Διεθνή

Ζελένσκι: Δεν συζητήσαμε με τον Τραμπ για την ιδιοκτησία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια

Ζελένσκι: Δεν συζητήσαμε με τον Τραμπ για την ιδιοκτησία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια Φωτογραφία: EPA/JAVAD PARSA
Ο Ζελένσκι διαψεύδει τον Λευκό Οίκο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ το ζήτημα της ιδιοκτησίας του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον Λευκό Οίκο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, υπήρχε αναφορά για τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Είπε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ στη λειτουργία αυτών των εργοστασίων», με την τεχνογνωσία τους στον τομέα. «Η αμερικανική ιδιοκτησία αυτών των εργοστασίων θα ήταν η καλύτερη προστασία αυτών των υποδομών και υποστήριξη για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές», σημείωνε η ίδια ανακοίνωση.

Ο Ζελένσκι ρωτήθηκε για το θέμα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Όλα τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ανήκουν στον λαό της Ουκρανίας» και είναι «προσωρινά» υπό ρωσική κατοχή, είπε αρχικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει χέρια.

Συμπλήρωσε ότι με τον Τραμπ συζήτησαν «πώς θα βρεθεί η λύση στην κατάσταση και να πάρουμε τον σταθμό από τους Ρώσους». Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν επιλογές να εμπλακούν οι ΗΠΑ στον εκσυγχρονισμό ή την περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού εργοστασίου, αλλά «δεν συζητήσαμε το θέμα της ιδιοκτησίας». Επίσης, ανέφερε, δεν έγινε συζήτηση για άλλα πυρηνικά εργοστάσια.

Όταν ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια ουδετερότητα της Ουκρανίας- πάγιο ρωσικό αίτημα- απάντησε ότι αυτό «δεν είναι επιλογή».

Όποια πρόταση να μειωθεί δραματικά ο ουκρανικός στρατός ή να αναγνωριστούν ως ρωσικές οι κατεχόμενες περιοχές «είναι τελεσίγραφο, όχι προσφορά για τον τερματισμό του πολέμου», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι θα ήταν πιο απλή η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, αν η Ουκρανία εντασσόταν στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα απάντησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναφέρθηκε στο θέμα της Κριμαίας, στο χθεσινό τηλεφώνημά τους. Είχαν σύντομη συζήτηση για το θέμα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος τον ρώτησε γιατί οι Ουκρανοί αγαπούν τόσο την Κριμαία, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, ο οποίος τόνισε επανειλημμένα πως η χερσόνησος είναι ουκρανική.

Επίσης, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο συμφώνησε σε μια συνολική εκεχειρία, αλλά μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας έγινε ένα «βήμα προς τα πίσω», με μια περιορισμένη κατάπαυση πυρός, στην ενέργεια και τις πολιτικές υποδομές.