Οικονομία

«Πανστρατιά» εξαγριωμένων αγροτών με μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη

«Πανστρατιά» εξαγριωμένων αγροτών με μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη Φωτογραφία: APE-MPE
Από παραμονές Χριστουγέννων, πρώτοι οι Γερμανοί αγρότες έδωσαν το κινηματικό στίγμα των μαζικών κινητοποιήσεων που έμελλε να ακολουθήσουν ένώσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη... και στην Ελλάδα

Τόσο η γερμανική, όσο και η γαλλική αργότερα κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν από την κλίμακα και την οργή των διαδηλώσεων αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ, οι αγρότες κλείνουν δρόμους σε όλη την Ευρώπη για να διαμαρτυρηθούν για τους κοινοτικούς κανονισμούς και το κόστος παραγωγής.

Δεμάτια σανού και τρακτέρ έχουν χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρουν κεντρικούς αυτοκινητόδρομους. Επίσης, ρίχνουν κοπριά σε δημόσια κτίρια και σούπερ μάρκετ αλλά και κιβώτια με ντομάτες, λάχανα και κουνουπίδια που είχαν εισαχθεί φθηνά... όλα πετάχτηκαν στους δρόμους. Αν και τις διαμαρτυρίες ακολουθούν πλήθος άλλων ευρωπαίων αγροτών σε χώρες όπως η Ρουμανία και Πολωνία, οι γαλλικές διαμαρτυρίες έχουν μια ιδιαίτερα επείγουσα και πολιτική γεύση καθώς, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, με χιλιάδες ανεξάρτητους παραγωγούς κρέατος, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών και κρασιού.

Για αρκετούς μήνες, εξαγριωμένοι αγρότες είχαν αναποδογυρίσει τις πινακίδες στους δρόμους σε χωριά σε όλη τη Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ταξίδευε στη χώρα για να δικάσει τους ψηφοφόρους της υπαίθρου...  τώρα οι διαμαρτυρίες για τη γεωργία είναι ο πρώτος σημαντικός πονοκέφαλος του Μακρόν και του νέου πρωθυπουργού Ατάλ. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μαζική υποστήριξη του κοινού στη διαμαρτυρία των αγροτών που αγγίζει ακόμα και το 90%.

Την Τετάρτη περίπου εκατό Γάλλοι, Ολλανδοί και Ιταλοί αγρότες βρέθηκαν μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ ή τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών. 

Μπολόνια Ιταλία - Διαμαρτυρίες αγροτών - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στο αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τις κυβερνητικές πολιτικές που καταστρέφουν την αξία τους... Το τέλος του παιχνιδιού να χρεοκοπήσετε τους αγρότες και να ελέγξετε την προσφορά τροφίμων...

Την περασμένη εβδομάδα 10.000 περίπου αγρότες και χιλιάδες τρακτέρ πλημμύρησαν τους κεντρικούς δρόμους στο Βερολίνο προς την Πύλη του Βραδεμβούργου διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας για τη μείωση επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις του.

Μάλιστα και στη Γερμανία, οι διαμαρτυρίες έχουν κερδίσει υποστήριξη από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και ομάδες με πιο ακραίες και αντιδημοκρατικές απόψεις.

Για δεύτερη εβδομάδα οι αγρότες στη Γαλλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα σε γεωργικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βγήκαν ξανά στους δρόμους.

Πολωνία: Οι αγρότες απέκλεισαν περισσότερους από 160 δρόμους στη χώρα

Οι Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν περισσότερους από 160 δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, για να καταγγείλουν τις «ανεξέλεγκτες» εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων και να ζητήσουν μια αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στην Πολωνία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, θα επιχειρήσει να βρει λύσεις στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

«Υπάρχουν περισσότεροι από 160 αποκλεισμοί δρόμων και κυκλοφοριακών αξόνων κατά μήκος όλης της Πολωνίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριαν Βαβρζίνιακ, ο εκπρόσωπος τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης Solidarnosc RI, η οποία συντόνισε αυτές τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που αναμένονταν να διαρκέσουν από το μεσημέρι έως τις 14.00 τοπική ώρα (13.00-15.00 ώρα Ελλάδας).

