Πολιτική

Νέα Αριστερά: Σκληρή ανακοίνωση για την τροπολογία Kεραμέως, «θεσμική παρεκτροπή» βλέπει ο Χαρίτσης

Νέα Αριστερά: Σκληρή ανακοίνωση για την τροπολογία Kεραμέως, «θεσμική παρεκτροπή» βλέπει ο Χαρίτσης
Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα στη Βουλή πως η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία για επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές.

«Η Υπουργός Εσωτερικών με μια αιφνιδιαστική τροπολογία εν μέσω της συζήτησης για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα έρχεται να καθιερώσει την επιστολική ψήφο για τους απόδημους στις εθνικές βουλευτικές εκλογές», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

Πρόκειται για ενέργεια αντιθεσμική και πραξικοπηματική που προσβάλλει βάναυσα το ελληνικό κοινοβούλιο και όλους τους πολίτες. Το χειρότερο είναι ότι το δρόμο για αυτό τον αιφνιδιασμό άνοιξε η συναίνεση επι της αρχής του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές που προσέφεραν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απλόχερα και γενναιόδωρα στον κ. Μητσοτάκη.

Καλούμε έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αποσύρουν την συναίνεση τους και να δηλώσουν ευθέως ότι θα καταψηφίσουν τόσο το νομοσχέδιο όσο και την τροπολογία της κας Κεραμέως. Να δηλώσουν ευθέως ότι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στην επιχείρηση του κ. Μητσοτάκη να αλλοιώσει τις εκλογικές διαδικασίες και την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ότι δεν θα συναινέσουν στην στρατηγική Βορίδη, δεν θα οδηγηθούν σαν πρόβατα στην σφαγή παρασέρνοντας όμως μαζί τους και την ελληνική δημοκρατία.

Σημειώνεται πως λίγο αργότερα ο Μιχάλης Κατρίνης διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την τροπολογία Κεραμέως.

«Θεσμική παρεκτροπή» βλέπει ο Χαρίτσης

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε σήμερα κάτι εξαιρετικά δύσκολο, να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό στην θεσμική παρεκτροπή», σημείωσε σε ανάρτησή του το β΄ραδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η τροπολογία της ΥΠΕΣ που καθιερώνει την επιστολική ψήφο για τους εκτός επικράτειας ψηφοφόρους ως αποκλειστικό μέσο ψηφοφορίας στις εθνικές εκλογές, συνιστά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και αντιθεσμική παρέμβαση που στρέφεται κατά της δημοκρατικής τάξης.

Η αιφνιδιαστική μάλιστα κατάθεση της τροπολογίας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, συνιστά πρόκληση και προσβολή προς το Κοινοβούλιο. Επειδή ακριβώς πρόκειται για μείζονα θεσμική αλλαγή, απαιτείται η συναίνεση 200 βουλευτών. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν έστω και την ύστατη ώρα να αλλάξουν την ακατανόητη και εξωφρενική στάση συναίνεσης που έχουν μέχρι τώρα και να καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο και την τροπολογία.