Οικονομία

«Ταβάνι» τα 25.000 ευρώ εισόδημα για το νέο επίδομα ενοικίου

«Ταβάνι» τα 25.000 ευρώ εισόδημα για το νέο επίδομα ενοικίου
Σε 600.000 τελικά καθορίστηκε το ύψος των νοικοκυριών που θα λάβουν το νέο επίδομα ενοικίου όπως απποκάλυψε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Φωτίου

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου αυτή την στιγμή περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά μένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο. Το νέο επίδομα ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγηθεί στο 50% των νοικοκυριών δηλαδή σε 600.000 από αυτά.

Το ποσό μεσοσταθμικά θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ετησίως και θα καταβάλλεται μηνιαίως στα πρότυπα του προηγούμενου προγράμματος. Έτσι το πόσο θα εισπράττει απευθείας ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Το  εισοδηματικό όριο έχει καθοριστεί ήδη στα 9.600 ευρώ ετήσιο εισόδημα κατά άτομο και το «ταβάνι» έχει καθοριστεί στα 25.000 ευρώ.

Επίσης κάθε ζευγάρι χωρίς παιδιά με εισόδημα έως και 14.400 ευρώ θα δικαιούται να λαμβάνει επιδότηση ενοικίου 75 ευρώ τον μήνα. Επίσης, ζευγάρι με ένα παιδί και με εισόδημα έως 16.800 ευρώ θα παίρνει ως ενίσχυση 87,5 ευρώ μηνιαίως.

Αντιστοίχως, ζευγάρι με δύο παιδιά που δηλώνει εισόδημα έως 19.200 ευρώ θα δικαιούται επιδότηση ύψους 100 ευρώ τον μήνα. Η πρόβλεψη, όμως, αφορά και τους εργένηδες. Όσοι δηλώνουν εισόδημα έως 9.600 ευρώ ετησίως δικαιούνται να λαμβάνουν ως ενίσχυση για το ενοίκιο του σπιτιού τους 50 ευρώ τον μήνα.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο αντίμετρο που θα εφαρμοστεί από το 2019 αντισταθμίζει για τα νοικοκυριά, που έχουν τα συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια απώλειες που θα υποστούν από την εφαρμογή του αφορολόγητου.

«Η καινοτομία είναι ότι αυτά τα μέτρα, που είναι 1.9 δισ. και θα εφαρμοστούν το 2019, υπό τον όρο του 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα, έχουν ισόποσο που κάνει μεγάλη διαφορά διότι ξαναγυρίζουν λεφτά στην κοινωνία και άρα και στην αγορά, γι’αυτό και μιλάμε για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», ξεκαθάρισε η κ.Φωτίου.

«Το 1,9 δισ. επαναθεμελιώνει το ξεχαρβαλωμένο κοινωνικό κράτος, με μέτρα για το παιδί, τη στέγαση, την εργασία, την υγεία», πρόσθεσε η Αναπληρώτρια υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.