Διεθνή

Η τρανς ηθοποιός Karla Sofía Gascón μήνυσε την εγγονή του Λεπέν για σεξιστική επίθεση

Η τρανς ηθοποιός Karla Sofía Gascón μήνυσε την εγγονή του Λεπέν για σεξιστική επίθεση Φωτογραφία: INTAGRAM
Είναι η πρώτη τρανς ηθοποιός που βραβεύεται στις Κάννες.

Η πρώτη τρανς ηθοποιός που βραβεύτηκε στις Κάννες, η Karla Sofía Gascón, κατέθεσε αγωγή την Τετάρτη για «σεξιστική προσβολή» που δέχθηκε από ακροδεξιά πολιτικό μετά τη νίκη της.

Η Karla Sofía Gascón βραβεύτηκε μαζί με τους συνεργάτες της Zoe Saldana και Selena Gomez με τριπλό Prix d'Interprétation Féminine, ενώ η ταινία απέσπασε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Στην ταινία τη 52χρονη ηθοποιός ερμηνεύει μία Μεξικανή διακινήτρια ναρκωτικών πριν και μετά την φυλομετάβαση. Μετά τη νίκη της, η ακροδεξιά πολιτικός Marion Maréchal, εγγονή του Ζαν Μαρί Λεπέν έγραψε το Χ: «Άρα έτσι ένας άνδρας κέρδισε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Πρόοδος για την αριστερά σημαίνει τη διαγραφή των γυναικών και των μητέρων».

Η Gascón, μέσω του δικηγόρου της είπε στο AFP ότι πρέπει να σταματήσουν αυτά τα σχόλια. Η δικηγόρος της Etienne Deshoulières είπε πως κατέθεσε αγωγή για σεξιστική προσβολή βάσει της ταυτότητα φύλλου. Σε συνέντευξή της στο Radio France Internationale, η Maréchal απάντησε στην αγωγή λέγοντας πως «Δεν θα με εμποδίσουν από το να συνεχίσω να λέω την αλήθεια. Το να είσαι γυναίκα ή άνδρας είναι μία βιολογική πραγματικότητα, είτε σου αρέσει είτε όχι. Τα χρωμοσώματα XX ή XY δεν μπορούν να προσπεραστούν».

Η Gascón, που είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη αφιέρωσε το βραβείο της στις Κάννες σε όλα τα τρανς άτομα που υποφέρουν.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κάλεσε τον κόσμο να σταματήσουν να βάζουν ταμπέλες όπως κάνουν με εκίνη. «Το αν είσαι τρανς άτομο δεν είναι σημαντικό. Ένα τρανς άτομο είναι κάποιος που περνά από μία μετάβαση. Μετά τη μετάβαση, αυτό είναι. Είαι αυτό που είναι» είπε.

Η ταινία της έλαβε κριτικές πο0 ανέφεραν πως πρόκειται για μία περίεργη ωστόσο δυνατό μελοδραμματικό μιούζικαλ εγκλήματος και φύλλου. Κέρδισε τους κριτικούς επειδή δεν επέμεινε μόνο στο θέμα της φυλομετάβασης αλλά εξερεύνησε ζητήματα όπως η οικογένεια, η αγάπη και τα θύματα βίας στο Μεξικό.