Διεθνή

Πράγα: Σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης

Πράγα: Σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φοιτητές και καθηγητές τίμησαν σήμερα τη μνήμη των 14 θυμάτων της χειρότερης μαζικής ένοπλης επίθεσης στην Τσεχία , σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα για να «αγκαλιάσουν», συμβολικά, το κτίριο του πανεπιστημίου στην Πράγα, όπου ο ένοπλος άνοιξε πυρ λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Το πλήθος πέρασε από τα κεντρικά του Πανεπιστημίου του Καρόλου μέσω της Πλατείας της Παλιάς Πόλης της Πράγας κι έφθασε στο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ένας 24χρονος φοιτητής ιστορίας έσπειρε τον θάνατο πυροβολώντας την 21η Δεκεμβρίου προτού αυτοκτονήσει, όταν τον περικύκλωσε η αστυνομία.

Κατόπιν, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στάθηκαν όρθιοι, κρατώντας σιωπηλά ο ένας το χέρι του άλλου, ενώ χτυπούσαν οι καμπάνες στους ναούς της πόλης για 14 λεπτά, ως ένας φόρος τιμής για κάθε θύμα.

Χιλιάδες κεράκια έχουν τοποθετηθεί στα σκαλιά του κτιρίου της σχολής, η οποία θα παραμείνει κλειστή έως τα τέλη Ιανουαρίου.

prague 1

«Νιώθω ενθαρρυμένη από τα λόγια φοιτητών, οι οποίοι λένε πως το μίσος δεν θα κερδίσει. Θα ζήσουμε και θα συνεχίσουμε τα μαθήματα», δήλωσε η πρύτανης του πανεπιστημίου Μιλένα Κραλίκοβα απευθυνόμενη στον κόσμο, ενόψει της πορείας.

«Η ακαδημαϊκή κοινότητά μας επλήγη, όμως παρέμεινε άθικτη. Τα βήματά της μέσω της Πράγας σήμερα προς τη Σχολή Καλών Τεχνών θα συμβολίζουν επίσης την πορεία μας προς την ανάκαμψη», είπε.

Η Κραλίκοβα και ο πρόεδρος της Σχολής Καλών Τεχνών ηγήθηκαν της πορείας και βοήθησαν στη μεταφορά μιας λάμπας κηροζίνης την οποία άναψαν από κεριά στα κεντρικά του πανεπιστημίου και η οποία θα ανάψει με τη σειρά της μια φλόγα μνήμης έξω από το κτίριο της Σχολής που θα καίει για έναν μήνα.