Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων, έτσι όπως έχει οριστεί περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους ζητήματα:
Κατώτατος μισθός: Οι θεσμοί επιθυμούν την καθήλωσή του στα σημερινά επίπεδα, αλλά και κατάργηση τυχόν αυξήσεων που προκύπτουν από τριετίες – πενταετίες και λοιπά επιδόματα. Η ελληνική πλευρά επιμένει ο καθορισμός των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα να γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους. Ξεχωριστό πεδίο διαπραγμάτευσης αναμένεται να αποτελέσει η συζήτηση για τη δημιουργία υποκατώτατου μισθού με βάση την εργασιακή εμπειρία.
Απασχόληση: Οι θεσμοί πιέζουν για διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και για νέες πιο ευέλικτες μορφές. Η κυβέρνηση επιδιώκει την ισχυροποίηση της πλήρους απασχόλησης.
Ομαδικές απολύσεις: Οι θεσμοί απαιτούν να καταργηθεί το δικαίωμα που διατηρεί σήμερα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να έχει τον «τελικό λόγο», ακόμα και μέσω Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), στην έγκριση ή στην απόρριψη των σχεδίων για ομαδικές απολύσεις. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να εξεταστεί μόνο μετά την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα, που δεν αναμένεται πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα ή τις αρχές του επόμενου.
Συνδικαλιστικός νόμος: Οι θεσμοί επιθυμούν να αλλάξει προς το χειρότερο η διαδικασία προκήρυξης απεργίας, αλλά και να περιοριστούν οι συνδικαλιστικές άδειες. Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το θέμα, τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο.
Συμβάσεις: Οι θεσμοί επιδιώκουν περαιτέρω περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων και ταυτόχρονα ισχυροποίηση των επιχειρησιακών. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι πρέπει να γίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή οι συλλογικές συμβάσεις να ισχυροποιηθούν για να περιοριστεί η κατρακύλα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Επισημαίνεται ότι για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί σήμερα για το Στρασβούργο για να παραστεί στην αυριανή δημόσια ακρόαση ενώπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία θα εξετάσει την προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά των μέτρων για τα εργασιακά που ελήφθησαν στη χώρα από το 2010 και μετά, μέσω εφαρμογής των Μνημονίων.