Οικονομία

Η ακρίβεια σπρώχνει το σουβλάκι στα 5 ευρώ και «τρώει» τα τουριστικά έσοδα

Η ακρίβεια σπρώχνει το σουβλάκι στα 5 ευρώ και «τρώει» τα τουριστικά έσοδα
Η ακρίβεια σαρώνει και σπρώχνει το σουβλάκι προς τα 5 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι τουριστικές εισπράξεις.

Σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία έχει η ακρίβεια με τα ελληνικά νοικοκυριά από τη μία να βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα και από την άλλη τους τουρίστες να μειώνουν τις δαπάνες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν κάμψη των Ιούλιο με παράγοντες του κλάδουν να δηλώνουν στη «Ναυτεμπορική» ότι ο βασικός λόγος είναι ακρίβεια, γεγονός που οδηγεί τους τουρίστες σε μείωση των ημερών διαμονής και βεβαίως σε περικοπή των δαπανών τους.

Τι συμβαίνει με το σουβλάκι

Οι αυξξήσεις έρχονται κσι στο σουβλάκι. Όπως ανέφερε στο Live News του Mega ο πρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, ακόμα και σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, θα γίνουν νέες αυξήσεις, που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το κόστος. Το τυλιχτό σουβλάκι ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ να αγγίξει ακόμα και τα 4,50 ευρώ.

Το τυλιχτό σουβλάκι στην Αττική αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, πριν τα Χριστούγεννα, να ακριβύνει κατά 0,30 €. Και έτσι στον Πειραιά αναμένεται να φτάσει τα 4 ευρώ στην Καλλιθέα τα 3,90, στο Αιγάλεω τα 3,80 και σε περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων τα 4,50 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη το σουβλάκι είναι ακόμα πιο ακριβό σε σχέση με την Αθήνα.

Όσο και αν ψάξει κανείς, οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια υψηλά επίπεδα. Με το σάντουϊτς στα σουβλατζίδικα της πόλης, να φτάνει ακόμα και τα 6 ευρώ.

Οι συγκρίσεις τιμών είναι ενδεικτικές. Η τιμή για το τυλιχτό σουβλάκι στην Αττική κυμαινόταν πριν από ένα χρόνο από τα 3 έως τα 3,70 €. Φέτος, πριν τις αυξήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα οι τιμές βρίσκονται στα 3,40 με 4,20 λεπτά το ένα.

Μείωση των τουριστικών εσόδων στην καρδιά του καλοκαιριού

Η ανοδική πορεία των τουριστικών εσόδων στην Ελλάδα ανακόπηκε τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι εισπράξεις για τον μήνα διαμορφώθηκαν στα 4,031 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 177 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, όταν τα έσοδα ανήλθαν στα 4,208 δισ. ευρώ. Παρά την αύξηση των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 4,1%, οι σχετικές εισπράξεις κατέγραψαν πτώση 4,2%.

Η μείωση αυτή είχε αντίκτυπο και στα συνολικά έσοδα των πρώτων επτά μηνών του 2024, τα οποία ανήλθαν στα 10,952 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 577 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις αφίξεις ταξιδιωτών κατά 11,2% και στις σχετικές εισπράξεις κατά 5,6% δεν επαρκούσαν για να διατηρήσουν τη δυναμική.