Οικονομία

Νέο «παράθυρο» για συνταξιοδότηση με οφειλές, τι προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Νέο «παράθυρο» για συνταξιοδότηση με οφειλές, τι προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ Φωτογραφία: EUROKINISSI
Νέα εγκύκλιος ΕΦΚΑ για συνταξιοδότηση με οφειλές - Αναβίωση ρυθμίσεων και για όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν

Αναβίωση των 120 ή 72 δόσεων μπορούν να καταφέρουν οι οφειλέτες που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ. Δεδομένου ότι από το άρθρο 9 του ν. 4611/2019, προβλεπόταν δικαίωμα συνταξιοδότησης με υπαγωγή του υποψηφίου συνταξιούχου στην εν λόγω ρύθμιση, το εποπτεύον Υπουργείο κατόπιν σχετικού ερωτήματος, μας διευκρίνισε ότι στις ανωτέρω διατάξεις δύνανται να υπαχθούν όσοι από τους οφειλέτες είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 18 του ν. 4611/2019 και απώλεσαν τη ρύθμιση μέχρι της 1η/2/2023, εφόσον πληρούν τους όρους που τίθενται από τη νέα διάταξη.

Ως εκ τούτου, στα πρόσωπα που έχουν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση σύνταξης στον e-ΕΦΚΑ, η οποία εκκρεμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της Διοικητικής Διαδικασίας και τα οποία θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, είναι δυνατή η συνταξιοδότησή τους από την ημερομηνία που ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 1 ν. 4554/2018), εφόσον ως προς το ύψος της οφειλής τους όπως αυτή επαναπροσδιορίζεται μετά την αναβίωση της απολεσθείσας ρύθμισης, πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του άρθρου 9 του ν. 4611/2019 καθώς και του άρθρου 259 του ν.4798/2021.

Έτσι για όσους έχουν απωλέσει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις που καλύπτουν τις δυο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023. Οι δόσεις που έχουν απωλεσθεί μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.

Αίτηση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023

Η αναβίωση γίνεται με αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, εφόσον οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης και πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας νομοθετικής διάταξης: α) σε ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή, β) σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 («δεύτερη ευκαιρία»). Επιπροσθέτως, ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει άλλες ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Αν έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αναβίωση της ρύθμισης συντελείται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται.

Ειδικότερα, για τον τ. ΟΓΑ, η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.4554/2018, εφόσον το οφειλόμενο ποσό που προκύπτει μόνο από την υπαγωγή στην ασφάλιση του τέως φορέα, δεν είναι μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ. Τυχόν οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, σύμφωνα με το διευκρινιστικό έγγραφο, δεν περιλαμβάνονται στο όριο αυτό, αλλά περιλαμβάνονται στο γενικό όριο 20.000 ευρώ και η παρακράτηση των οφειλών ανεξάρτητα εάν προέρχονται από μη καταβολή εισφορών ή αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Οι οφειλέτες μπορούν να βγουν στη σύνταξη, αλλά αφού πληρώσουν εφάπαξ τη διαφορά πάνω από τα 20.000 ευρώ, ενώ το ποσό των 20.000 ευρώ μπορούν να το εξοφλήσουν σε έως 60 δόσεις -παρακρατήσεις από τη σύνταξή τους. Η διαφορά, όμως, αυτή αυξήθηκε -κατά μέσο όρο- για τους ελευθέρους επαγγελματίες την περασμένη τετραετία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αυξήθηκε η μέση οφειλή προς τον τέως ΟΑΕΕ, όπως προκύπτει από το κλάσμα των συνολικών οφειλών προς το συνολικό πλήθος των οφειλετών. Αν και οι οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ μειώθηκαν κατά 3,1%, οι οφειλές τους αυξήθηκαν σχεδόν κατά 16%.