Μυστική συμφωνία Ούρσουλας - Μελόνι για «κρυφή» πριμοδότηση στο Ευρωκοινοβούλιο;

Μυστική συμφωνία Ούρσουλας - Μελόνι για «κρυφή» πριμοδότηση στο Ευρωκοινοβούλιο;
Η «ανταρσία» βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την ντερ Λάιεν - Η εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν φοβάται ότι δεν θα συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται.

Δεκάδες βουλευτές από τα κόμματα που έχουν αποφασίσει να προτείνουν ξανά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία για την προεδρία της Κομισιόν (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και ομάδα Μακρόν) ενδέχεται να μην ψηφίσουν θετικά στο Ευρωκοινοβούλιο , με αποτέλεσμα η εκλογή της να τίθεται εν αμφιβόλω.

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης των 361 ψήφων που απαιτούνται η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν δεν περνάει από το Ευρωκοινοβούλιο και παύει να υφίσταται.

Το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ σε μια τέτοια περίπτωση θα αναζητήσει άλλον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν και η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή.

Η Ούρσουλα το γνωρίζει και επιχειρεί με κάθε τρόπο να προλάβει μια αρνητική εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως η πρόεδρος της Κομισιόν δεν μετέβη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, προτιμώντας να συναντήσει κατ΄ ιδίαν πολλούς ευρωβουλευτές των κομμάτων που τη στηρίζουν προκειμένου να σιγουρέψει την ψήφο τους, αλλά και να συναντηθεί με την ηγεσία των Πρασίνων, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα στήριξής της.

Πληροφορίες, όμως, από τις Βρυξέλλες πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύεται παρασκηνιακά με την ...κεντροδεξιά Μελόνι τη στήριξη κάποιων βουλευτών της ευρωομάδας της (η ψήφος στη συγκεκριμένη ψηφοφορία είναι μυστική) με «αντάλλαγμα» κάποια καλά χαρτοφυλάκια στις χώρες με ακροδεξιές κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Μελόνι μάλλον κερδισμένη θα είναι. Αν στηρίξει την Ούρσουλα οι χώρες που έχουν πρωθυπουργό από την ευρωομάδα της θα λάβουν καλά χαρτοφυλάκια.

Αν απορριφθεί η Ούρσουλα υποψήφιος εκτός απίθανου απροόπτου θα είναι ο συμπατριώτης της σοσιαλδημοκράτης Μάριο Ντράγκι, τον οποίο η Μελόνι, ως ιταλίδα, θα στηρίξει. Win win σε κάθε περίπτωση.