«Είμαστε αντίθετοι προς τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και ζητάμε μια αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», είπε ο Βαβρζίνιακ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP.

Περισσότερα από 100 τρακτέρ συνέρευσαν στο Ρίκι, στη νοτιοανατολική Πολωνία, προτού αρχίσουν να κατευθύνονται με χαμηλή ταχύτητα προς την πόλη Ντέμπλιν, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων, προκαλώντας σοβαρό μποτιλιάρισμα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η γεωργία αργοπεθαίνει», ήταν μεταξύ άλλων το σύνθημα που αναγραφόταν σε πλακάτ, τα οποία κρατούσαν οι αγρότες.

Συμμετέχοντας ο ίδιος στον αποκλεισμό ενός δρόμου στο Ζούστσζιν, κοντά στο Βρότσλαβ (νοτιοδυτικά), ο Βαβρζίνιακ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή τη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 140 τρακτέρ.

Μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, τη Δευτέρα, κι έπειτα από μια συνεδρίαση σήμερα του υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως θέλει «να προστατεύσει την πολωνική γεωργία μπροστά στον άδικο ανταγωνισμό της Ανατολής».

«Επιδιώκουμε να συμπεριλάβουμε καλύτερους όρους σε μια διμερή συμφωνία, σύμφωνα με την οποία (…) θα είναι δυνατόν να πουλήσουμε ουκρανικά προϊόντα στην Πολωνία αποκλειστικά με τη συναίνεση των πολωνικών θεσμών», δήλωσε ο Τουσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα απαιτηθεί πολύς χρόνος» για αυτό.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα βρει μια λύση «που δεν θα προκαλέσει, ενδεχομένως, τον ενθουσιασμό των Βρυξελλών, όμως δεν θα παραβιάζει ξεκάθαρα το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα είναι πιθανόν δύσκολη αλλά αποδεκτή από τους Ουκρανούς».

Πονοκέφαλος στις Βρυξέλλες

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών από άκρη σε άκρη στην Ευρώπη έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.

Στον απόηχο των μεγάλων κινητοποιήσεων ξεκίνησε σήμερα ο «στρατηγικός διάλογος» για το μέλλον του αγροτικού κλάδου, που σκοπό έχει την εξεύρεση νέων λύσεων και την επίτευξη ενός κοινού οράματος για το μέλλον του τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στην ΕΕ, έως το καλοκαίρι του 2024.

Ο στρατηγικός διάλογος θα φέρει σε επαφή τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών, των συνεταιρισμών, των επιχειρήσεων γεωργικών προϊόντων διατροφής και των αγροτικών κοινοτήτων, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχουν επίσης στη διαδικασία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εγκαινίασε σήμερα την πρώτη συνεδρίαση αυτού του φόρουμ για το μέλλον της γεωργίας, τονίζοντας τα εξής: «Είναι καιρός να επιτευχθεί νέα συναίνεση σχετικά με τα τρόφιμα και τη γεωργία μεταξύ των γεωργών, των αγροτικών κοινοτήτων και όλων των άλλων παραγόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας της ΕΕ.

Οι γεωργοί και η βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ παρέχουν στους πολίτες μας υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα και συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομία μας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Καταβάλλουν επίσης τεράστιες προσπάθειες για να συμβάλουν στη συλλογική μας πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ταυτόχρονα, όμως, αντιμετωπίζουν ευρύ φάσμα προκλήσεων, από την κλιματική αλλαγή έως τον πληθωρισμό έως τις ασταθείς επιπτώσεις στην αγορά. Με αυτόν τον στρατηγικό διάλογο, δημιουργούμε ένα φόρουμ για την επίτευξη ενός σαφούς οράματος για το μέλλον, προς όφελος όλων».