Το 26% περίπου των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Fais Group από την επικείμενη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα καταλήξει στις τσέπες των βασικών μετόχων της, Σάμι Φάις, Λούση Φάις και Άννας Μορδεχάι. Ειδικότερα, η Fais Group εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει έως 56,9 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά, με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης των 5 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό αυτό προέρχεται από την έκδοση 9.100.500 νέων μετοχών που θα αποφέρουν στην εταιρεία 45,5 εκατ. ευρώ, καθώς και από τη διάθεση 2.275.125 υφιστάμενων μετοχών, οι οποίες θα αποφέρουν στους τρεις βασικούς μετόχους άμεσα 10,6 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, μετά την αφαίρεση των εξόδων της δημόσιας προσφοράς και εισαγωγής που υπολογίζονται στα 3,87 εκατ. ευρώ, το καθαρό ποσό που θα παραμείνει στο ταμείο της εταιρείας θα ανέλθει σε περίπου 42,4 εκατ. ευρώ. Από τα έξοδα αυτά, το ποσό των 3,1 εκατ. ευρώ επιβαρύνει την εταιρεία, ενώ περίπου 769 χιλ. ευρώ αφορούν τους πωλητές μετόχους. Οι δαπάνες περιλαμβάνουν κυρίως αμοιβές συμβούλων έκδοσης, συντονισμού και αναδοχής ύψους έως 2,23 εκατ. ευρώ, τέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δικαιώματα υπέρ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΕΛ.Κ.Α.Τ., κόστη για έκτακτους οικονομικούς και νομικούς ελέγχους, καθώς και λοιπά έξοδα διανομής και προβολής. Επιπλέον, από το καθαρό ποσό των 42,4 εκατ. ευρώ που θα εισρεύσει στην εταιρεία, ποσό ύψους 3,58 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την εξόφληση υπολειπόμενου τιμήματος σχετικά με την εξαγορά ποσοστού 93,33% της LS Σαντορίνη Καμάρι Ξενοδοχειακή Α.Ε.
Το ποσό αυτό, μάλιστα, θα καταβληθεί σε έναν εκ των βασικών μετόχων, που είναι και πωλητής του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα ακόμη μέρος των κεφαλαίων της δημόσιας προσφοράς επιστρέφει εμμέσως στους βασικούς μετόχους. Σε συνδυασμό με άλλες εισροές που έχουν ήδη προκύψει ή αναμένεται να προκύψουν από τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή των μετοχών της Fais Group στο Χρηματιστήριο, οι συνολικές εισπράξεις των βασικών μετόχων εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν στα 15 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα δάνεια της Fais Group
Μπορεί το 26% των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Fais Group από την επικείμενη δημόσια προσφορά να πάει στην οικογένεια Φάις , ωστόσο μόλις το 14,2% των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν για να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις (ομολογιακά, τραπεζικά δάνεια, αλληλόχρεους, “factoring” με δικαίωμα αναγωγής) του Ομίλου. Συνολικά οι δανειακές αυτές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 98,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μόλις 14,1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή του τραπεζικού δανεισμού, και αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός οκτώ μηνών από την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς.
Η «ειδική σχέση» με την Alpha Bank
Η Alpha Bank έχει μια «ειδική σχέση» με την Fais Group. Από τα 98,8 εκατ. ευρώ των δανείων που χρωστάει η επιχείρηση της οικογένειας Φάις στις τράπεζες, τα 63 εκατ. ευρώ ή το 63,7% του συνόλου τα οφείλει στην Alpha Bank (δάνεια, κάρτες, εγγυητικές επιστολές, leasing και factoring). Παρά την σχέση αυτή, η Alpha Bank επελέγη ως σύμβουλος έκδοσης και συντονιστής κύριος ανάδοχος της δημόσιας προσφοράς. Και όχι μόνον αυτό. Η Alpha Bank δήλωσε στο ενημερωτικό δελτίο της Fais Group πως «δεν έχει συμφέροντα ή συγκρουόμενα συμφέροντα που να επηρεάζουν σημαντικά την αύξηση και τη δημόσια προσφορά». Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους επόπτες και ζητήθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά της τράπεζας.
