Διεθνή

Το Ισραήλ πολιτικοποιεί για ακόμη μια χρονιά τη Eurovision, ενώ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Το Ισραήλ πολιτικοποιεί για ακόμη μια χρονιά τη Eurovision, ενώ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Η EBU απαγορεύει αφίσες και σύμβολα, διατυμπανίζει την ουδετερότητά της, αλλά αφήνει το Ισραήλ να πολιτικοποιεί και την φετινή Eurovision.

Για ακόμη μία χρονιά το Ισραήλ συμμετέχει στη Eurovision παρότι βομβαρδίζει αμάχους στην Παλαιστίνη, ενώ αυτή τη χρονιά στέλνει στον διαγωνισμό και μια επιζήσασα της σφαγής στο φεστιβάλ Νόβα που άφησε πίσω πολλές εκατοντάδες νεκρών Ισραηλινών.

Πρόκειται για την 24χρονη Γιουβάλ Ραφαέλ η οποία χρειάστηκε να μείνει για 8 ώρες κάτω από σορούς προκειμένου να γλυτώσει από τις σφαίρες της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023.

Η νεαρή γυναίκα, που αναμφίβολα έζησε μια απόλυτα σοκαριστική εμπειρία, ταξίδεψε μετά την ανάρρωσή της σε όλο τον κόσμο μιλώντας για την ιστορία της. Με τη συμμετοχή της στη Eurovision, το Τελ Αβίβ ολοκληρώνει την προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι προσπαθώντας να διαγωνιστεί με ένα κομμάτι με τον τίτλο «October Rain», που παρέπεμπε ευθέως στην επίθεση της Χαμάς.

Τότε η EBU είχε ζητήσει από το Τελ Αβίν να προβεί σε αλλαγές, τις οποίες εντέλει δέχτηκε αν κι όχι αδιαμαρτύρητα.

Το νέο τραγούδι με τίτλο «New Day Will Rise», σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ισραήλ «μιλά για τη γιατρειά που όλοι χρειαζόμαστε και την αισιοδοξία για τις μέρες που έρχονται».

{https://www.youtube.com/watch?v=Q3BELu4z6-U&ab_channel=EurovisionSongContest}

Το ρεφρέν του τραγουδιού μιλά για την ζωή που συνεχίζεται, τον πόνο που περνάει και το σκοτάδι που ξεθωριάζει, ενώ το βίντεο κλιπ δείχνει την Ραφαέλ και μια ομάδα νέων ανθρώπων να συγκεντρώνονται και να τραγουδούν, να χορεύουν και να αγκαλιάζονται μέσα στη φύση - σκηνές που θυμίζουν φυσικά το μουσικό φεστιβάλ Nόβα. Οι κόκκινες ανεμώνες, σύμβολο της νότιας περιοχής του Ισραήλ, εμφανίζονται ακόμη στα πλάνα, όπως και μια γυναίκα ξαπλωμένη στο χώμα που παραπέμπει σε εικόνες θυμάτων που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Η συμμετοχή του Ισραήλ υπήρξε από την πρώτη στιμή αμφιλεγόμενη, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν αποκλεισμό του: Φέτος μόνος οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ιρλανδία, της Ισπανίας και της Σλοβενίας ζήτησαν από την EBU μια «συζήτηση» σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ, ενώ την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 70 πρώην διαγωνιζόμενοι της Eurovision υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούσαν τους διοργανωτές να απαγορεύσουν το Τελ Αβίβ από τον διαγωνισμό.

Τα προηγούμενα χρόνια, άλλωστε, υπήρξαν χώρες που αποκλειστήκαν από τον διαγωνισμό. Η Λευκορωσία αποβλήθηκε το 2021 μετά την υποβολή μιας ανοιχτά πολιτικής συμμετοχής, ενώ ένα χρόνο αργότερα η Ρωσία αποκλείστηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Eurovision δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες και τις απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά επέμεινε ότι τα μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν πως ο διαγωνισμός θα παραμείνει ένα «παγκόσμιο γεγονός που προωθεί τις συνδέσεις, την ποικιλομορφία και την ένταξη μέσω της μουσικής».

Αντί επιλόγου να υπενθυμίσουμε πως μέγας χορηγός της Eurovision - και μάλιστα για τέταρτη χρονιά - είναι ένα ισραηλινό brand. Το Moroccan oil είναι μια ισραηλινή εταιρεία προϊόντων ομορφιάς, η οποία έχει γίνει επανειλλημένα στόχος ακτιβιστών που καλούν σε μποϊκοτάζ για την γενοκτονία στη Γάζα.