Οικονομία

Αύξηση ή νέο επίδομα για τους συνταξιούχους μέχρι τα Χριστούγεννα

Αύξηση ή νέο επίδομα για τους συνταξιούχους μέχρι τα Χριστούγεννα
Στην αύξηση των αποδοχών του συνόλου των συνταξιούχων θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα για τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους αναμένεται νέα αύξηση στις αποδοχές τους γύρω στο 3,5% (το ποσοστό καθορίζεται με βάση τη φόρμουλα «ανάπτυξη - πληθωρισμός»). Η αύξηση θα δοθεί σε συνδυασμό με την καταβολή επιδόματος (κλιμακούμενο, από 200, 250 έως και 300 ευρώ) για όσους χάσουν την αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Το τελικό ύψος της αύξησης των συντάξεων θα διαμορφωθεί κατ’ εφαρμογήν του σχετικού νόμου. Θα είναι ίσο με το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης, διαιρούμενο διά 2. Εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και ο πληθωρισμός στο 4,2%- 4,5%, οι αυξήσεις των συντάξεων θα κλειδώσουν κοντά στο 3,5%. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει υπόλοιπο 0,3- 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022).

Ωστόσο, το τελικό ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κόστος ενέργειας και προϊόντων. Για τους συνταξιούχους που θα χάσουν τις νέες αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς σχεδιάζεται να δοθεί και πάλι το ειδικό επίδομα που δόθηκε πέρυσι, 200-300 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το κέρδος που προκύπτει για τους συνταξιούχους είναι, πρώτον, ότι όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024 και, δεύτερον, όσοι έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα καταφέρουν είτε να το μειώσουν είτε να το μηδενίσουν όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης.

Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση. Στις αυξήσεις που δόθηκαν φέτος, 1,4 εκατ. συνταξιούχοι πήραν ολόκληρη την αύξηση 7,75% στη σύνταξη, γιατί δεν είχαν προσωπική διαφορά. Άλλοι 300.000 πήραν μικρότερη αύξηση, γιατί ένα μέρος της ισοφάρισε την προσωπική τους διαφορά, την οποία μηδένισαν, και 850.000 δεν πήραν καθόλου αύξηση, γιατί δεν έφτασε να σβήσει την προσωπική τους διαφορά.

Όσον αφορά το επίδομα προσωπικής διαφοράς, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καταβολή του και το 2024, εξετάζοντας τυχόν αύξησή του ανάλογα με τα δεδομένα στην οικονομία από 300 ευρώ στα 350 ευρώ με ταυτόχρονη άνοδο του πλαφόν από τα 1.600 στα 1.800 ευρώ.

Τα τρία κριτήρια για το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν τις εορτές αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι το επίδομα προσωπικής διαφοράς για το 2024.

Έτσι μέχρι το τέλος του 2023 οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς για το έτος 2024, νωρίτερα απο τη χορήγηση των αυξήσεων για το 2024. Πέρσι το επίδομα προσωπικής διαφοράς δόθηκε μετά την καταβολή των αυξήσεων των συντάξεων ενώ κάθε χρόνο εφόσον υπάρχει πλεόνασμα θα δίνεται πριν την καταβολή των αυξήσεων.

Η εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση είναι κλιμακούμενη σε 3 κλίμακες:

  • 300 ευρώ
  • 250 ευρώ
  • 200 ευρώ

Εξαρτάται από τρία κριτήρια:

την μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης και τις τυχόν άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Όσοι εξακολουθούν, μετά την αύξηση, να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα παίρνουν επίδομα ανάλογο ή και υψηλότερο από τα 200, 250 και 300 ευρώ που δόθηκαν φέτος.

Η πρώτη καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς έγινε τον περασμένο Απρίλιο, ακολουθώντας την αύξηση του 7,75%. Περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι έλαβαν την έκτακτη ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ.