Διεθνή

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με σεβασμό και κατανόηση

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με σεβασμό και κατανόηση Φωτογραφία: Χ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται νέο σύνταγμα.

Η Τουρκία θα πρέπει να «ξεκαθαρίσει τους παλιούς λογαριασμούς» με την «παράδοση των πραξικοπημάτων» υιοθετώντας νέο σύνταγμα, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

«Αποτέλεσε την τελευταία ένδειξη της βούλησής μας να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας. Είμαστε ευχαριστημένοι από την ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση τρίτων, στο πλαίσιο του δικαίου μεταξύ γειτόνων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Φυσικά, δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα με μία- δυο συναντήσεις. Ωστόσο, δεν θα διστάσουμε να αναζητήσουμε πεδίο συμφωνίας σε θέματα κοινού συμφέροντος. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί υπομονή και αντοχή», σημείωσε.

«Βλέπουμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης μοιράζεται την ίδια αίσθηση μαζί μας. Γνωρίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν, πρώτα ο Θεός, θα προχωρήσουμε τη διαδικασία με αποφασιστικότητα. Η απόσταση που διανύσαμε με την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες της περιοχής μας», επεσήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν: Η Τουρκία πρέπει να ξεκαθαρίσει παλιούς λογαριασμούς με την παράδοση των πραξικοπημάτων

Το σημερινό σύνταγμα δεν μπορεί να υποστηρίξει τη νέα Τουρκία, επεσήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο σύνταγμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η τουρκική δημοκρατία θα πρέπει ξεκαθαρίσει παλιούς λογαριασμούς με την παράδοση των πραξικοπημάτων υιοθετώντας ένα νέο σύνταγμα».

Το σημερινό σύνταγμα της Τουρκίας υιοθετήθηκε το 1982, έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα. Τα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν σχεδόν 20 αναθεωρήσεις. Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές έγιναν με τα δημοψηφίσματα του 2010 και του 2017, σημειώνει η Daily Sabah.