Οικονομία

Χάος με τις ακάλυπτες επιταγές: Οι τράπεζες εισπράττουν κανονικά - Πότε ψηφίζεται η ρύθμιση

Eurokinissi Eurokinissi
Η καθυστέρηση νομοθετικής ρύθμισης για την παράταση στην εξόφλησή των επιταγών, επέτρεψε στις τράπεζες να εισπράττουν χρήματα από επιχειρηματικούς λογαριασμούς ή να τις σφραγίζουν - Ψηφίζεται σήμερα η σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το θέμα των επιταγών, που ενώ υπάρχει πρόβλεψη για παράταση πληρωμής τους εν τούτοις, η σχετική διάταξη δεν έχει ψηφιστεί ακόμα γεγονός που αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα πολλοί επιχειρηματίες βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη με τις τράπεζες να έχουν εισπράξει τα ποσά από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς τους ή να έχουν προβεί σε διαδικασία σφράγισης των επιταγών τους εάν δεν βρήκαν υπόλοιπο για να δεσμεύσουν.

Σε ερώτηση των επιχειρηματιών, για ποιο λόγο έχουν προβεί σε μια τέτοια κίνηση ενώ περιμένουν νομοθετική ρύθμιση που έχει ήδη εξαγγελθεί, οι τράπεζες απαντούν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση για να μην πράξουν κάτι τέτοιο.

Έτσι, οι τράπεζες για όσο διάστημα δεν έχει ψηφισθεί ο νόμος για την παράταση πληρωμής κατά 75 ημέρες των επιταγών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, λειτουργούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, εισπράττοντας κανονικά τα ποσά ή προβαίνοντας σε διαδικασία σφράγισης.

Τέλος, μπαίνει ωστόσο σε αυτή τη δραματική κατάσταση καθότι η σχετική διάταξη για τα αξιόγραφα, η οποία βρίσκεται στο νομοσχέδιο 'Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις" ψηφίζεται σήμερα.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τη διάταξη:

Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον Τειρεσία, εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

(α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,

(β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

(γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Η πρώτη ρύθμιση για παράταση 75 ημερών στην πληρωμή των επιταγών αφορούσε την περίοδο 30 Μαρτίου έως και 31 Μαίου 2020.

Η δεύτερη παράταση αφορούσε την περίοδο 18 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και η τρίτη ρύθμιση θα αφορά στην επιμήκυνση της δεύτερης ρύθμισης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, επισήμανε πάντως, με αφορμή το χάος που έχει προκληθεί, ότι ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων διαταράσσεται όταν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν υλοποιούνται άμεσα και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται τεράστια αναστάτωση στην αγορά. Oι έμποροι επίσης ζητούν να μην χρεωθούν με έξοδα ακάλυπτης επιταγής από τις τράπεζες, οι επιταγές που έχουν εμφανισθεί προς είσπραξη και εκ των υστέρων θα ενταχθούν στο καθεστώς πληρωμής των 75 ημερών.

Την ίδια ώρα πάντως ο εμπορικός κόσμος φοβάται για τις μεταχρονολογημένες επιταγές καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να σκάσουν όλες οι υποχρεώσεις μαζί με δεδομένο μάλιστα ότι κάθε μήνα εκδίδονται περίπου 6 δισ. ευρώ σε επιταγές. Με βάση τους πίνακες του Τειρεσία στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είχαν καταγγελθεί, συνολικά, περίπου 7.000 ακάλυπτες επιταγές, ονομαστικής αξίας σχεδόν 92 εκατ. ευρώ.