Τις περισσότερες από τις ημέρες που η Γαλλία αναστέναζε στα κατάμεστα γήπεδα των ολυμπιακών αγωνισμάτων ο Εμμανουέλ Μακρόν κατηγορήθηκε ότι απουσίαζε έχοντας καταφύγει στο μεσογειακό οχυρό του Μπεργκασόν, όπου βρίσκεται η αγαπημένη του προεδρική παραθεριστική κατοικία.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είχε φροντίσει να είναι παρών σε κάθε συμβολικά κρίσιμη περίσταση. Τέτοια ήταν, ασφαλώς, η πολυσυζητημένη τελετή έναρξης. Όπως ήταν και η χθεσινή συγκλονιστική τελετή λήξης. Η τελευταία εξελίχθηκε σε μια τεράστια γιορτή με την οποία κορυφώθηκε ένα δεκαπενθήμερο διάχυτης στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας ευφορίας. Ακόμα και πολλοί από αυτούς που είχαν συνειδητά σπεύσει να εγκαταλείψουν το Παρίσι για να αποφύγουν την ταλαιπωρία των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας μετάνιωσαν που έχασαν την ευκαιρία να βιώσουν την πόλη του φωτός ως πόλη ενός ατελείωτου πανηγυριού. Το έκανε εντονότερο το κέφι που σκορπούσε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα η πλούσια συγκομιδή των μεταλλίων που έβαλαν την Γαλλία στην χορεία των τεσσάρων μεγαλύτερων αθλητικών δυνάμεων τονώνοντας το ηθικό των βυθισμένων στην απαισιοδοξία Γάλλων. Ήδη τα μετάλλια που κέρδιζε ο νεαρός κολυμβητής Λεόν Μαρσάν τους είχαν γεμίσει περηφάνια αφού επαναλάμβανε τους άθλους του φαινομένου που υπήρξε πριν είκοσι χρόνια ο Αμερικανός Μάικλ Φελπς στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Στα μετάλλια αυτά προστέθηκαν χθες και τα αργυρά που απονεμήθηκαν στα κορίτσια της γαλλικής καλαθοσφαίρισης. Θα είχαν γίνει και αυτά χρυσά προκαλώντας την παγκόσμια έκπληξη, αν οι Αμερικανίδες δεν επικρατούσαν στον χτεσινό τελικό του μπάσκετ με διαφορά ενός πόντου.
Επωφελούμενος του κλίματος ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε στην χθεσινή Équipe συνέντευξη με την οποία έκανε έναν δικό του απολογισμό. « Το μήνυμα που έστειλαν [στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές] οι Γάλλοι έχει άμεση συνάφεια με τους (Ολυμπιακούς) Αγώνες: συνεργαστείτε», λέει ο Μακρόν ερμηνεύοντας το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση ως εντολή προς όλα τα κόμματα να δουλέψουν μαζί για να κυβερνηθεί η Γαλλία.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι δράττεται της ευκαιρίας για να απαντήσει σε όσους τον είχαν κατηγορήσει ότι διαλύοντας την Εθνοσυνέλευση προπαραμονή της Ολυμπιάδας έθετε σε κίνδυνο την διεξαγωγή και την ασφάλειά της. «Ήταν, λέει, πολύ πιο υπεύθυνο να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων» και η απόδειξη είναι η απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών δεν τους χάλασε. «Έγινε τεράστια δουλειά από τις κρατικές υπηρεσίες, τις τοπικές αρχές, τις αθλητικές οργανώσεις, τις ομοσπονδίες … Πράγμα που αποδεικνύει ότι όταν η Γαλλία συσπειρώνεται ξέρει να μεγαλουργεί»
Για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Δεν πρέπει να ακούτε τις Κασσάνδρες. Ούτε όλους αυτούς που λένε ότι οι (πολιτικές και ιδεολογικές) διάφορες είναι πιο σημαντικές. Όταν υπάρχουν κοινοί στόχοι, όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, τίποτα δεν είναι αξεπέραστο» Γι’ αυτό εξάλλου και αφού συνεχάρη για την δουλειά τους την σοσιαλίστρια δήμαρχο των Παρισίων Αν Ινταλγκό και την κεντροδεξιά Περιφεριάρχη Βαλερί Πεκρές, τις έφερε μαζί με τον εαυτό του ως παράδειγμα υποδειγματικές συνεργασίας που δεν εμπόδισε καθόλου το γεγονός ότι ήταν και οι τρεις ανταγωνιστές στις προεδρικές εκλογές του 2022.
