Διεθνή

Ιστορική «βουτιά» της μετοχής της Nvidia φέρνει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές

Ιστορική «βουτιά» της μετοχής της Nvidia φέρνει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές
Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν την Τετάρτη, χτυπημένες από το χθεσινό sell-off της Wall Street: Βουτιά ιστορικών διαστάσεων στην αξία της μετοχής της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ Nvidia

Οι μετοχές ημιαγωγών και συναφών προϊόντων υποχώρησαν την Τετάρτη, μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της Nvidia στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

H μετοχή της αμερικανικής πολυεθνικής που κατασκευάζει τσιπ και αποτελεί τον κυρίαρχο πάροχο επεξεργαστών AI σημείωσε βουτιά άνω του 9% στις κανονικές συναλλαγές, οδηγώντας τις μετοχές ημιαγωγών σε πτώση εν μέσω «ξεπουλήματος» στη Wall Street.

Οι μετοχές της Nvidia συνέχισαν να διολισθαίνουν στη μετασυναλλακτική διαπραγμάτευση της Τρίτης, με την πτώση να αγγίζει πλέον το 11%, αφού το Bloomberg ανέφερε ότι η εταιρεία έλαβε κλήτευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Περίπου 279 δισεκατομμύρια δολάρια εξανεμίστηκαν από την Nvidia την Τρίτη, που γνώρισε τη μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαιοποίησης αμερικανικής μετοχής στην ιστορία. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, η οποία υπέστη πτώση της αξίας της κατά 232 δισ. δολάρια σε μία ημέρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Σημειώνεται πως οι αντιμονοπωλιακές αρχές ανησυχούν ότι η Nvidia τιμωρεί τους αγοραστές που δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της.

Από τη μεριά της η Nvidia αναφέρει ότι «η κυριαρχία της στην αγορά πηγάζει από την ποιότητα των προϊόντων της, τα οποία προσφέρουν υψηλή απόδοση».

«Η Nvidia κερδίζει αξιοκρατικά, όπως αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα αναφοράς και την αξία μας για τους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν όποια λύση είναι η καλύτερη για αυτούς».

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ακόμη οι Samsung, SK Hynix, Tokyo Electron, Advantest, ενώ σήμερα με βαριές απώλειες κινούνται και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις απώλειες σε Ιαπωνία και Ταϊβάν να ξεπερνούν το 4%.