Τις υποχρεωτικές μετακινήσεις 10 παθολόγων του ΕΣΥ από νοσοκομεία, τοπικές μονάδες υγείας, ιατρεία ΠΕΔΥ και κέντρα υγείας για να καλύψουν το Νοσοκομείο του Κιλκίς, καταγγέλλει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.
Σύμφωνα με την Ένωση, δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, καθώς «τα ίδια συμβαίνουν στις περισσότερες υγειονομικές περιφέρειες».
«Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση συνεχίζουν τις εμβαλωματικές τους τακτικές εξουθενώνοντας τους Παθολόγους του ευρύτερου δημόσιου τομέα σωματικά, ψυχικά και επαγγελματικά, απειλώντας τους ιδιώτες Παθολόγους και ψηφίζοντας νόμους στα όρια της Συνταγματικότητας. Τέτοιου είδους αποφάσεις αποθαρρύνουν τους νέους ιατρούς από την επιλογή της Παθολογίας ως ειδικότητας», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Οι γιατροί, μεταξύ άλλων, ζητούν να βελτιωθούν οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των παθολόγων κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και μετά την απόκτηση αυτής και τουλάχιστον να διπλασιασθούν ο μισθός και η αποζημίωση των εφημεριών, «όπως αυτό έγινε στην κοντινή μας Ρουμανία και έλυσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ».
«Η δήθεν ικανοποίηση ενός αιτήματος ιατρών του ΕΣΥ να τους επιτραπεί ιδιωτικό έργο, μόνον πρόσθετα προβλήματα, αλλά και διαφορετικών ταχυτήτων ιατρούς θα δημιουργήσει. Η κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών με λεονταρισμούς και απαξίωση δεν θα οδηγήσει πουθενά, εκτός εάν το υπουργείο σκοπεύει στο άμεσο μέλλον, δηλαδή μετά την παρέλευση των τεσσάρων μηνών που δημοσίως υποσχέθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα υπάρξει μόνιμη λύση, να μας οδηγήσει «αλυσοδεμένους» στις εφημερίες.
Η συζήτηση που διακηρύσσει το υπουργείο έπρεπε να αρχίσει εδώ και χρόνια, ή τουλάχιστον πριν τις πρώτες απειλές αντί προτροπής για συνεργασία. Θα μπορούσαν να γραφτούν βιβλία για τα τρέχοντα προβλήματα της Υγείας, αλλά προς το παρόν αναμένουμε μία λογική λύση για το θέμα των Παθολόγων σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους. Ζητούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 65, την άμεση θεσμοθέτηση ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων ιατρών στην ειδικότητα της Παθολογίας, αλλά και Παθολόγων σε όλες τις βαθμίδες Υγείας και μέτρα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε όλους», καταλήγουν.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης - που βρίσκεται σε εξέλιξη - το 30% των θέσεων στις παθολογικές κλινικές του ΕΣΥ είναι κενές, ενώ μόλις το 6% των αποφοίτων ιατρικών σχολών επιλέγουν ως ειδικότητα την γενική ιατρική και την παθολογία, έναντι 26% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.