Παιδεία

Κηφισιά: Η στιγμή της μεταφοράς του τραυματισμένου μαθητή - Οι πρώτες μαρτυρίες

Κηφισιά: Η στιγμή της μεταφοράς του τραυματισμένου μαθητή - Οι πρώτες μαρτυρίες
Σιδερένια πόρτα καταπλάκωσε 9χρονο στο 3ο Δημοτικό Κηφισιάς γεγονός που οδήγησε τον μαθητή στο Παίδων Πεντέλη τραυματισμένο στην σπονδυλική στήλη

Από θαύμα αποφεύχθηκε η τραγωδία με θύματα μαθητές όταν γύρω στις 13:30 το μεσημέρι, η μεταλλική εξώπορτα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, έπεσε πάνω σε τρεις μαθητές εν ώρα σχολάσματος, καταπλακώνοντας και τραυματίζοντας έναν 9χρονο.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν όλοι για να απεγκλωβίσουν τον 9χρονο μαθητή που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Ευτυχώς ο 9χρονος γλίτωσε τα χειρότερα, νοσηλεύται όμως στο Νοσοκομείο έχοντας τραυματιστεί στην σπονδυλική στήλη χωρίς όμως να τίθεται ζήτημα κινδύνου για τη ζωή του. 

62aa4ea7 4124 4a71 aefa 3f6cc7b5d198 ce5ad

Σήμερα συνεργείο έκανε εργασίες τοποθέτησης της πόρτας

Σύμφωνα με πληροφορίες, εργάτες πραγματοποιούσαν εργασίες στον χώρο του σχολείου κατά το μεσημέρι και διαβεβαίωναν ότι η πόρτα ήταν ασφαλής. Εν τέλει η πόρτα κάθε άλλο παρά ασφαλής ήταν και στο πέρασμα των μαθητών το κακό δεν άργησε να συμβεί.  Η πόρτα έπεσε πάνω σε τρεις μαθητές με τον 9χρονο να τραυματίζεται και να οδηγείται στο Παίδων Πεντέλης, ενώ τα άλλα δυο παιδιά τραυματίστηκαν ελαφρύτερα και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.  Ακόμα, οι συνθήκες του ατυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστες, καθώς δεν έχει διασταυρωθεί εάν η πόρτα έπρεπε να ανοίξει ή όχι.

Ο κ. Γιάννης Παντελεάκης αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς δήλωσε στο Dnews. «Το κράτος πρέπει να προσέξει τα παιδιά και να δοθεί μία προτεραιότητα σε εκείνα και τις κτιριακές υποδομές. Μας έχει μεταφερθεί από το κράτος η ευθύνη για την λειτουργείς των σχολείων αλλά δεν μας έχουν δωθεί τα εργαλεία. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα και οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά».

Δείτε αποκλειστικό video από την μεταφορά του 9χρονου στο νοσοκομείο

{https://www.youtube.com/watch?v=0dd_eVfy2_I}

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο αστυνομικό τμήμα έχουν προσαχθεί 3 άτομα, τα οποία συμμετείχαν στις κατασκευαστικές εργασίες και σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία, ενώ κρατείται και ο εργολάβος.

Μαρτυρία γονέα για το συμβάν 

{https://youtu.be/KF-P1hC6PUA}

Κηφισιά: Τι απαντά ο Δήμος για το ατύχημα με την πόρτα που καταπλάκωσε μαθητή

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Κηφισιάς παίρνει θέση για το ατύχημα με την πόρτα που καταπλάκωσε 9χρονο μαθητή στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και από θαύμα αποφεύχθησαν τα χειρότερα. Όπως τονίζεται από πλευράς Δημοτικής Αρχής «Με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, ο Δήμος Κηφισιάς, προχωρά άμεσα σε καταγγελία της σχετικής σύμβασης με τον εν λόγω εργολάβο και ταυτόχρονα εκκινεί τις κατά νόμο διαδικασίες, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες, υπό από τις οποίες έγινε το συμβάν»

Η ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς για το ατύχημα με τραυματισμό μαθητή στο 3ο Δημοτικό Σχολείο

Σήμερα περί τις 13:00 μμ., σημειώθηκε περιστατικό πτώσης της εξωτερικής καγκελόπορτας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς σε μαθητή της γ’ Δημοτικό. Ο μαθητής μεταφέρθηκε για έλεγχο στο Παίδων Πεντέλης, όπου σύμφωνα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, χωρίς να υφίστανται πληγές ή εμφανές τραύμα, θα παραμείνει προληπτικά για επιπλέον παρακολούθηση.

Η νέα δημοτική αρχή, αμέσως μετά την εγκατάστασή της τον Ιανουάριο, προχώρησε, μέσω της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κηφισιάς, σε αυτοψίες σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου και προχώρησε άμεσα σε εργολαβία για αντικατάσταση της εν λόγω πόρτας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της σχολικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, ο Δήμος Κηφισιάς, προχωρά άμεσα σε καταγγελία της σχετικής σύμβασης με τον εν λόγω εργολάβο και ταυτόχρονα εκκινεί τις κατά νόμο διαδικασίες, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες, υπό από τις οποίες έγινε το συμβάν.

 

Τα σχολικά κτίρια εκπέμπουν SOS

sxoleio kifisia ad3b2

Για ακόμη μια σχολική χρονιά τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων αποτελούν βραχνά για την ανεμπόδιστη λειτουργία των σχολικών μονάδων καθώς ανά την Ελλάδα πολλά κτίρια εκπέμπουν SOS και αποτελούν κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών.

Δυστυχώς εν έτει 2024 πολλά σχολεία φιλοξενούνται σε ακατάλληλα σχολικά κτίρια, με αμφιβόλου αξιοπιστίας στατικότητα ενώ δεν λείπουν και τα περιστατικά πτώσης σοβάδων. Οι σχολικές υποδομές «υποφέρουν» από μακροχρόνιας έλλειψη συντήρησης με αποτέλεσμα διαρκώς να έχουμε επικίνδυνα περιστατικά για τη ζωή των παιδιών. Η κατάρρευση σοβάδων και οι πλημμυρισμένες αίθουσες είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο με αποκορύφωμα την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού σχολείου Σερρών το 2022 και τον τραγικό θάνατο 12χρονου μαθητή.

Υπουργεία και αρμόδιες επιτροπές της Κτ.Υπ. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων πρέπει να ελέγξουν όλα τα σχολικά κτίρια και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας ενώ σε δεύτερο χρόνο αναδεικνύεται η ανάγκη κατασκευής νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων.