Αίσθηση προκάλεσε πριν δυο 24ωρα η προαναγγελία ενός μουσουλμανικού Βατικανού στην καρδιά των Τιράνων!
Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον, ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετατρέψει το Τάγμα Μπεκτασί - ένα σιιτικό τάγμα Σούφι που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Τουρκία - σε κυρίαρχο κράτος.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το λεγόμενο «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί» θα γίνει το μικρότερο κράτος στον κόσμο, μόλις το ένα τέταρτο του Βατικανού. Το κομμάτι γης μόλις... 10 εκταρίων θα έχει τη δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα.
Το νέο κράτος θα επιτρέπει το αλκοόλ, θα επιτρέπει στις γυναίκες να φορούν ό,τι θέλουν και δεν θα επιβάλλει κανόνες για τον τρόπο ζωής τους, αντανακλώντας τις ανεκτικές πρακτικές του Τάγματος Μπεκτάσι. Ο Ράμα δήλωσε ότι στόχος του νέου κράτους είναι να προωθήσει μια ανεκτική εκδοχή του Ισλάμ για την οποία η Αλβανία είναι υπερήφανη.
«Ο Θεός δεν απαγορεύει τίποτα - γι' αυτό μας έδωσε μυαλό», δήλωσε στους New York Times ο Edmond Brahimaj, γνωστός στους οπαδούς του ως Baba Mondi, εξηγώντας πώς σκοπεύει να κυβερνήσει το κομμάτι γης που η Αλβανία θέλει να μετατρέψει σε κυρίαρχο κράτος με δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα.
«Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν με αγάπη και καλοσύνη», δήλωσε ο 65χρονος πρώην αξιωματικός του αλβανικού στρατού, τον οποίο σέβονται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με τον επίσημο τίτλο του, His Holiness Haji Dede Baba.
Πώς θα στηθεί το νέο κράτος
Μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων συντάσσει τώρα το νομικό πλαίσιο που θα μπορέσει να υποστηρίξει το κυρίαρχο καθεστώς του νέου κράτους εντός της Αλβανίας.
Αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα, ενώ για την ώρα δεν είναι σαφές ποιες χώρες, αν υπάρχουν, θα συμφωνήσουν να αναγνωρίσουν την κυριαρχία των Μπεκτασήδων.
Μια χώρα πάντως που είναι εξαιρετικά απίθανο να το αναγνωρίσει είναι το Ιράν, το οποίο έχει πολλούς, κυρίως «κρυφούς» οπαδούς του Σουφικού Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων Μπεκτασί, αν και θεωρεί τον εαυτό του ως θεματοφύλακα του Σιιτικού Ισλάμ έναντι ετερόδοξων αναγνώσεων της πίστης.
Σύμφωνα με τον Baba Mondi, το νέο κράτος θα χρειαστεί μια μικρή υπηρεσία πληροφοριών «επειδή έχουμε κι εμείς εχθρούς», αλλά δεν θα έχει στρατό, συνοριοφύλακες ή δικαστήρια.
Λεπτομέρειες όπως το ποιος θα μπορεί να λάβει διαβατήριο μένει ακόμη να καθοριστούν, πρόσθεσε, αλλά το χρώμα του διαβατηρίου έχει αποφασιστεί: πράσινο, ένα σημαντικό χρώμα στο Ισλάμ!
Ποιος ο ρόλος του Ερντογάν
Σημειώνεται πως ο αριθμός των πιστών μπεκτασήδων στην Αλβανία υπολογίζεται μόλις σε 120.000 - περίπου 10% του μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας. Παρόλα αυτά η έδρα του Τάγματος μεταφέρθηκε εκεί από την Τουρκία, πριν από περίπου έναν αιώνα, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ εξαπέλυσε εναντίον τους πογκρόμ.
Οι κινήσεις του Ράμα φαίνεται τώρα πως είναι σε γνώση του Ερντογάν, καθώς οι δύο ηγέτες διατηρούν εξαιρετικά στενές σχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να στηρίζει, έστω και σιωπηρά, την ίδρυση του νέου κράτους, επιδιώκοντας να πετύχει δύο διακριτούς στόχους: αφενός, να αποδείξει πως είναι πιο κοσμικός και δημοκράτης σε σύγκριση με τον Κεμάλ και αφετέρου να ενισχύσει τους δεσμούς του με την πολυπληθή κοινότητα των μπετακσήδων στην Τουρκία, που σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια.