Opinions

Ελισσαίος Βαγενάς: Ο λαός της Παλαιστίνης θα βγει νικητής!

Ελισσαίος Βαγενάς Ελισσαίος Βαγενάς
Ελισσαίος Βαγενάς: Ο λαός της Παλαιστίνης θα βγει νικητής!
Το ΚΚΕ με την Ερώτηση αναδεικνύει το αναμφισβήτητο γεγονός, ότι το κατοχικό κράτος του Ισραήλ συνεχίζει και κλιμακώνει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες να έχουμε 35.000 νεκρούς (εκ των οποίων 15.000 παιδιά και 9.000 γέροντες, άμαχο πληθυσμό), ενώ με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 7.000.

Η αλληλεγγύη που μπορούν και πρέπει να επιδείξουν οι λαοί του κόσμου σε κάθε δίκαιο αγώνα κάποιου άλλου λαού, η διεθνής αλληλεγγύη, είναι ένα μεγάλο και αναντικατάστατο όπλο, ένα πανίσχυρο “κύμα”, που μπορεί να θρυμματίσει και τον πιο σκληρό αντίπαλο.

Κι ένα τέτοιο μεγάλο “κύμα” διεθνούς αλληλεγγύης υψώνεται σήμερα σε όλη την Υφήλιο, την ώρα, που όπως λέει και το νεανικό σύνθημα “σφίγγει της Γάζας ο κλοιός και σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας (Παλαιστινιακός) λαός”.

Ο ελληνικός λαός στην πολυτάραχη Ιστορία του έχει κι ίδιος δεχθεί τη διεθνή αλληλεγγύη και έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες κι αυτός με τη σειρά του ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης με το λαό της Παλαιστίνης. Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως στη χώρα μας δεν πέρασε η επιδίωξη κυβερνητικών στελεχών να ταυτίσουν το μεγάλο κύμα λαϊκής αλληλεγγύης με τον αντισημιτισμό.

Η νεολαία και στη χώρα μας δίνει μαζικότητα και παλμό στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγή και στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από τις δυνάμεις κατοχής του κράτους του Ισραήλ.

Σε αντιστοίχιση με αυτό το ευρύτατο λαϊκό αίσθημα είναι η Ερώτηση, που κατέθεσε στις 13/5/24 σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών για την άμεση αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους, στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το ΚΚΕ με την Ερώτηση αναδεικνύει το αναμφισβήτητο γεγονός, ότι το κατοχικό κράτος του Ισραήλ συνεχίζει και κλιμακώνει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες να έχουμε 35.000 νεκρούς (εκ των οποίων 15.000 παιδιά και 9.000 γέροντες, άμαχο πληθυσμό), ενώ με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 7.000. Ο κατακτητής των παλαιστινιακών εδαφών έχει μετατρέψει σε ερείπια τη Λωρίδα της Γάζας, διαλύοντας νοσοκομεία και άλλες στοιχειώδεις για τη διαβίωση υποδομές. Προχώρησε στην εγκληματική πολιτική της εκτόπισης στο νότο, στην Ράφα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, καταδικάζοντας το λαό σε κάθε είδους δυστυχία, πείνα, δίψα, ασθένειες και με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και να κλιμακώνει τη γενοκτονία με χερσαία επίθεση.

Όλη η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί πλέον πως δεν έχουμε να κάνουμε με το απίθανο “δικαίωμα” του Ισραήλ, δηλαδή ενός κράτους κατακτητή ξένων (παλαιστινιακών) εδαφών σε “αυτοάμυνα”, αλλά με τη σφαγή ενός ολόκληρου λαού, που έχει στόχο να αδυνατίσει η πάλη του λαού της Παλαιστίνης για την απόκτηση της δικής του πατρίδας, όπως και για να προωθηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που συνδέονται με τα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων του, έναντι των άλλων διεθνών ανταγωνιστικών συμφερόντων, του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού ιμπεριαλιστικού άξονα.

Να γιατί αυτό το έγκλημα, που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ, στηρίζεται από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να διεξάγεται για τόσους μήνες χωρίς τη δική τους πολιτική, οικονομική και στρατιωτική κάλυψη.

Μεγάλες ευθύνες, ωστόσο, έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α), που προσπάθησαν να “ξελασπώσουν” το Ισραήλ την ώρα της δολοφονία ενός λαού πότε ανασύροντας τον “μπαμπούλα” της “τρομοκρατίας”, πότε τις γελοιότητες περί “αυτοάμυνας” του “θύτη”, και πότε τα “εθνικά μας συμφέροντα”, που δήθεν σήμερα επιβάλλουν να σιωπήσουμε για τη σφαγή ενός ολόκληρου λαού.

Μικρός ο τόπος μας και δεν λησμονούμε πως και κάποιες πολιτικές δυνάμεις, που τώρα ψελλίζουν τις αντιπολιτευτικές διαφοροποιήσεις τους στο θέμα, κριτικάροντας την κυβέρνηση της ΝΔ, κι αυτές στο πρόσφατο παρελθόν είτε μέσω του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και της “πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης”, είτε μέσα από άλλες κυβερνητικές συμπράξεις, στήριξαν τη διεύρυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, την προώθηση σχετικών οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφωνιών, αγνοώντας το δίκιο του λαού της Παλαιστίνης.

Καθόλου τυχαίο το γεγονός πως τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αγνόησαν και αρνήθηκαν να υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής βουλής του Δεκέμβρη του 2015, που καλούσε την Ελληνική Κυβέρνηση “να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης” στη βάση των ορίων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το ΚΚΕ, που όπως και σε άλλα ζητήματα είναι “βράχος” συνέπειας, “αποκούμπι” της πάλης των λαών και “καταλύτης” για την πρόοδο των λαϊκών συνειδήσεων, έχει επιμείνει όλα αυτά τα χρόνια στην εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της βουλής και με την Ερώτηση που κατέθεσε επαναφέρει το αίτημα και καλεί την κυβέρνηση άμεσα, με επείγουσες διαδικασίες να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό Κράτος.

Ο λαός μας και η νεολαία μπορούν και πρέπει να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στους πολιτικούς συνοδοιπόρους της “συμπολιτευόμενης” ευρωατλαντικής αντιπολίτευσης, για να επιβάλουμε τη δικαίωση του λαού της Παλαιστίνης, καθώς και για να διαμορφωθούν όροι ανατροπής της σημερινής καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με ακόμη πιο ισχυρό ΚΚΕ στο λαό και στην Ευρωβουλή!

(Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι Μέλος της ΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ)