Παιχνίδια Εξουσίας

ΝΑΤΟ και ΕΕ υπογραμμίζουν τον «παγκόσμιο χαρακτήρα» της σύγκρουσης που «απειλεί και τις ΗΠΑ»

ΝΑΤΟ και ΕΕ υπογραμμίζουν τον «παγκόσμιο χαρακτήρα» της σύγκρουσης που «απειλεί και τις ΗΠΑ»
Οι πρώτες κινήσεις και παρεμβάσεις μετά την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η εκλογή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί έντονη κινητικότητα σε όλους τους μεγάλους παίκτες του πλανήτη, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, καθώς κοινή είναι η πεποίθηση πως θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον από τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ. Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο (με υπογραφή Ε.Μ.) για το θέμα:

Διαβουλεύσεις, σήματα και προειδοποιήσεις ακολούθησαν την εκλογή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, με τα δυο στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, να εξετάζουν τα σενάρια, με βάση τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρουν η κυβερνητική εναλλαγή στον Λευκό Οίκο και οι πιθανές διαφοροποιήσεις στις κινήσεις της Ουάσιγκτον στον εντεινόμενο ανταγωνισμό για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Είναι ενδεικτικό πως στις συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη με τη συμμετοχή σχεδόν 50 ηγετών, κυριάρχησε το ζήτημα της περιβόητης «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης, εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Ταυτόχρονα, στις δηλώσεις των ηγετών και των αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αποτυπώθηκε η «αγωνία» να «υπενθυμίσουν» στον Τραμπ ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά είναι μια παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ δυο στρατοπέδων.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, δήλωσε πως βιάζεται να συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ «πώς θα εξασφαλίσουμε συλλογικά ότι αντιμετωπίζουμε την απειλή» που συνιστά για το ΝΑΤΟ η ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας - Βόρειας Κορέας - Ιράν - Κίνας. «Οι χώρες αυτές εργάζονται μαζί και αυτό είναι όλο και περισσότερο μια απειλή, όχι μόνο για τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και για τις ΗΠΑ», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «είναι σημαντικό να δούμε την Ουκρανία ως ένα πρόβλημα που εκτείνεται πέρα από την Ευρώπη». Για παράδειγμα, με το να δίνει η Ρωσία τεχνολογία στη Βόρεια Κορέα «απειλείται πλέον το μέλλον, η αμερικανική ήπειρος, η Ευρώπη, αλλά και οι εταίροι μας στην περιφέρεια του Ινδο-Ειρηνικού», τόνισε ο Ρούτε, αναφερόμενος στην περιοχή με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.

«Εάν οι ΗΠΑ ήταν αδύναμες με τη Ρωσία, τι θα σήμαινε αυτό για την Κίνα;», επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια έμμεση αναφορά για τα σενάρια που θέλουν την προεδρία Τραμπ να μειώνει την άμεση στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο, προκειμένου να στραφεί ακόμα πιο αποφασιστικά προς Ασία - Ειρηνικό.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, ισχυρίστηκε από τη Βουδαπέστη ότι επί προεδρίας Τραμπ «η Αμερική δεν θα υποστηρίζει πλέον» τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτό θα επηρεάσει κι εμάς, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να διατηρήσει αυτή τη σύγκρουση μόνη της». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ορμπαν, «ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες αυξάνεται».

Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να επισπεύσει νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο έως και 9 δισ. δολαρίων, προτού αναλάβει καθήκοντα τον Γενάρη ο Τραμπ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο «Reuters» και το «Politico».

Πούτιν: Οι όροι για ευρασιατική «αρχιτεκτονική ασφαλείας»

Τους όρους που θέτει η Ρωσία για μια νέα «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρασία, δηλαδή για τον συσχετισμό δυνάμεων και τη γεωπολιτική θέση της Ρωσίας, υπενθύμισε ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μια μέρα μετά την εκλογή του Ντ. Τραμπ, μιλώντας στη Λέσχη Συζητήσεων Βαλντάι, στο Σότσι.

Αφού τόνισε πως «ο κόσμος έχει εισέλθει στη μακρά περίοδο αναταράξεων και αλλαγών που τελικά θα καταλήξουν» στη λεγόμενη «πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων», με «νέες δυνάμεις που αναδύονται», ο Πούτιν κάλεσε την Ευρώπη να «αποκαταστήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη» με τη Ρωσία και σταδιακά να «δημιουργήσουν ένα κοινό σύστημα ευρασιατικής ασφαλείας».

Βασικός όρος που θέτει η Μόσχα στον ανταγωνισμό μονοπωλίων και κυβερνήσεων για δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και Εμπορευμάτων, για μερίδια στις αγορές, για επενδύσεις κ.λπ., είναι η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, διαφορετικά θα χρησιμοποιείται «σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και δεν μπορούν να υπάρξουν προϋποθέσεις για «ειρήνη», όπως ανέφερε ο Πούτιν.

Η διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν θα φιλοξενεί όπλα που μπορούν να πλήξουν ρωσικό έδαφος, «αυτή είναι η κύρια προϋπόθεση» για «εξομάλυνση των σχέσεων» και για να μην εξελιχθεί η κατάσταση «με ένα απρόβλεπτο σενάριο», απείλησε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για «ειρηνευτικές» συνομιλίες για την Ουκρανία, βασισμένες όχι στις «λίστες επιθυμιών του Κιέβου» αλλά στα δεδομένα στο πεδίο της μάχης, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εδαφικά κέρδη, και στις «συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη» τον Μάρτη του 2022 - συμφωνίες που ικανοποιούσαν επιδιώξεις της Μόσχας και τελικά απορρίφθηκαν από το Κίεβο μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Αναφερόμενος στα ουκρανικά σύνορα, υποστήριξε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του πληθυσμού στις νέες ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) και στην Κριμαία, όπου διεξήχθησαν «δημοψηφίσματα» στις περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν σχεδόν το 1/5 της ουκρανικής επικράτειας, δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φλεβάρη του 2022, ενώ σύμφωνα με τον Πούτιν, το Κίεβο έχασε το τελευταίο διάστημα «πάνω από 30.000 στρατιώτες σε περισσότερους από τρεις μήνες εχθροπραξιών», δηλαδή «περισσότερους από τις συνολικές απώλειες σε ολόκληρο το 2023».

Το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο...

Σε αυτή την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για το «πάνω χέρι» στην Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, τον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία, η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου είναι σταθερά πάνω στο «τραπέζι».

Ο Ρώσος Πρόεδρος επέκρινε έντονα τις ΗΠΑ που επιδιώκουν να επιφέρουν «στρατηγική ήττα στη Ρωσία» μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Φτάσαμε σε ένα επικίνδυνο σημείο», είπε μιλώντας στη Λέσχη Βαλντάι. Οι προσπάθειες της Δύσης «να υποχρεώσει σε στρατηγική ήττα τη Ρωσία, μια χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο (στον κόσμο), καταδεικνύει τον εξωφρενικό τυχοδιωκτισμό δυτικών ηγετών», υπογράμμισε.

Στη «στρατηγική συζήτηση» για τα πυρηνικά οπλοστάσια ο Πούτιν δήλωσε ανοιχτός να ακούσει τις αμερικανικές προτάσεις, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τον όρο πως οποιαδήποτε συμφωνία στο μέλλον για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου ΗΠΑ και Ρωσίας θα πρέπει να συμπεριλάβει αντίστοιχα τα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν η Βρετανία και η Γαλλία, ως μέλη μιας «συμμαχίας», του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στις προτροπές των ΗΠΑ να συμμετέχει η Κίνα «στη συζήτηση για τη μείωση των πυρηνικών τους δυνατοτήτων». «Σε αυτό, οι Κινέζοι φίλοι απαντούν πως έχουμε λιγότερα οχήματα παράδοσης και λιγότερες κεφαλές. Τι περιμένετε να μειώσουμε;». Το Πεκίνο δηλώνει πως πρέπει είτε ΗΠΑ - Ρωσία να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια στο κινεζικό επίπεδο, είτε να αναπτυχθεί το κινεζικό οπλοστάσιο στα επίπεδα των ΗΠΑ - Ρωσίας και «τότε μαζί θα αρχίσουμε να μιλάμε για κάποιες μειώσεις», είπε ο Πούτιν.