Ξέροντας ότι μαζί με το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και των συνοδών εορταστικών εκδηλώσεων τους τελειώνει και η πολιτική εκεχειρία που ο ίδιος είχε ζητήσει να επιβληθεί προσπαθώντας να κερδίσει πολιτικό χρόνο προκειμένου να λύσει την πιο δύσκολη ίσως άσκηση της θητείας του, ο Μακρόν επιχειρεί τώρα προφανώς αφενός να στείλει ένα μήνυμα αποδραματοποίησης του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί το γαλλικό πολιτικό σύστημα μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αφετέρου να αναζητήσει μια συναινετική διέξοδο υπό την πίεση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Γαλλία και της αδυναμίας σχηματισμού μιας κυβέρνησης της απόλυτης πλειοψηφίας και ταυτόχρονα απόλυτης προεδρικής αρεσκείας.
Δεν υπάρχει πια ούτε άλλος χρόνος δεδομένου ότι μέσα στο Σεπτεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση, να συζητηθεί και να ψηφισθεί το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ούτε πολλές εναλλακτικές λύσεις αντικατάστασης της σημερινής υπηρεσιακής κυβέρνησης. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει προτείνει σχηματισμό μιας κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Λυσί Καστέ. Είναι μόλις 37 χρόνων. Είναι ωραία, αλλά διακηρυγμένη ομοφυλόφιλη, παντρεμένη με ένα παιδί. Και το κυριότερο είναι ότι ξέρει γράμματα. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Διοίκησης, της περίφημης σχολής που ίδρυσε ο Ναπολέοντας και κατάργησε το 2021 ο Μακρόν παρά το γεγονός ότι υπήρξε και ο ίδιος απόφοιτός της και η οποία στο μεσοδιάστημα λειτούργησε ως φυτώριο της γαλλικής πολιτικής και δημοσιοϋπαλληλικής ελίτ. Συμπλήρωσε τις σπουδές της στην επίσης περίφημη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού καθώς και στο London School of Economics. Πρώτευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομίας για να ενταχθεί στην συνέχεια στο δυναμικό της Tracfin, της μονάδας που ειδικεύεται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Και τα τελευταία χρόνια είναι επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών. Παρόλα αυτά ο Μακρόν αγνοεί επιδεικτικά τόσο την πρόταση του Νέου Λαϊκού Μετώπου όσο και την ύπαρξη της Καστέ προσπαθώντας να εξαντλήσει τα περιθώρια συνεργασίας του δικού του κόμματος με την κεντροδεξιά των παλιών Ρεπουμπλικάνων και νυν Δημοκρατική Δεξιά
Πλην όμως παρά το γεγονός ότι από την πλευρά τους έχει επίσης προταθεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός ο Ξαβιέ Μπερτράν, παλιός υπουργός του Σαρκοζί και ακόμα παλιότερος του Σιράκ κανένας τους δεν συζητά σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και μάλιστα με μια φθίνουσα πολιτική δύναμη όπως είναι οι κεντρώοι του Μακρόν. Ορίζοντας όλων είναι οι προεδρικές εκλογές του 2027 και ενδιαφέρονται μόνον για συνεργασίες ανά σχέδιο νόμου.
Ο Μακρόν ή θα πρέπει να αποδεχθεί λύσεις αμφίβολης βιωσιμότητας ή θα πρέπει να βγάλει από το καπέλο το λαγό που θα του εξασφαλίσει μια πιο οργανική συναίνεση τουλάχιστον για μερικούς μήνες.
(Ο Γιώργος Σεφερτζής είναι πολιτικός επιστήμονας-αναλυτής- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το K-Report)