Το ΠΔ 69/2016 καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία αναγνώρισης της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα. Στο άρθρο 98 παρ. 6 του Ν 3528/2007, ορίζεται ότι προϋπηρεσία σε συναφές αντικείμενο έως 7 έτη, που έχει διανυθεί πριν από το διορισμό, εκτός του δημοσίου τομέα, λαμβάνεται υπόψη εφόσον αποδεικνύεται.
Η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να συνίσταται είτε σε εξαρτημένη μισθωτή εργασία, είτε σε άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, ή σε απασχόληση με έμμισθη εντολή και μπορεί να έχει παρασχεθεί είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Ειδικότερα, για την αναγνώριση αποδεδειγμένης προϋπηρεσίας, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις :
1) να έχει διανυθεί πριν το διορισμό ή την πρόσληψη του υπαλλήλου, 2) να έχει παρασχεθεί εκτός δημοσίου τομέα. Για τη διαπίστωση αυτού, είναι αναγκαίο να εξετάζεται η νομική μορφή που είχε ο φορέας κατά το χρόνο που διανύθηκε η προϋπηρεσία. Επιπλέον δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός προϋπηρεσίας για βαθμολογική εξέλιξη, η οποία έχει παρασχεθεί σε διαφορετικούς φορείς το ίδιο χρονικό διάστημα, 3) να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση βασικού τίτλου σπουδών της κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία ανήκει ο υπάλληλος κατά το χρόνο ένταξης, δηλαδή κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης προϋπηρεσίας και σε κάθε περίπτωση κατά το χρόνο εξέτασης της αίτησης από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, 4) να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση άδειας
επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προϋπηρεσία που αποκτήθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο η άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν προβλεπόταν, αλλά θεσμοθετήθηκε μεταγενέστερα, αναγνωρίζεται, εφόσον οι υπάλληλοι συμπεριλάβουν στην αίτησή τους τη σχετική νομοθεσία που τεκμηριώνει το νόμιμο της άσκησης του επαγγέλματος κατά το χρόνο εκείνο, 5) να έχουν κατατεθεί πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, 6) να υπάρχει συνάφεια της προϋπηρεσίας με τα αντικείμενα στα οποία απασχολείται ή δύναται να απασχοληθεί ο υπάλληλος.
Σε αντίθεση με την προϋπηρεσία εντός δημοσίου τομέα, όπου δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς το ανώτατο χρονικό διάστημα που δύναται να αναγνωριστεί, η προϋπηρεσία εκτός δημοσίου τομέα αναγνωρίζεται με μέγιστο χρονικό διάστημα 7 έτη. Ο επταετής αναγνωριζόμενος χρόνος αφορά την εργασιακή σχέση πλήρους απασχόλησης, ενώ για την περίπτωση της μερικής, ο χρόνος μειώνεται αντιστοίχως. Μετά την αναγνώριση και εφόσον οι υπάλληλοι έχουν μονιμοποιηθεί ή έχει παρέλθει με επιτυχία η δοκιμαστική περίοδος, εντάσσονται μέχρι και τον αμέσως προηγούμενο του καταληκτικού βαθμό, ενώ εκείνοι που κατέχουν ήδη κατά τη δημοσίευση του ΠΔ τον καταληκτικό βαθμό της κατηγορίας τους, τυχόν αναγνωρισμένη προϋπηρεσία συνυπολογίζεται ως πλεονάζων χρόνος στο βαθμό αυτό.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις αφορούν την αναγνώριση προϋπηρεσίας για βαθμολογική εξέλιξη υπαλλήλων και διακρίνονται από τις διατάξεις του Ν. 4354/2015 που αφορούν τη μισθολογική τους εξέλιξη. Μάλιστα, η αναγνώριση της προϋπηρεσίας αυτής, πέραν της βαθμολογικής ένταξης και επομένως εξέλιξης των υπαλλήλων, λαμβάνεται περαιτέρω υπόψη ως μοριοδοτούμενο κριτήριο εργασιακής εμπειρίας κατά τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων. Όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3 ββ του άρθρου 85 του Ν. 3528/2007, ο χρόνος απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σε συναφή θέση μοριοδοτείται με 25 μόρια για κάθε έτος απασχόλησης με ανώτατο όριο τα 7 έτη εφόσον έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 98.
Ο Γιάννης Καρούζος θα απαντήσει ερωτήσεις σας που αφορούν την αναγνώριση προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα για πρόσληψη στο δημόσιο στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Του Γιάννη Κ. Καρούζου
Δικηγόρου - Εργατολόγου