Μόσχα και Πεκίνο συμφώνησαν τον Μάη να εμβαθύνουν τη «στρατηγική συνεργασία» τους, ωστόσο η Μόσχα δίνει βάρος και στη συνεργασία με την Ινδία, μεταξύ άλλων και σαν «αντίβαρο» στην ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα που αποκτούν για τη ρωσική οικονομία οι σχέσεις με την Κίνα.

«Η Ινδία αξίζει να συμπεριληφθεί στη λίστα των παγκόσμιων υπερδυνάμεων», τόνισε ο Πούτιν, «με πληθυσμό 1,5 δισ., συν 10 εκατ. κάθε χρόνο, με την ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ όλων των οικονομιών του κόσμου, 7,4% αύξηση του ΑΕΠ ετησίως».

Υπογράμμισε δε πως όχι μόνο πολλαπλασιάζεται η συνεργασία με την Ινδία στην οικονομία, τις επενδύσεις, αλλά επίσης αναπτύσσονται οι επαφές στον τομέα της Αμυνας - Ασφαλείας: Κοιτάξτε πόσοι τύποι ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχει μεγάλος βαθμός εμπιστοσύνης σε αυτή τη σχέση. Δεν πουλάμε μόνο τα όπλα μας στην Ινδία, τα σχεδιάζουμε από κοινού».

Συγχαίροντας δε τον Ντ. Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πρόθυμος να συνομιλήσουν, καθώς η προθυμία που εξέφρασε «να βοηθήσει για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία», «χρήζει προσοχής».

«Νομίζω ότι θα μιλήσουμε» είπε από την πλευρά του ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Πούτιν.

Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» οποιαδήποτε συζήτηση για την επίτευξη εκεχειρίας χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που πρέπει να λάβει το Κίεβο.

Οι παρεμβάσεις της Κίνας και του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου»

Το κινεζικό ΥΠΕΞ εμφανίστηκε να υποστηρίζει «όλες τις πρωτοβουλίες για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου Ρωσίας - ΗΠΑ», ωστόσο η Κίνα προωθεί το δικό της σχέδιο για τη λεγόμενη παγκόσμια «αρχιτεκτονική ασφαλείας» και τη «διευθέτηση» στην Ουκρανία.

Στα τέλη Σεπτέμβρη συναντήθηκε η ομάδα με την ονομασία «Φίλοι της Ειρήνης» για την Ουκρανία, μια πρωτοβουλία της Κίνας και της Βραζιλίας, με τη συμμετοχή χωρών του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου» και της «Παγκόσμιας Ανατολής».

Ενδιαφέρον έχει και η επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου, Σ. Ματαρέλα στο Πεκίνο, που ξεκίνησε την Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον Ιταλό ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι.

Η «Corriere della Sera» ανέφερε ότι ο Ματαρέλα θα συζητήσει μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «την ιδέα μιας νέας παγκόσμιας τάξης με την Κίνα, τη Ρωσία και τα έθνη του παγκόσμιου νότου ως εναλλακτική λύση στο δυτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ».

Την Πέμπτη, στο μεταξύ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζ. Τζορτζέτι, μιλώντας στην ιταλική Γερουσία, δήλωσε ότι «ο στόχος του 2% του ΑΕΠ που ζητά το ΝΑΤΟ (σ.σ. για στρατιωτικές δαπάνες) είναι πολύ φιλόδοξος και δεν είναι απόλυτα συμβατός - ειδικότερα - με τη διαθέσιμη οικονομική κάλυψη, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων». Ανέφερε δε πως οι ιταλικές «αμυντικές» δαπάνες θα φτάσουν στο 1,57% το 2025 και στο 1,61% δύο χρόνια μετά.