Μετά την παρέμβαση αυτή η πλευρά της Alpha Bank αναγκάσθηκε να διαβεβαιώσει «πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της από την εταιρεία». Πάντως, από το ενημερωτικό προκύπτει πως η Fais Group προτίθεται να διαθέσει στην Alpha Bank ποσό έως 4,32 εκατ. ευρώ από τα αντληθέντα κεφάλαια της δημόσιας προσφοράς για την πληρωμή οφειλών στο πλαίσιο συμβάσεων ομολογιακών δανείων. Με αυτή την πληρωμή θα μειώσει τα χρέη του στην Alpha Bank κατά 6,8%. Προκαλεί πάντως απορία το γιατί η Διοίκηση της Alpha Bank δεν αξίωσε μεγαλύτερες αποπληρωμές, ειδικά από τη στιγμή που η οικογένεια Φάις θα βάλει στην τσέπη της 15 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά…
Νέος διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ;
Έντονη φημολογία καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από έναν νέο διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ, με αντικείμενο τα μεταλλευτικά δικαιώματα της επιχείρησης ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ανάμεσα στους ομίλους που θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Metlen, η Commodity & Mining Insight Ireland Ltd και η Arrow Resources. Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι έχουην γίνει αποδέκτες επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο από ελληνικούς όσο και από ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εστιάζουν αποκλειστικά στα μεταλλεία νικελίου της ΛΑΡΚΟ, που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές, και ειδικότερα στην Εύβοια, στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης. Το ζήτημα θα αναλάβει προσωπικά ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει καλή γνώση τόσο του θέματος όσο και των υποψήφιων επενδυτών από προηγούμενες θέσεις ευθύνης που κατείχε.
Η Birdie Ενεργειακή
Αναφερθήκαμε προχθές στη στήλη μας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των εταίρων της δικηγορικής εταιρείας «Παυλόπουλος – Μπενετάτος – Παππάς και Συνεργάτες» και ειδικά στον Τόλη Παππά, ο οποίος είναι εξαιρετικά δραστήριος στο real estate και στον χώρο της ενέργειας. Ωστόσο, ανάλογα δραστήριος είναι ο Γιάννης Μπενετάτος , ο οποίος συμπράττει με τον Τόλη Παππά σε πολλά projects. Ενδεικτικά ο Γιάννης Μπενετάτος προχώρησε χθες στη σύσταση μιας ακόμη εταιρείας της Birdie Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με αρχικό κεφάλαιο 480.000 ευρώ. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι οι υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding), ενώ ανάμεσα στις δευτερεύουσες δραστηριότητες της περιλαμβάνονται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας και οι υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τόλης Παππάς και Γιάννης Μπενετάτος φέρονται να έχουν αναπτύξει πολλές συνεργασίες με το γνωστό στέλεχος της αγοράς ΑΠΕ και πρώην επικεφαλής της ΒΙΟΣΑΡ Ενεργειακή, Άρη Πολυχρονόπουλο, αλλά και με την εταιρεία iSOLAR του επιχειρηματία Γιάννη Μπεθάνη, ο οποίος είναι διεθνώς γνωστός για την εταιρεία του AIMS INTL DWC-LLC, που παρέχει για πάνω από τέσσερεις δεκαετίες εξειδικευμένες υπηρεσίες στην αεροπορική βιομηχανία.
Τα tablets της ΑΑΔΕ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκήρυξε ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια 300 tablets, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών της υπηρεσιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στα 180.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός διεξάγεται μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), με τις προσφορές να υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως και τις 22 Απριλίου 2025. Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, με βάση τη χαμηλότερη τιμή. Η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2025. Τα tablets που θα αποκτηθούν προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι η άμεση και αποτελεσματικότερη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, η άμεση καταγραφή αποτελεσμάτων, καθώς και η ταχύτατη διαχείριση εγγράφων κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων.