Market Maven

Η «κατάργηση» της κατ' έγκληση δίωξης των τραπεζικών στελεχών, η Τράπεζα Πειραιώς και το Phaistos Fund

Η «κατάργηση» της κατ' έγκληση δίωξης των τραπεζικών στελεχών, η Τράπεζα Πειραιώς και το Phaistos Fund
Τρεις λέξεις μόνον απαιτήθηκαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή για να δικαιολογηθεί η κατάργηση της κατ' έγκληση δίωξης των τραπεζικών στελεχών, η σκανδαλώδης διάταξη που ψήφισε τον φθινόπωρο του 2019 η κυβέρνηση και η οποία έγινε ο λόγος αρχειοθέτησης όλων των μεγάλων τραπεζικών σκανδάλων των τελευταίων ετών ( καθώς είχε δοθεί στη διάταξη αναδρομική ισχύ).

Η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου που κατέθεσε ο Γιώργος Φλωρίδης στη Βουλή - και το οποίο ήδη έχει διχάσει το νομικό κόσμο για πολλές αμφιλεγόμενες διατάξεις που εμπεριέχει - δικαιολογεί την κατάργηση της κατ' έγκληση δίωξης ως εξής: «για λόγους ισονομίας εξαλείφεται η πρόβλεψη κατ’ έγκληση δίωξης για την αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Για λόγους ισονομίας.

Αυτές οι τρείς λέξεις έχουν ειδικό βάρος, διότι πλήθος νομικών είχε αρθρογραφήσει πριν την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019, αλλά και μετά, υποστηρίζοντας πως η διακριτική μεταχείριση των τραπεζιτών που απιστούν έναντι όλων των άλλων στελεχών του ιδιωτικού τομέα που διαπράττουν το ίδιο αδίκημα προσκρούει στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, , το οποίο προβλέπει πως όλοι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας πέρασε τη διάταξη «απνευστί», περιφρονώντας τις επιστημονικές προειδοποιήσεις. Αλλά υπάρχει και δικαστικό παρασκήνιο. Βλέπετε και οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών και οι Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου με τις αποφάσεις τους είχαν κρίνει το 2020 και το 2021 πως η διάταξη για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών είναι αντισυνταγματική και προσκρούει στα άρθρα 4,20 και 67 του Συντάγματος.

Ειδικά ο τότε Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου είχε θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας της νομοθετικής διάταξης και σε αναίρεση που είχε ασκήσει είχε μιλήσει για παραβίαση της αρχής της ισότητας (αρ. 4 Συντάγματος) που επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Δυστυχώς τον Μάρτιο του 2021 το 6ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (αποτελείτο από τους δικαστές Αβροκόμη Θούα, Ναυσικά Φράγκου και Γρηγόριο Κουτσοκώστα) με μια απόφαση που αμφισβητήθηκε σφόδρα από το δικαστικό σώμα και τον νομικό κόσμο, έκρινε πως η διάταξη για την «τραπεζική αμνήστευση» είναι συνταγματική.

Και αυτή η απόφαση έγινε – δικαστικά- η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να αρχειοθετηθούν όλα τα μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα της προηγούμενης 20ετίας. Σήμερα, με τρεις μόνο λέξεις, με τη φράση «για λόγους ισονομίας» το υπουργείο Δικαιοσύνης έρχεται να καταργήσει την κατ' έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών και να «αδειάσει» το ίδιο το 6ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον «πάτερα» της αμφιλεγόμενης διάταξης.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης των τραπεζικών στελεχών δεν επιτρέπει στους εισαγγελείς να διώξουν αυτεπάγγελτα τους τραπεζίτες για τις έκνομες πράξεις που τους καταλογίζονται και σχετίζονται με κακουργηματική απιστία. Αυτό γίνεται λόγω της αρχής της αναδρομικής εφαρμογής του ευμενέστερου νόμου, που προβλέπεται στο ποινικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με την εν λόγω αρχή, αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκαση της ίσχυσαν περισσότερες διατάξεις νόμων, εφαρμόζεται αυτή που στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί στην ευμενέστερη μεταχείριση για τον κατηγορούμενο. Στην πράξη λοιπόν, για όλες τις υποθέσεις κακουργηματικής απιστίας τραπεζιτών που θα έχουν προηγηθεί της ψήφισης της διάταξης Φλωρίδη θα ισχύσει η κατ' έγκληση δίωξη. Τόσο απλά…

Τα βλέμματα στην Πειραιώς

H Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινώσει μεθαύριο Τετάρτη τα ετήσια αποτελέσματα για το 2023, αλλά και το νέο business plan για την προσεχή τριετία, που θα προβλέπει νέους, βελτιωμένους στόχους. Παράλληλα, για τις 4 Μαρτίου φέρεται να έχει κλειδώσει η ημερομηνία για το placement της Τράπεζας Πειραιώς και την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Οι αποφάσεις για το τελικό ποσοστό που θα διαθέσει το Ταμείο, από το συνολικό 27% που ελέγχει, αναμένεται να ληφθούν ενός της τρέχουσας εβδομάδας. Αν και προεξοφλείται η διάθεση τουλάχιστον του 20%, δεν αποκλείεται τελικώς να προκριθεί το σενάριο της πλήρους αποεπένδυσης.

Το Phaistos Investment Fund

Το Υπερταμείο απορρίπτει ως αβάσιμες τις αναφορές πως η θυγατρική του εταιρεία Συμμετοχές 5G Ανώνυμη Εταιρεία που έχει τη διαχείριση του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός (Phaistos Investment Fund) δεν τηρεί τους κανόνες διαφάνειας για τις αποτιμήσεις του ενεργητικού του Ταμείου. Σχολιάζοντάς σχετικά δημοσιεύματα, η Ανθή Τροκούδη, η διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Υπερταμείου ξεκαθάρισε πως το Phaistos Investment Fund τηρεί απαρέγκλιτα τακτικές αναφορές προς τους μεριδιούχους του Ταμείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Συμβόλαιο Σύστασης και Διαχείρισης του, οι οποίες ακολουθούν τα σχετικά ευρωπαϊκά υποδείγματα του Invest Europe.

Για τις αποτιμήσεις του ενεργητικού του Phaistos Investment Fund ξεκαθάρισε πως αυτές ελέγχονται από ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και αποτελούν μέρος των προαναφερθεισών αναφορών προς τους μεριδιούχους. Ποιοι είναι οι μεριδιούχοι του Phaistos Investment Fund; H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Όμιλος ΟΤΕ, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Ποιες είναι οι συμμετοχές του Ταμείου, δηλαδή οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει; Οι εταιρείες τεχνολογίας Sphynx, WINGS ICT Solutions, Movandi, EdgeQ, SafeSize, Pandas.io, OQ Technology και Matternet Inc. Πάντως, η αλήθεια είναι πως το Phaistos δεν δημοσιοποιεί ούτε στοιχεία για το ύψος των επενδύσεων του, ούτε για την εξέλιξη των αποτιμήσεων των συμμετοχών του, κάτι που το Υπερταμείο μπορεί να φροντίσει να διορθωθεί για χάρη της διαφάνειας.

Πολεοδομικές «ιδιαιτερότητες»

Αίσθηση προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής για τις πολεοδομικές «ιδιαιτερότητες» του Metropolitan Hospital και με ειδικό ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση που θα δώσει η Διοίκηση της ιδιωτικής κλινικής επί του θέματος. Όπως απεκάλυψε η εφημερίδα, το Metropolitan Hospital στο Φάληρο στεγάζεται σε διαφορετικά κτίρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με υπόγεια σήραγγα (κάτω από δημόσιο δρόμο) και όχι σε ένα αυτοτελές και ανεξάρτητο κτίριο, όπως αυστηρά ορίζει η νομοθεσία που διέπει την λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών.

Και μπορεί όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα από τα σχετικά δεδομένα, εγκρίσεις και αποφάσεις της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας να προκύπτει πως η διασύνδεση των κτιρίων μέσω υπόγειας σήραγγάς δεν προσκρούει στους γενικούς όρους δόμησης, προκύπτουν εν τούτοις εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το εάν και κατά πόσο συμφωνεί η κτιριακή δομή του Metropolitan Hospital με τη νομοθεσία που ορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ίδρυσης ιδιωτικής κλινικής. Κατά το δημοσίευμα, η άδεια της Περιφέρειας Αττικής του 2017 (21/12) αναφέρει ρητά το ένα από τα δύο κτίρια, που βρίσκεται στην Εθνάρχου Μακαρίου 9 και Ελευθερίου Βενιζέλου 1. Και όχι το δεύτερο κτίριο που βρίσκεται απέναντι στην Ελευθερίου Βενιζέλου 2. Κατά συνέπεια, αυτό το τελευταίο κτίριο, φαίνεται να λειτουργεί χωρίς άδεια. Εάν πράγματι η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί, η Διοίκηση του Metropolitan Hospital, αλλά και η Περιφέρεια και η Πολεοδομία θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το καθεστώς λειτουργείας της ιδιωτικής κλινικής.

Η EUROXX Χρηματιστηριακή

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα εκλέξει σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της EUROXX Χρηματιστηριακή. Αν και η θητεία του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου που απαρτίζεται από τους Τζουζέππε Τζιάνο (Πρόεδρος), Γιώργιος Πολίτης (Διευθύνων Σύμβουλος), Αριστοτέλης Νινιός (Αντιπρόεδρος), Αλέξανδρος Μπίλλης (Μέλος), Ιωάννης Μαρκάκης (Μέλος), Διονυσία Αντωνοπούλου (Μέλος) κανονικά θα έληγε το 2026, διοικητικές μεταβολές κατέστησαν επιβεβλημένη την έκτακτη γενική συνέλευση για την ανασύνθεση του ΔΣ. Η προσοχή ωστόσο είναι επικεντρωμένη στις ανακοινώσεις που θα κάνει η χρηματιστηριακή στο τέλος του μηνά σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.

Οι μέσες εκτιμήσεις τοποθετούν τον τζίρο της για την περυσινή χρονιά στα 27 εκατ. ευρώ περίπου και τα κέρδη προ φόρων στα 6 εκατ. ευρώ. Χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και εκπλήξεις…

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.