ήδη καταβληθεί προκαταβολές 150 εκατομμυρίων, υποστήριξε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνολικά στους πληγέντες- όχι μόνο στους αγρότες- των πλημμυρών και συνολικά των φυσικών καταστροφών του περασμένου καλοκαιριού και η ταχύτητα που εδόθη είναι πρωτοφανής γιατί ήταν πρωτοφανής και η ένταση".

Ωστόσο, διαβεβαίωσε και από την δική του πλευρά ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξετάσει περαιτέρω τα αιτήματα των αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε μια σειρά από παρεμβάσεις των τελευταίων ετών για τον πρωτογενή τομέα. Προφανώς υπάρχουν περισσότερα αιτήματα των αγροτών. Εμείς δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας".

Η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερασπιστεί την πολιτική της στον αγροτικό τομέα μιλώντας για 19 παρεμβάσεις στήριξης των αγροτών από το 2019 που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Μείωση της φορολογίας, κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων, επανενεργοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου, καταβολή από τον ΕΛΓΑ την τετραετία 2020-2023 αποζημιώσεων άνω του ενός δις, απορρόφηση 80-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων, μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και από το 24% στο 13% τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων, καθώς και κατάργηση της φορολόγησης των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ.