Πολιτική

Ο «καυτός» Φεβρουάριος του Μητσοτάκη με αγρότες, φοιτητές και γάμο ομοφύλων

Ο «καυτός» Φεβρουάριος του Μητσοτάκη με αγρότες, φοιτητές και γάμο ομοφύλων
Να διαχειριστεί ταυτόχρονα τρία τουλάχιστον δύσκολα μέτωπα που την φέρνουν αντιμέτωπη με διάφορες κοινωνικές ομάδες, καλείται το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Με τα τρακτέρ των αγροτών να ζεσταίνουν τις μηχανές, με το κύμα καταλήψεων να εξαπλώνεται σε πανεπιστημιακές σχολές και σημαντική μερίδα φοιτητών να βρίσκεται στους δρόμους και με το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών να συνεχίζει να προκαλεί εσωκομματικούς τριγμούς στην ίδια τη ΝΔ και έντονες αντιδράσεις στην Εκκλησία, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τότε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ολοκληρωθεί η ψήφιση των νομοσχεδίων για την ισότητα στον γάμο και για την λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Τα δύο βασικά πεδία κοινωνικών αντιδράσεων σε κυβερνητικές πολιτικές εντοπίζονται στον αγροτικό τομέα και στα πανεπιστήμια, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπει πάντως αντίθετα μηνύματα: Σκληρή γλώσσα για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, χαμηλούς τόνους απέναντι στους αγρότες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης που προ ημερών αναφερόταν σε «κομματικά υποκινούμενες» κινητοποιήσεις, τείνει χείρα συνεννόησης και διαλόγου, τονίζοντας πως «η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή να συζητήσουμε τα πάντα» και διαβεβαιώνοντας αφενός πως «η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών» και αφετέρου ότι «δεν θα διστάσουμε και να συζητήσουμε και να συγκρουστούμε για να λύσουμε προβλήματα και να αποβάλλουμε άγχος, αγωνίες και ανασφάλεια από τους Έλληνες αγρότες».

Σαφείς αποστάσεις από τα περί «υποκίνησης» πήρε όμως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας ότι «σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτικών δυνάμεων, που πολλές φορές επισπεύδουν κάποιες αντιδράσεις για να δημιουργείται μία ένταση, όμως, αυτό δεν αφορά τον αγροτικό κόσμο».

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η κυβέρνηση σέβεται τα αιτήματα των αγροτών. «Τα ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, σε καμία περίπτωση, ούτε τα χρωματίζουμε, ούτε τ’ απαξιώνουμε, ούτε θα το κάνουμε ποτέ αυτό. Τ’ αξιολογούμε και προσπαθούμε με ειλικρίνεια να τα επιλύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανησυχία της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι διάχυτη καθώς ειδικά οι αγρότες της Θεσσαλίας φέρνουν με τα αιτήματά τους στο προσκήνιο και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων προς τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμενόταν να αναφερθεί στα ζητήματα αυτά από το βήμα της Βουλής απαντώντας σήμερα στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την πορεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, η συνεδρίαση ωστόσο αναβλήθηκε λόγω αδιαθεσίας του πρωθυπουργού.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά δρόμο εκτόνωσης γνωρίζοντας μεταξύ άλλων και ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις για την αγορά και να πυροδοτηθεί έτι περαιτέρω το κύμα της ακρίβειας που αποτελεί ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και την μεγαλύτερη πρόκληση για την ίδια την κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με το χαμήλωμα των τόνων απέναντι στους αγρότες η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την σκληρή στάση απέναντι στους φοιτητές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο η ίδια προτίθεται να αναδείξει σε αιχμή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, θεωρώντας, βάσει και εικόνας των δημοσκοπήσεων, ότι έχει την στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για «μειοψηφίες που αντιδρούν» και το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των φοιτητών και οι εξεταστικές.

«Όπου κληθούν οι Αρχές, όπως συνέβη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρυτανικές αρχές, θα επιβάλλουμε το νόμο. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Πέρασαν οι εποχές που κάποιοι είχαν τα πανεπιστήμια ως ορμητήριά τους και εξαιρούνταν από την εφαρμογή του νόμου», δήλωσε χθες ο κ. Μαρινάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης έστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο υπογραμμίζοντας ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι εξετάσεις των πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν ψηφιακά, ενώ ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την ίδια ώρα, στο τρίτο μέτωπο που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου και αφορά στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ασάφεια εξακολουθεί να περιβάλει τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στο ορατό ενδεχόμενο διαφοροποίησης και υφυπουργών κατά την ψηφοφορία.

Η επί της ουσίας υπαναχώρηση του Μεγάρου Μαξίμου έναντι της διαφοροποίησης του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη ο οποίος αν και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου θα απέχει χωρίς να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δείχνει να λειτουργεί περισσότερο ως...ενθάρρυνση για άλλα κυβερνητικά στελέχη να δημοσιοποιήσουν τους προβληματισμούς τους.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας έγινε ο πρώτος υφυπουργός που αφήνει και δημοσίως ανοιχτό το ενδεχόμενο να απέχει από την ψηφοφορία, την ώρα που όλα δείχνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, ενώ ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει και για την στάση που θα τηρήσουν οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης.