Λίγες ώρες ήταν σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα, ωστόσο ήταν αρκετές για να βυθίσουν τη χώρα σε πολιτική αναταραχή, να προκαλέσουν πανικό στις αγορές και να σημάνουν συναγερμό στους παγκόσμιους κολοσσούς.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ μία μέρα μετά το χάος που προκάλεσε κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο - απόφαση που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω μερικές ώρες αργότερα - βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος τόσο με την οργή των πολιτών όσο και με την αντιπολίτευση, καθώς έξι παρατάξεις κατέθεσαν στο κοινοβούλιο εισήγηση για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα - η ψηφοφορία θα γίνει Παρασκευή ή Σάββατο.
Στο πεδίο των αγορών, ωστόσο, η ανησυχία δεν... ήρθη. Ισχυροί κολοσσοί μετρούν απώλειες και καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα...
Πανικός στις αγορές
Το γουόν της Νότιας Κορέας μείωσε τις απώλειες έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου, αφού πρώτα έφθασε σε χαμηλό διετίας.
Περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο της αγοράς, ο δείκτης αναφοράς Kospi σημείωνε πτώση περίπου 2%, ενώ οι αποδόσεις των τριετών κρατικών ομολόγων διαπραγματεύονταν σταθερές στο 2,59%. Το USD/KRW υποχωρεί κατά 1,2%, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το επίπεδο πριν από την επιβολή του στρατιωτικού νόμου, δείχνοντας επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος.
Εν μέσω ανησυχιών για χρηματοπιστωτική αστάθεια, η Τράπεζα της Κορέας δήλωσε ότι θα ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και θα εφαρμόσει μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς συναλλάγματος, εφόσον χρειαστεί, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Πρόσθεσε επίσης ότι θα διατεθούν ειδικά δάνεια για την ενίσχυση της αγοράς, εάν χρειαστεί.
Νύχτα ταραχής στις επιχειρήσεις
Κολοσσοί όπως η Samsung, η LG Electronics, η Kia, η Hyundai και η εταιρεία κατασκευής τσιπ SK Hynix, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τις μετοχές πολλών νοτιοκορεατικών εταιρειών να υποχωρούν στις πρώτες συναλλαγές.
Οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κορέα βρέθηκαν σε σύγχυση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια άρχισαν να πέφτουν, η LG Electronics σημείωσε πτώση 2,6%, η Samsung -1,2%, η SK Hynix -1% και η Hyundai -2,6%.
Οι περισσότερες ξένες εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στη Νότια Κορέα, όπως η Apple, η Intel και η Nvidia, αντέδρασαν γρήγορα εκδίδοντας ανακοινώσεις έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή στους υπαλλήλους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως, ενώ τα κεντρικά τους γραφεία παρακολουθούσαν στενά την κατάσταση κατευθύνοντας τις κορεατικές ομάδες τους να αναφέρουν τις πιθανές επιπτώσεις.
«Μείναμε ξύπνιοι όλη τη νύχτα παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών», δήλωσε διευθυντής ξένης εταιρείας λιανικής πώλησης που δεν ήθελε να κατονομαστεί. «Αν και δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος σε σύγκριση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η υποτίμηση λόγω της μεταβλητότητας του νομίσματος θα επηρεάσει την αποτίμηση των προϊόντων μας.
«Δουλέψαμε όλη τη νύχτα για να καταρτίσουμε στρατηγικές αντίδρασης, να αξιολογήσουμε τον πιθανό αντίκτυπο στην επιχείρησή μας και να ετοιμάσουμε ανακοινώσεις για τους υπαλλήλους μας», πρόσθεσε.
Ένας άλλος υπάλληλος που εργάζεται σε ξένη εταιρεία στη Σεούλ δήλωσε: «Οι συνάδελφοι στα κεντρικά γραφεία επικοινώνησαν μαζί μου αρκετές φορές τις πρώτες πρωινές ώρες, ρωτώντας με αν είμαι ασφαλής. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο στρατιωτικός νόμος ήρθε γρήγορα, δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ειδοποίηση παρακολούθησης από τα κεντρικά μας γραφεία».
Η LG Electronics συνέστησε στους υπαλλήλους της στα κεντρικά γραφεία της στη Σεούλ, να εργαστούν από το σπίτι τους, επικαλούμενη τις ταραχές έξω από το κοινοβούλιο, όπου εδρεύει η εταιρεία.
Η HD Hyundai πραγματοποίησε επίσης έκτακτες συσκέψεις και προετοιμάζεται για πιθανές οικονομικές αναταράξεις. Ο πρόεδρος Kwon Oh-gap ζήτησε να γίνει προσεκτική διαχείριση των συναλλαγματικών διακυμάνσεων και άλλων οικονομικών κινδύνων.
Η Samsung Electronics δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αν και δεν πραγματοποίησε έκτακτες συνεδριάσεις που να σχετίζονται με την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.
Ανησυχούν οι Ελληνες εφοπλιστές
Οπως έγραψε νωρίτερα και το Market Maven, η αιφνίδια επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα, που διήρκησε λίγες ώρες, προκάλεσε ανησυχία στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς η χώρα αποτελεί βασικό κόμβο για την παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία.
Τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, δεύτερα σε σειρά προτίμησης από τους Έλληνες εφοπλιστές, έχουν λάβει εφέτος παραγγελίες για 83 πλοία, αποδεικνύοντας τη στρατηγική τους σημασία για τον υπό ελληνική διαχείριση στόλο.
Η πολιτική αναταραχή και η κήρυξη στρατιωτικού νόμου εκτόξευσε ξαφνικά την αβεβαιότητα γύρω από τη σταθερότητα της χώρας, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πορεία κρίσιμων παραδόσεων πλοίων και την ανατροπή υφιστάμενων συμφωνιών.
Οι Έλληνες εφοπλιστές, γνωστοί για τη δυναμική τους στην ανανέωση και επέκταση του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, ανησυχούν ότι ενδεχόμενες διαταραχές θα μπορούσαν να οδηγήσουν αφενός σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αφετέρου σε αύξηση του κόστους.
Η Κορέα αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τις ελληνικές εφοπλιστικές επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της τεχνολογικής υπεροχής της και της εξειδίκευσης σε πλοία προηγμένης τεχνολογίας, όπως LNG carriers και δεξαμενόπλοια.
Ωστόσο, αν η γενική εικόνα πολιτικής αστάθειας συνεχισθεί ενδέχεται να οδηγήσει τους Έλληνες εφοπλιστές να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους, εξετάζοντας εναλλακτικές επιλογές σε κινεζικά ή ιαπωνικά ναυπηγεία.
Αυτή η δυναμική μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον καταμερισμό των παραγγελιών παγκοσμίως, επηρεάζοντας τη γεωπολιτική σημασία της Νότιας Κορέας στον τομέα.