Στο «ψάξιμο» από τις 19 του μήνα οι Έλληνες, η ώρα της κρίσης για το 5στερο της Μυκόνου και η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη

Στο «ψάξιμο» από τις 19 του μήνα οι Έλληνες, η ώρα της κρίσης για το 5στερο της Μυκόνου και η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη

Τέλος χρόνου για τα νοικοκυριά με νέα γενιά κόκκινων δανείων

Λες και δεν το γνωρίζαμε. Η ΓΣΕΒΕΕ, στην τελευταία έρευνα της, διαπιστώνει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, διεύρυνση των ανισοτήτων και αρνητικές προσδοκίες για το 2024. Με πιο απλά λόγια για 6 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 60,7% το µεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε έρευνα εισοδήµατος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ από το 2018, έτος που περιλήφθηκε ο συγκεκριµένος δείκτης) το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για 19 ηµέρες. Τώρα αν αναρωτιέστε πως τα βγάζουν πέρα τις υπόλοιπες 11-12 ηµέρες το γνωρίζετε καλύτερα. Τρώμε από τα έτοιµα, κάνουμε περικοπές στις δαπάνες για διασκέδαση, ταξίδια, ρούχα και παπούτσια, και γινόμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς ∆ηµόσιο και τράπεζες.

Και τα δυσάρεστα νέα δεν σταματούν εδώ. Σε δυσµενέστερη θέση βρίσκονται οι µισθωτοί, καθώς στα νοικοκυριά που κύρια πηγή εισοδήµατος είναι ο µισθός, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 65,1%. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα νοικοκυριά µε κύρια πηγή εισοδήµατος τη σύνταξη (57,7%) και τα νοικοκυριά µε κύρια πηγή εισοδήµατος τα έσοδα από επιχειρηµατική δραστηριότητα (42,8%).

Το εξίσου ανησυχητικό εύρημα της έρευνας είναι ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το ∆ηµόσιο. Ήδη πάνω από 1 στα 5 νοικοκυριά (ποσοστό 21,7%) έχει ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το ∆ηµόσιο, από 20,9% που ήταν το 2022 και 16,8% το 2021. Ενώ κοντα 1 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 9,6% από 7,9% το 2022) έχει ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τράπεζες για καταναλωτικά ή επιχειρηµατικά δάνεια ή κάρτες. Σε ότι αφορά το στεγαστικό δάνειο το 20% καταβάλλει τις δόσεις συχνά µε κάποια καθυστέρηση και το 10% (από 8,5% το 2022) έχει καθυστερηµένες οφειλές για πάνω από 3 µήνες.

Οι 20 ημέρες που θα κρίνουν την επένδυση του Μήτση στη Μύκονο

Στον «αέρα», διαδικτυακό για να μην παρεξηγούμε, βρίσκεται από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων ο φάκελος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της επένδυσης του ομίλου Μήτση στη Μύκονο, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εντός 20ημέρου να διατυπώσουν τεκμηριωμένα τις απόψεις τους, προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Η επένδυση αφορά την ανέγερση και ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας του επενδυτικού φορέα "ΚΟΡΤΙΑ ΑΕ" στη Μύκονο, με προϋπολογισμό 61 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5*, δυναμικότητας 178 κλινών και 4 τουριστικών κατοικιών, υποστηρικτικών υποδομών (spa, εστιατόρια, bar, κ.λπ.) καθώς και χώρων αναψυχής και άθλησης στην περιοχή Ελιά του Δήμου Μυκόνου.

Haircut στις δορυφορικές επενδύσεις Made in Greece

Με κομμένα φτερά και προϋπολογισμό και πολύ μεγάλη καθυστέρηση προχωρά όπως μαθαίνω η υλοποίηση του Εθνικού δορυφορικού προγράμματος με budget 130 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά ανακοινωθεί. Εκτός από τον κουρεμένα προϋπολογισμό αλλάζει και το αντικείμενο. Όπως μαθαίνω προκηρύχθηκε πριν από λίγες ώρες η κατασκευή μέχρι 5 μικρών δορυφόρων παρατήρησης γης, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Οι μικροδορυφόροι που θα κατασκευαστούν δεν θα είναι τηλεπικοινωνιακοί όπως προέβλεπε η προκήρυξη που ακυρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αν ρωτάτε ποιος θα πληρώσει το διαστημικό πρόγραμμα της Ελλάδας το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα διεκπεραιωθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) με τη συμμετοχή στις επιτροπές στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Δια- κυβέρνησης (φορέας στον οποίο ανήκει το έργο).

Αντίστοιχα προγράμματα έχουν συμπεριλάβει στο Ταμείο Ανάκαμψης η Ιταλία, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, η Ισπανία 200 εκατ. ευρώ, η Γαλλία 365 εκατ. ευρώ και η Πολωνία 150 εκατ. ευρώ.

Όλοι οι προοδευτικοί μαζί, πλην ΚΚΕ, σε εκδήλωση «για κοινή Οικολογική Ατζέντα»

Μολονότι οι τριβές και οι ανταγωνισμοί των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται, αυτό δεν αναιρεί όλες οι πλευρές «ψάχνονται» για ενδεχόμενες συγκλήσεις, καθώς μπορεί μεν κάθε συλλογικότητα να διεκδικεί για τον εαυτό της την πρωτοκαθεδρία στον χώρο, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται, δε, πολύ καλά ότι κανείς δεν μπορεί από μόνος του να σπάσει την ηγεμονία της ΝΔ. Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η σημερινή συζήτηση, με τίτλο «Μια κοινή οικολογική ατζέντα του προοδευτικού χώρου», στο Τριανόν που διοργανώνει η εφημερίδα «Εποχή», η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στη Νέα Αριστερά και κατάφερε να συγκεντρώσει εκπροσώπους όλων των προοδευτικών κομμάτων, πλην φυσικά του ΚΚΕ… Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν η Χαρά Καφαντάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Δημόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, η Πέτη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά, εκπρόσωπος από το Μέρα25, ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους-Πράσινους, η Ηλέκτρα Στροβολιδου από την Οικολογία, ο Νίκος Χρυσογελος από τους Πράσινους, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης και σειρά περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Παρών» Σακαλλαρίδη σε ανοιχτή εκδήλωση της Νέας Αριστεράς

Αρκετά καλά μαθαίνουμε ότι πήγε η περιοδεία του Αλέξη Χαρίτση στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου στη βραδινή εκδήλωση την οποία μίλησε το κοινό πέρασε με άνεση τον πήχη του τριψήφιου αριθμού που είχε τεθεί, με αρκετούς παριστάμενους να μην ανήκουν στον στενό πυρήνα της Νέας Αριστεράς στην πόλη.

Ωστόσο, η χθεσινή μέρα επιφύλασσε μια μεγαλύτερη θετική έκπληξη για τον υπό σύσταση φορέα, καθώς σε αντίστοιχη εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη παραβρέθηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Αν και κάτοικος Νέας Σμύρνης, η παρουσία του κυρίου Σακελλαρίδη προφανώς αποτελεί πολιτικό μήνυμα ότι βρίσκεται κοντά στη Νέα Αριστερά. Το ρεπορτάζ ως προς αυτό ήταν γνωστό, ωστόσο η επιλογή του να παραστεί για πρώτη φορά σε δημόσια εκδήλωση του κόμματος, ενδεχομένως να αποτελεί ένα πρώτο βήμα για περαιτέρω ενασχόληση του.

Ο αμοιβαίος «συμβιβασμός» στο Υπουργικό

Για να λέμε την αλήθεια δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που αποδέχθηκε ότι ένας υπουργός μπορεί τελικά και να διαφοροποιείται αλλά να παραμένει στην θέση του.
Ο Μ. Βορίδης έκανε και από την δική του πλευρά ένα βήμα προς τα πίσω, αφού η μέχρι πρότινος ρητορική του προδιέθετε για καταψήφιση, εμφανιζόταν έτοιμος ακόμη και για παραίτηση, είχε πει μάλιστα πρόσφατα και ότι "δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι".

Στο πλαίσιο του αμοιβαίου πολιτικού συμβιβασμού που είναι προφανές ότι έγινε προκειμένου να μην δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο, ενώ το 2015 είχε ψηφίσει "όχι" στην αντίστοιχη για το σύμφωνο συμβίωσης - και ήταν ο μοναδικός νυν υπουργός που το είχε κάνει, καθώς άλλοι τέσσερις (που τώρα θα ψηφίσουν υπέρ) είχαν απόσχει τότε.
Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι ο κ. Βορίδης που θα απέχει από την ψηφοφορία είναι ο υπουργός Επικρατείας που έχει στην αρμοδιότητά του τα ζητήματα που σχετίζονται με το κοινοβουλευτικό έργο.