Διεθνή

Η Ρωσία ξεκίνησε ασκήσεις με πυρηνικά όπλα - «Απάντηση στις απειλές της Δύσης»

Η Ρωσία ξεκίνησε ασκήσεις με πυρηνικά όπλα - «Απάντηση στις απειλές της Δύσης» Φωτογραφία: EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE
Η πρώτη φάση των στρατιωτικών ασκήσεων με πυρηνικά όπλα περιλαμβάνει πυραύλους Iskander και Kinzhal.

Η Μόσχα ξεκίνησε την πρώτη φάση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχε προαναγγείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίες περιλαμβάνουν μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η πρώτη φάση των στρατιωτικών ασκήσεων η οποία περιλαμβάνει «πρακτική εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων».

Στις αρχές Μαΐου ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση αυτών των ασκήσεων. Η Μόσχα τις έχει συνδέσει με δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων που υποστηρίζει ότι δημιούργησαν «απειλές ασφαλείας» για τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει επικαλεστεί δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Ντέιβιντ Κάμερον ως αφορμή για τις ασκήσεις με πυρηνικά όπλα. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αφήσει επανειλημμένα ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν Ευρωπαίοι στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όσο για τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε πρόσφατα ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα που του δίνει το Λονδίνο, προκειμένου να πλήξει στόχους επί ρωσικού εδάφους.

«Προειδοποιητικό μήνυμα» του Πούτιν οι ασκήσεις με ΄πυρηνικά όπλα

Αναλυτές για ζητήματα ασφαλείας λένε ότι αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι σχεδιασμένες ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να αποτρέψει τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργού Άμυνας, η πρώτη φάση των ασκήσεων περιλαμβάνει πυραύλους Iskander και Kinzhal. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι μονάδες και ο εξοπλισμός είναι σε ετοιμότητα «για την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, για να απαντήσουν και να διασφαλίσουν άνευ όρων την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ρωσίας, σε απάντηση προκλητικών δηλώσεων και απειλών Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσίας».

Η Λευκορωσία θα συμμετάσχει επίσης σε αυτές τις ρωσικές ασκήσεις, όπως έχουν ανακοινώσει οι δύο χώρες.

Τα τακτικά ή μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι λιγότερο ισχυρά από τα στρατηγικά που είναι σχεδιασμένα για τον αφανισμό ολόκληρων πόλεων. Ωστόσο, έχουν και αυτά τεράστιες καταστροφικές δυνατότητες, σημειώνει το Reuters.