Η Ρωσία έκανε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων σήμερα, Τρίτη, σε μια προσομοίωση για «μαζική» απάντηση σε πυρηνικό χτύπημα του εχθρού.
«Δεδομένων των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και την εμφάνιση νέων εξωτερικών απειλών και κινδύνων, είναι σημαντικό να έχουμε σύγχρονες και διαρκώς έτοιμες για χρήση στρατηγικές δυνάμεις», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνοντας την άσκηση.
Αυτή έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τα μηνύματα που έστελνε επί εβδομάδες η Μόσχα στη Δύση, ότι θα απαντήσει σε περίπτωση που επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιεί μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους για να χτυπήσουν βαθιά στη Ρωσία.
Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο υπουργός Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι σκοπός ήταν να γίνει μία άσκηση για «μαζικό πυρηνικό πλήγμα από στρατηγικές επιθετικές δυνάμεις, ως απάντηση σε ένα πυρηνικό χτύπημα από τον εχθρό».
Ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ, προς τη χερσόνησο Καμτσάτκα. Βαλλιστικοί πύραυλοι Sineva και Bulava εκτοξεύθηκαν από υποβρύχια. Επίσης, πύραυλοι cruise εκτοξεύθηκαν από βομβαρδιστικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η χρήση πυρηνικό όπλων θα είναι ένα «εξαιρετικά ασυνήθιστο μέτρο», δήλωσε ο Πούτιν. «Τονίζω ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα διατηρήσουμε τις πυρηνικές δυνάμεις μας στο επίπεδο της απαραίτητης αποτελεσματικότητας», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία κινείται προς νέα «στάσιμα και κινητά πυραυλικά συστήματα», τα οποία έχουν μειωμένο χρόνο προετοιμασίας εκτόξευσης και θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα συστήματα άμυνας.
Από την αρχή του πολέμου, ο Πούτιν έχει στείλει διάφορα μηνύματα προς τη Δύση, μεταξύ άλλων αλλάζοντας τη θέση της Μόσχας για σημαντικές πυρηνικές συνθήκες και ανακοινώνοντας την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών πυραύλων στη Λευκορωσία.
Το Κίεβο τον έχει κατηγορήσει για πυρηνικό εκβιασμό. Το ΝΑΤΟ έχει αναφέρει ότι δεν θα εκφοβιστεί από τις απειλές της Ρωσίας.
Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν ενέκρινε αλλαγές στο επίσημο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, επεκτείνοντας τα σενάρια υπό τα οποία η Ρωσία θα σκεφτόταν τη χρήση τέτοιων όπλων.
Οι αλλαγές προβλέπουν ότι η Ρωσία θα θεωρούσε ότι μία επίθεση εναντίον της υπό την υποστήριξη πυρηνικής δύναμης θα είναι κοινή επίθεση. Μια προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μη βοηθήσει την Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στα εδάφη της Ρωσίας με συμβατικά όπλα.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Μαζί με τις ΗΠΑ, η χώρα ελέγχει το 88% των πυρηνικών κεφαλών.
Πηγή: Reuters