Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους τεχνοκράτες των δανειστών, την πρόταση του σχετικά με το πάγωμα των αντικειμενικών τιμών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζονται οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και η πρόταση σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην καραντίνα και φτάνουν τα 1,65 δις ευρώ.
Λύση όμως θα πρέπει να βρεθεί και στο πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες, καθώς για ακόμα μια φορά παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης περιλαμβάνει:
1. Αντικειμενικές αξίες – ΕΝΦΙΑ: Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί δεδομένο ότι θα πρέπει να «πάγωσε» ο επανυπολογισμος του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές, προκειμένου να μην υπάρχουν επιπλέον επιβαρύνσεις στο φορολογικό λογαριασμό χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων. Η εκτίμηση είναι ότι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, σε συνδυασμό με την επέκταση τους σε 3.000 περιοχές της χώρας, θα προκαλέσει αυτόματες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογούμενους.
Η εξομοίωση των τιμών έχει εισέλθει στη τελική ευθεία με την η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής να αξιολογεί τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και να τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αν και οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων αποτελούν μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των θεσμών κεντρική επιδίωξη είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να αποσυνδεθούν από το φετινό ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να παραμείνει παγωμένος στα περσινά επίπεδα και να αποφευχθεί εν μέσω πανδημίας αύξηση του ποσού του φόρου σε ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπάρξει μεγάλη άνοδο της φορολογητέας αξίας τους.
2. Χρέη καραντίνας : Η κυβέρνηση θεωρεί επιβεβλημένη τη δημιουργία μιας ειδικής ρύθμισης προκειμένου να διευθετηθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζεται προβλέπει νέες έκτακτες ρυθμίσεις, κυρίως για τις οφειλές που δεν καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% που θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022.
Προς το παρόν τα αιτήματα της αγοράς για κούρεμα οφειλών και περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή των χρεών απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση έχει ελάχιστες πιθανότητες να εγκριθεί από τους δανειστές.
3. Οφειλές Δημοσίου: Οι θεσμοί ζητούν νέο σχέδιο επιτάχυνσης αποπληρωμής χρεών του δημοσίου και έκδοσης συντάξεων σε δικαιούχους που παραμένουν για πολλά χρόνια στην ουρά. Πάντως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα φέτος τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ σημειώνοντας 20% αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο