Πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου σπάνε τη σιωπή τους αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τα άγρια εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν συνάδελφοί τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια, οι βετεράνοι περιγράφουν ότι είδαν μέλη της SAS [επίλεκτου σώματος της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας της Βρετανίας] να δολοφονούν άοπλους ανθρώπους στον ύπνο τους και να εκτελούν κρατούμενους με χειροπέδες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.
«Είχαν βάλει χειροπέδες σε ένα νεαρό αγόρι και το πυροβόλησαν», υποστηρίζει βετεράνος που υπηρέτησε με τη SAS στο Αφγανιστάν. «Ήταν ξεκάθαρα παιδί, πολύ μακριά από την ηλικία μάχης».
Οι δολοφονίες κρατουμένων είχαν μετατραπεί σε «ρουτίνα», προσθέτει. «Έψαχναν κάποιον, του έβαζαν χειροπέδες και μετά τον πυροβολούσαν». Έπειτα έκοβαν τις πλαστικές χειροπέδες και «φύτευαν ένα πιστόλι» δίπλα στο σώμα.
Η νέα μαρτυρία περιλαμβάνει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που διήρκησαν περισσότερο από μια δεκαετία, πολύ περισσότερο από τα τρία χρόνια που εξετάζονται επί του παρόντος απο δικαστή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το SBS - το επίλεκτο σύνταγμα ειδικών δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού - εμπλέκεται επίσης για πρώτη φορά και μάλιστα σε σοβαρά αδικήματα, όπως εκτελέσεις άοπλων και τραυματιών.
Ένας βετεράνος που υπηρέτησε στο SBS παραδέχεται ότι ορισμένα στρατεύματα είχαν «νοοτροπία όχλου», ενώ περιγράφει τη συμπεριφορά τους στις επιχειρήσεις ως «βάρβαρη».
«Είδα τους πιο ήσυχους τύπους να αλλάζουν, να δείχνουν σοβαρά ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά», είπε. «Ήταν τελείως εκτός νόμου. Αισθάνονταν πως κανείς δεν μπορεί να τους ακουμπήσει».
Υπενθυμίζεται πως οι ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν για να προστατεύσουν τα βρετανικά στρατεύματα από μαχητές και βομβιστές των Ταλιμπάν, ενώ οι απώλειες για το βρετανικό στρατόπεδο ήταν μεγάλες: 457 έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Σε αίτημα του BBC για σχολιασμό, το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι είναι «πλήρως δεσμευμένο» να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη δημόσια έρευνα για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου και κάλεσε όλους τους βετεράνους που διαθέτουν σχετικές πληροφορίες «να έρθουν να τις καταθέσουν».
«Υπήρχαν πολλοί ψυχωτικοί δολοφόνοι»
Στο αναλυτικό ρεπορτάζ του BBC σημειώνεται πως αυτόπτης μάρτυρας προσφέρει για πρώτη φορά την εκτενέστερη δημόσια περιγραφή των δολοφονιών, στοχοποιώντας πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSF), της ομάδας-ομπρέλας που περιλαμβάνει τις SAS, SBS και διάφορα υποστηρικτικά συντάγματα.
Οι καταγγελίες, από περισσότερα από 30 άτομα που υπηρέτησαν με ή δίπλα στις βρετανικές ειδικές δυνάμεις, συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο ρεπορτάζ του BBC Panorama σχετικά με εξωδικαστικές εκτελέσεις της SAS.
Το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε επανειλημμένα προειδοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις σκότωναν αμάχους στο Αφγανιστάν.
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας - λόγω του de facto κώδικα σιωπής γύρω από τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων - οι αυτόπτες μάρτυρες πως κάθε νόμος του πολέμου παραβιαζόταν τακτικά και σκόπιμα από τα πιο επίλεκτα συντάγματα της χώρας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν.
Ενδεικτικά το δίκαιο του πολέμου ορίζει ότι σε τέτοιες επιχειρήσεις άνθρωποι μπορούν να σκοτώνονται σκόπιμα μόνο όταν αποτελούν άμεση απειλή για τη ζωή των βρετανικών στρατευμάτων ή άλλων. Αλλά τα μέλη της SAS και της SBS έφτιαχνα τους δικούς τους κανόνες.
«Αν ένας στόχος είχε εμφανιστεί στη λίστα δύο ή τρεις φορές στο παρελθόν, τότε πηγαίναμε με την πρόθεση να τον σκοτώσουμε, δεν κάναμε καμία προσπάθεια να τον συλλάβουμε», δηλώνει βετεράνος που υπηρετούσε στις SAS, αναφερόμενος σε ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στο παρελθόν, ανακριθεί και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθεροι.
«Μερικές φορές ελέγχαμε τον στόχο, επιβεβαιώναμε την ταυτότητά του και στη συνέχεια τον πυροβολούσαμε [...] Συχνά η μοίρα πήγαινε και σκότωνε όλους τους άνδρες που έβρισκε εκεί».
Ένας μάρτυρας που υπηρέτησε στην SAS υποστηρίζει πως το να σκοτώνεις μπορούσε να γίνει «εθιστικό», αλλά και πως ορισμένα μέλη του επίλεκτου συντάγματος «μεθούσαν από αυτό το συναίσθημα» στο Αφγανιστάν. Υπήρχαν "πολλοί ψυχωτικοί δολοφόνοι"», παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνια.
«Σε ορισμένες επιχειρήσεις, το στράτευμα πήγαινε σε κτίρια (σαν ξενώνες) και σκότωνε όποιον βρισκόταν εκεί», προσθέτει. «Πήγαιναν μέσα και πυροβολούσαν όλους όσους κοιμόντουσαν. Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για να σκοτώνουν ανθρώπους στον ύπνο τους».
Ένας βετεράνος που υπηρέτησε στο SBS δηλώνει στο BBC ότι αφού έθεταν υπό έλεγχο μια περιοχή, οι ομάδες εφόδου την σάρωναν πυροβολώντας όποιον βρισκόταν στο έδαφος, έλεγχαν τα πτώματα και σκότωναν όποιον είχε απομείνει ζωντανός. «Ήταν μια "αναμενόμενη" πρακτική, δεν ήταν κρυφό. Όλοι το ήξεραν».
Πηγή: BBC