Οικονομία

Τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ θα «σκοτώνουν» τους ιούς

Τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ θα «σκοτώνουν» τους ιούς
Μηχανικούς περιβάλλοντος, χημικούς μηχανικούς και χημικούς αναζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη θέση του Senior Environmental Sustainability, Health and Safety Banknote Specialist.

Όπως αναφέρει η στήλη Market Maven και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο Ανώτερος Ειδικός Περιβαλλοντικής Αειφορίας, Υγείας και Ασφάλειας Τραπεζογραμμάτων, όπως θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ο συγκεκριμένος τίτλος, θα απασχοληθεί στη Διεύθυνση Τραπεζογραμματίων της ΕΚΤ, μαζί με περίπου 70 υπαλλήλους που ήδη παρακολουθούν και συντονίζουν τις δραστηριότητες έκδοσης χαρτονομισμάτων του ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και από τρίτους.

Ο Senior Environmental Sustainability, Health and Safety Banknote Specialist δεν θα είναι υπεύθυνος μόνον για την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ασφάλειας των χαρτονομισμάτων του ευρώ ή για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την παραγωγή τους, αλλά θα παρακολουθεί το πόσο ανθεκτικοί είναι οι ιοί (ή άλλοι βιολογικοί παράγοντες) που μεταφέρονται μέσω των χαρτονομισμάτων! Αυτό που ενδεχομένως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως η ΕΚΤ καταβάλει για 20 συνεχόμενα χρόνια προσπάθειες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των χαρτονομισμάτων του ευρώ. Για παράδειγμα, το Ευρωσύστημα έχει επιβάλει απαγόρευση υγειονομικής ταφής για τα απόβλητα που προκύπτουν από την παραγωγή των χαρτονομισμάτων και έχει υλοποιήσει πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα βιώσιμου βάμβακα.

Οι κύριες δραστηριότητες που συμβάλλουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τραπεζογραμματίων ευρώ είναι η ηλεκτροδότηση των ΑΤΜ (37%), οι μεταφορές (35%), οι δραστηριότητες επεξεργασίας στο στάδιο της διανομής (10%), η παραγωγή χαρτιού (9%) και η εξακρίβωση της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων στα σημεία πώλησης (POS) κατά το στάδιο της χρήσης (5%). Αποστολή λοιπόν του Senior Environmental Sustainability, Health and Safety Banknote Specialist της ΕΚΤ θα είναι να μειώσει ακόμη περισσότερο αυτά τα ποσοστά! Όποιοι θέλουν να αναλάβουν την πρόκληση μπορούν να υποβάλλουν βιογραφικό στην ΕΚΤ έως τις 14 Φεβρουαρίου.