H κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή, κατά 1,8 δισ. το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 1% του ΑΕΠ. Πηγές, πάντως, του υπουργείου Εργασίας δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμα αν οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν εφάπαξ ή σε βάθος τριετίας.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ένα ζήτημα «σημαία αντίστασης» της κυβέρνησης, η Ελλάδα φαίνεται να… κέρδισε τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θυσιάζοντας, ωστόσο, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για μετά τη λήξη του προγράμματος. Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε κάποιες αλλαγές και στο συνδικαλιστικό νόμο, με σημαντικότερη αυτή που αφορά τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών.
Στα ενεργειακά, τα οποία έχουν προκαλέσει και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, οι ίδιες πηγές Reuters σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση του 40% των εργοστασίων λιγνίτη της ΔΕΗ.
Η Κομισιόν, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Reuters, ενώ κυβερνητική πηγή μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι «όταν κλείσει η συμφωνία θα το μάθετε επισήμως και όχι από διαρροές».