Διεθνή

Οι προκλήσεις και οι συναινέσεις: Τα πρόσωπα «κλειδιά» και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι προκλήσεις και οι συναινέσεις: Τα πρόσωπα «κλειδιά» και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Φωτογραφία: EPA
Οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν ποιος θέλουν να ηγηθεί των κύριων θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Ακόμα κι αν, όπως είναι αναμενόμενο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λάβει το πράσινο φως από τους ηγέτες της ΕΕ απόψε για μια δεύτερη πενταετή θητεία, η κούρσα δεν έχει τελειώσει. Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27-28 Ιουνίου.

Η πραγματική πρόκληση θα είναι τότε η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Ιουλίου.  Για να επανεκλεγεί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί 361 από τους 720 ευρωβουλευτές να την υποστηρίξουν. Ο συνασπισμός κεντρώων ομάδων που την εξέλεξε την τελευταία φορά - το δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και το φιλελεύθερο Renew - κέρδισε σχεδόν 400 έδρες.  Ωστόσο, ορισμένοι αναμένουν ότι τουλάχιστον το 10% αυτών των ευρωβουλευτών δεν θα ψηφίσει τη φον ντερ Λάιεν.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα ήδη υπάρχει μία «ασυνήθιστα πρώιμη συναίνεση» κυρίως για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα για να αναλάβει τη θέση του Σαρλ Μισέλ, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μέτσολα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Εσθονή Κάγια Κάλλας ως επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, για τη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ.

Μετά τις ευρωεκλογές είχε «χτιστεί» ήδη μία γρήγορη συναίνεση γύρω από τα ονόματα αυτά, παρά τις φημολογούμενες κινήσεις του Σαρλ Μισέλ να ανακόψει την πορεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε περίπτωση που βγει «λευκός καπνός» για τα πρόσωπα αυτά θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στις 27-28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα» και ότι ορισμένοι ηγέτες μπορεί να επιφυλάσσουν κάποια έκπληξη.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, νωρίτερα τόνισε ότι το κόμμα στηρίζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ η Ευρωπαία αξιωματούχος έχει και την επίσημη στήριξη της πρωθυπουργού της Λετονίας.

{https://twitter.com/ManfredWeber/status/1802706250460713174}

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ έθεσε θέμα για τον υποψήφιο Αντόνιο Κόστα, με αφορμή τα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει την χώρα του. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κανένα έγκλημα, αλλά βρίσκεται υπό έρευνα για την επιρροή που προκάλεσε την παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο.

{https://twitter.com/EPP/status/1802692461753459193}