Οικονομία

Επίδομα στέγασης: Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις, αναλυτικά παραδείγματα

Επίδομα στέγασης: Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις, αναλυτικά παραδείγματα
Πάνω από 1,3 εκατομμύριο πολίτες, εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, ότι θα ωφελήσει το νέο επίδομα στέγασης που θα λάβουν με εισοδηματικά κριτήρια, όσοι πληρώνουν ενοίκιο αλλά και έχουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Το εισοδηματικό όριο για το επίδομα στέγασης θα είναι τα 8.000 ευρώ για έναν ενήλικα, στα οποία προστίθενται 4.000 ευρώ για κάθε παιδί ή άλλο ενήλικο που βρίσκεται στο νοικοκυριό. Η πλατφόρμα που θα γίνουν οι αιτήσεις για το νέο επίδομα στέγασης θα ανοίξει για τους δικαιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Το νοικοκυριό που θα κριθεί μέτα από την ηλεκτρονική αίτηση  δικαιούχο, θα λαμβάνει μηνιαίως από 70 ως 210 ευρώ το μήνα, που αναλύονται ως εξής: 70 ευρώ για τον δικαιούχο ενήλικα και 35 ευρώ για κάθε άλλο ενήλικα ή παιδί στο νοικοκυριό. Όπως και με το ΚΕΑ, όλη η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά, χωρίς χρήση έντυπων εγγράφων.

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες, όπου ο ενήλικας θα εισπράττει το αντίστοιχο ποσό που αφορά τον ίδιο και έναν δεύτερο ενήλικα, πριν προστεθούν τα ποσά των παιδιών.
Ανάλογη ειδική πρόνοια αφορά επίσης τις περιπτώσεις δικαιούχου ενήλικα με αναπηρία.

Ο δικαιούχος πρέπει να έχει καταθέσει στην εφορία το ενοικιαστήριο ή το αποδεικτικό της τράπεζας ότι πληρώνει το δάνειό του ενώ από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι είναι στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Το επίδομα θα πιστώνεται κάθ εμήνα κατ' ευθείαν στο λογαριασμό που έχει δώσει ο δικαιούχος.

Παραδείγματα

Ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά θα δικαιούται επίδομα, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα ανέρχεται στις 12.000 ευρώ. Το ίδιο εισόδημα ισχύει και για μία μονογονεϊκή οικογένεια που έχει κι ένα προστατευόμενο παιδί. Και για τις δύο περιπτώσεις, το επίδομα θα είναι 105 ευρώ τον μήνα ή 1.260 ευρώ τον χρόνο.

Για ένα ζευγάρι με ένα παιδί ή για μία μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και το δικαιούμενο επίδομα στα 140 ευρώ τον μήνα, ή 1.680 ευρώ τον χρόνο. Για μια 4μελή οικογένεια, ήτοι για ένα ζευγάρι με 2 προστατευόμενα παιδιά ή για μία μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά, το εισοδηματικό όριο που θα την καταστήσει δικαιούχο της επιδότησης, είναι 20.000 ευρώ τον χρόνο και το επίδομα που δικαιούται φτάνει τα 175 ευρώ τον μήνα (2.100 ευρώ τον χρόνο). Τέλος, για το νοικοκυριό με πέντε ή περισσότερα μέλη – που σημαίνει ζευγάρι με τρία ή περισσότερα παιδιά καθώς και μονογονεϊκή οικογένεια με 4 ή περισσότερα παιδιά – το εισοδηματικό όριο ορίζεται στις 24.000 ευρώ τον χρόνο και το δικαιούμενο επίδομα 210 ευρώ τον μήνα. Ποσό που αντιστοιχεί σε 2.520 ευρώ τον μήνα.