Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιλέξει τον Κιθ Κέλογκ ως ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Ρωσία ξαναφέρνει στο προσκήνιο την πρόταση που είχε κάνει ο απόστρατος υποστράτηγος για τον τερματισμό του πολέμου. Και αυτή προβλέπει απόσυρση της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο, αν η Ουκρανία δεν μπει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Από την άλλη, αν η Ρωσία δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε οι ΗΠΑ θα στείλουν ακόμα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, πρότεινε ο Κιθ Κέλογκ, στο έγγραφο που είχε συντάξει με τον πρώην αναλυτή της CIA, Φρεντ Φλάιτζ.
Ο Τραμπ φέρεται να αντέδρασε θετικά σε αυτό το πλάνο, όταν του το παρουσίασαν τον περασμένο Απρίλιο. Τόσο ο Κέλογκ όσο και ο Φλάιτζ είχαν διατελέσει επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας στην πρώτη προεδρική θητεία του Ρεπουμπλικάνου.
Τι προβλέπει η πρόταση για την Ουκρανία
Το έγγραφο προτείνει να σταματήσουν οι παραδόσεις αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, αν το Κίεβο δεν μπει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα. Παράλληλα, το Κρεμλίνο θα προειδοποιηθεί ότι αν αρνηθεί να διαπραγματευτεί, θα αυξηθεί η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Επίσης, προβλέπει ότι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να πείσει τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι με την υπόσχεση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα καθυστερήσει ή θα εγκαταλειφθεί.
Πάντως, στο έγγραφο το δίδυμο αναγνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να αποδεχθεί η Ουκρανία μία ειρηνευτική συμφωνία που «δεν τους δίνει πίσω όλα τα εδάφη τους ή- τουλάχιστον προς το παρόν- δεν προβλέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία για τη σφαγή που προκάλεσε στη χώρα».
Οι Κέλογκ και Φλάιτζ κατηγορούν την «ασόβαρη και ασυνάρτητη» αμερικανική εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν για τα τρία χρόνια πολέμου Ουκρανίας- Ρωσίας. Μεταξύ άλλων κατηγορεί την απερχόμενη διοίκηση ότι «έβαλε τις ιδεαλιστικές ατζέντες της παγκόσμιας ελίτ πάνω από μία λειτουργική σχέση με τη Ρωσία». Μια «εχθρική πολιτική» που «έκανε τη Ρωσία εχθρό των ΗΠΑ, την έριξε στην αγκαλιά της Κίνας και οδήγησε στην ανάπτυξη ενός νέου άξονα Ρωσίας- Κίνας- Ιράν- Βόρειας Κορέας».
Το Κίεβο «δεν θα παραχωρήσει επισήμως εδάφη»
«Λέμε στους Ουκρανούς “πρέπει να έρθετε στο τραπέζι και αν δεν το κάνετε, θα στερέψει η αμερικανική υποστήριξη”», δήλωσε ο Κέλογκ στο Reuters τον περασμένο Ιούνιο. «Και λέμε στον Πούτιν “πρέπει να έρθεις στο τραπέζι και αν δεν το πράξεις, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς ότι χρειάζονται για να σε εξολοθρεύσουν στο πεδίο της μάχης», είχε συμπληρώσει.
Στην ίδια συνέντευξη ο Φλάιτζ είχε πει ότι η Ουκρανία δεν θα αναγκαστεί να παραχωρήσει επισήμως εδάφη στη Ρωσία, αλλά θα αναγνωρίσει ότι δεν θα μπορέσει να ανακτήσει αποτελεσματικό έλεγχο σε όλη την επικράτειά της. «Η ανησυχία μας είναι ότι αυτός έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μία ολόκληρη γενιά νέων ανδρών», είχε πει ο Φλάιτζ, συμπληρώνοντας ότι μια ειρήνη διαρκείας στην Ουκρανία θα απαιτήσει επιπλέον εγγυήσεις ασφαλείας, μεταξύ άλλων να «εξοπλιστεί πλήρως η Ουκρανία.
Ερωτηθείς αν υποστηρίζει το έγγραφο του Κέλογκ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο NBC News: «Είμαι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει». Επίσης ανέφερε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να συνεισφέρει περισσότερο στη βοήθεια προς το Κίεβο.