Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα, που έχουν προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, στο Κατάρ, περιορίζοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία που σύμφωνα με ιρανικές πηγές θα μπορούσε να αποτρέψει τα αντίποινα της χώρας στο Ισραήλ.
Η Ουάσινγκτον έχει αναφέρει ότι περιμένει να διεξαχθούν οι έμμεσες συνομιλίες όπως έχει προγραμματιστεί, συμπληρώνοντας ότι παραμένει πιθανή μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Όμως, σύμφωνα με το Axios, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανέβαλε το νέο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή.
Τρεις υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μόνο μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα απέτρεπε τη χώρα τους να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια επί ιρανικού εδάφους τον Ιούλιο.
Η Χαμάς θέλει εφαρμογή της πρότασης της 2ας Ιουλίου
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της Πέμπτης, αλλά η Χαμάς ζήτησε ένα εφικτό πλάνο για να εφαρμοστεί η πρόταση που έχει ήδη αποδεχθεί, αντί να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις.
«Η Χαμάς είναι δεσμευμένη στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, που βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως τη συζήτηση για τον μηχανισμό της εφαρμογής της», δήλωσε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι.
«Το να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στις δυνάμεις κατοχής να επιβάλουν νέους όρους και να χρησιμοποιήσουν τον “λαβύρινθο” της διαπραγμάτευσης για να διαπράξουν περισσότερες σφαγές», συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, δεν έχει μειωθεί η ένταση των μαχών στη Γάζα. Κάτοικοι της Χαν Γιουνίς ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν σπίτια και ενέτειναν τους βομβαρδισμούς στα ανατολικά τμήματα του κέντρου της πόλης. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι ήταν απάντηση στις ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς προς το Τελ Αβίβ την Τρίτη και πως έπληξε περίπου 40 στρατιωτικούς στόχους σε 24 ώρες.
Τι ζητούν Ισραήλ και Χαμάς
Μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα είχε στόχο τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα και τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ. Όμως, οι δύο πλευρές διαφωνούν για τη σειρά με την οποία θα γίνουν τα βήματα, μεταξύ άλλων ζητημάτων.
Η Χαμάς θέλει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση ομήρων. Από την άλλη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζει ότι θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μόνο για να επιστρέψουν όσο περισσότεροι όμηροι είναι δυνατόν. Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν εξαλειφθεί η Χαμάς.
Στον Λίβανο σύμβουλος του Μπάιντεν
Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ- που υποστηρίζεται από το Ιράν- και το Ισραήλ, ο Άμος Χόκστιν, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, έφτασε στη Βηρυτό σήμερα.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι εφικτή μία διπλωματική λύση, επειδή εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι κανένας δεν θέλει πραγματικά έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, ισχυρό σύμμαχο της Χεζμπολάχ.
Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν μπορεί να αποφευχθεί ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ο Χόκστιν απάντησε: «Το ελπίζω. Το πιστεύω».
Ο Χόκστιν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Μπέρι το πλαίσιο της συμφωνίας που είναι στο τραπέζι για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Συμπλήρωσε ότι μια συμφωνία θα βοηθούσε τη διπλωματική λύση στον Λίβανο, η οποία θα απέτρεπε το ξέσπασμα ενός ευρύτερου πολέμου.
«Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πως καμία πλευρά δεν έχει εύλογες δικαιολογίες για περαιτέρω καθυστέρηση», υπογράμμισε ο Αμερικανός, που θα συναντηθεί και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ναγίμπ Μικάτι.
Νωρίτερα σήμερα ο Μικάτι δήλωσε ότι εντατικοποιήθηκαν οι συνομιλίες με Άραβες και Δυτικούς ηγέτες, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή. «Βρισκόμαστε ενώπιον αβέβαιων ευκαιριών για τη διπλωματία, που τώρα κινείται για να αποτρέψει τον πόλεμο και να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα», είπε ο Μικάτι μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.